Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да сварим правилно лещата

Как да сварим правилно лещата

от 29 ное 2017г., обновено на 16 сеп 2020г.
Автор: Chef Framar
Как да сварим правилно лещата - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Днес правилното хранене печели все повече привърженици и хората започват да проявяват по-голям интерес към органичните продукти, а един от тях е лещата.

Редица диетолози смятат, че бобовите култури дават на организма всички хранителни вещества, от които той се нуждае, тъй като са богати на витамини, минерали и главно на растителни протеини.

За да извлечем максимална полза от ценния състав на лещата, е необходимо да знаем как правилно да я варим и да приготвяме ястията от нея.

Различни сортове леща

Преди да преминем към термичната обработка, зърната трябва да се подготвят по определен начин. Това е процесът, който определя колко вкусен ще бъде крайният резултат, както и дали лещата се съхрани полезните си свойства. Подготовката включва три етапа.

  • Първо измийте добре зрънцата под течаща студена вода, след което отстранете повредените и почистете останалите от люспите.
  • Залейте с вода лещата и оставете да се накисне за 2-3 часа. Така тя ще набъбне, което значително ще ускори процеса на сваряване. Някои домакини добавят лимонтузу и сол във водата, които придават на продукта по-наситен вкус.
  • Последната стъпка е да отцедите течността, в която лещата е престояла, и да я залеете с топла вода.

Следва сваряването, чиято продължителност зависи от сорта на избраната леща.

Различни сортове леща

Колко време е необходимо за сваряване на различните видове леща?

  • Червените зърна са готови след 10-15 минути термична обработка.
  • Кафявата леща изисква 25 минути варене.
  • Зеленият сорт трябва да се вари средно около 40 минути.
  • Оранжевият вид леща не е суров след около 20 минути върху котлона.

Зелена леща

Зелената леща е сред най-разпространените видове от това бобово растение. Популярността се дължи на достъпността на продукта и на здравните му ползи за организма. Вкусът на зърната е наситен, а ароматът приятен и лек.

Как да сварим зелена леща?

  • Зърната измийте със студена вода и накиснете.
  • Прехвърлете ги в тенджера и залейте с топла вода в съотношение 1:2.
  • След като тя кипне, варете в продължение на 40 минути на среден огън. През това време е необходимо да бъркате непрекъснато, за да не се слепят зрънцата и да не прегорят, оставайки по стените и дъното на съда.
  • Подсолете 5-7 минути преди лещата да бъде готова.
  • Накрая прехвърлете в гевгир, за да се отцеди течността, а към зърната добавете масло или олио и подправки на вкус.

Може да поднесете като основно блюдо или да използвате като заготовка за приготвяне на друго ястие.

Зелена леща

Червена леща

Червеният сорт леща е не по-малко популярен от зеления. Той е изключителен източник на витамини, минерали, микроелементи и е подходящ за консумация от хора във всякаква възраст.

Освен това червената леща е добър избор за тези, които искат да се хранят здравословно, но не разполагат с много време за направата на ястията.

Как и колко се вари червена леща?

Като цяло, сваряването на червената и зелена леща е почти еднакво. Разликите не са големи. Една от тях е, че червената леща е по-добре да се изсипе във вече вряща вода.

Как точно да действате?

  • В средно голяма тенджера налейте 2 чаени чаши вода или бульон и поставете върху горещ котлон. Изчакайте течността да кипне.
  • След това изсипете в нея 1 чаена чаша леща и разбъркайте добре.
  • Когато водата отново заври, намалете температурата на котлона и затворете съда с капак, който не отстранявайте преди зрънцата да бъдат напълно готови.
  • Пет минути преди да свалите тенджерата от огъня, подсолете и разбъркайте.
  • Накрая прехвърлете лещата в гевгир, за да се отцеди бульонът, и добавете масло и пресни зелени подправки към зърната.
Още по темата:
  • Яхния от сладки картофи и червена леща Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Леща с тиквички и спанак Леща с тиквички и спанак
  • Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки
  • Индийски пикантен ориз с леща (кичди) Индийски пикантен ориз с леща (кичди)
4.9/5 8 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
12.30лв.

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г
14.50лв.

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г

Нов

Коментари към Как да сварим правилно лещата

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да сварим правилно лещата
    www.framar.bg 
    на 13 July 2025 в 14:52
    Коментирайте "Как да сварим правилно лещата"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
  • Как да отслабнем с леща (примерно меню)
  • Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
  • Как да си приготвите брашно от леща
  • Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Леща с тиквички и спанак
  • Леща
  • Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки
  • Индийски пикантен ориз с леща (кичди)
  • Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Имам червена леща, как да я приготвя?

преди 3030 дни, 1 час и 21 мин.

Какви по-различни ястия от леща мога да приготвя?

преди 3734 дни, 1 час и 22 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 2 дни, 4 часа и 56 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 4 дни, 4 часа и 33 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 9 дни, 2 часа и 53 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 15 дни, 23 часа и 2 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Леща Леща

Леща

от 19 юли 2023г. Прочети повече
4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане 4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

от 14 май 2021г. Прочети повече
Как да отслабнем с леща (примерно меню) Как да отслабнем с леща (примерно меню)

Как да отслабнем с леща (примерно меню)

от 13 апр 2021г. Прочети повече
Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън

Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън

от 20 окт 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival