Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да сварим правилно лещата

Как да сварим правилно лещата

от 29 ное 2017г., обновено на 16 сеп 2020г.
Автор: Chef Framar
Как да сварим правилно лещата - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Днес правилното хранене печели все повече привърженици и хората започват да проявяват по-голям интерес към органичните продукти, а един от тях е лещата.

Редица диетолози смятат, че бобовите култури дават на организма всички хранителни вещества, от които той се нуждае, тъй като са богати на витамини, минерали и главно на растителни протеини.

За да извлечем максимална полза от ценния състав на лещата, е необходимо да знаем как правилно да я варим и да приготвяме ястията от нея.

Различни сортове леща

Преди да преминем към термичната обработка, зърната трябва да се подготвят по определен начин. Това е процесът, който определя колко вкусен ще бъде крайният резултат, както и дали лещата се съхрани полезните си свойства. Подготовката включва три етапа.

  • Първо измийте добре зрънцата под течаща студена вода, след което отстранете повредените и почистете останалите от люспите.
  • Залейте с вода лещата и оставете да се накисне за 2-3 часа. Така тя ще набъбне, което значително ще ускори процеса на сваряване. Някои домакини добавят лимонтузу и сол във водата, които придават на продукта по-наситен вкус.
  • Последната стъпка е да отцедите течността, в която лещата е престояла, и да я залеете с топла вода.

Следва сваряването, чиято продължителност зависи от сорта на избраната леща.

Различни сортове леща

Колко време е необходимо за сваряване на различните видове леща?

  • Червените зърна са готови след 10-15 минути термична обработка.
  • Кафявата леща изисква 25 минути варене.
  • Зеленият сорт трябва да се вари средно около 40 минути.
  • Оранжевият вид леща не е суров след около 20 минути върху котлона.

Зелена леща

Зелената леща е сред най-разпространените видове от това бобово растение. Популярността се дължи на достъпността на продукта и на здравните му ползи за организма. Вкусът на зърната е наситен, а ароматът приятен и лек.

Как да сварим зелена леща?

  • Зърната измийте със студена вода и накиснете.
  • Прехвърлете ги в тенджера и залейте с топла вода в съотношение 1:2.
  • След като тя кипне, варете в продължение на 40 минути на среден огън. През това време е необходимо да бъркате непрекъснато, за да не се слепят зрънцата и да не прегорят, оставайки по стените и дъното на съда.
  • Подсолете 5-7 минути преди лещата да бъде готова.
  • Накрая прехвърлете в гевгир, за да се отцеди течността, а към зърната добавете масло или олио и подправки на вкус.

Може да поднесете като основно блюдо или да използвате като заготовка за приготвяне на друго ястие.

Зелена леща

Червена леща

Червеният сорт леща е не по-малко популярен от зеления. Той е изключителен източник на витамини, минерали, микроелементи и е подходящ за консумация от хора във всякаква възраст.

Освен това червената леща е добър избор за тези, които искат да се хранят здравословно, но не разполагат с много време за направата на ястията.

Как и колко се вари червена леща?

Като цяло, сваряването на червената и зелена леща е почти еднакво. Разликите не са големи. Една от тях е, че червената леща е по-добре да се изсипе във вече вряща вода.

Как точно да действате?

  • В средно голяма тенджера налейте 2 чаени чаши вода или бульон и поставете върху горещ котлон. Изчакайте течността да кипне.
  • След това изсипете в нея 1 чаена чаша леща и разбъркайте добре.
  • Когато водата отново заври, намалете температурата на котлона и затворете съда с капак, който не отстранявайте преди зрънцата да бъдат напълно готови.
  • Пет минути преди да свалите тенджерата от огъня, подсолете и разбъркайте.
  • Накрая прехвърлете лещата в гевгир, за да се отцеди бульонът, и добавете масло и пресни зелени подправки към зърната.
Още по темата:
  • Зимна супа от червена леща и бекон Зимна супа от червена леща и бекон
  • Морковена крем супа с френска леща Морковена крем супа с френска леща
  • Яхния от сладки картофи и червена леща Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Запеканка от просо и леща със зеленчуци Запеканка от просо и леща със зеленчуци
4.9/5 8 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
12.30лв. / 6.29 €

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г
14.50лв. / 7.41 €

АРОМАНДИСЕ БЕЗГЛУТЕНОВИ ДИЕТИЧНИ СПИРАЛИ ОТ БРАШНО ОТ КОНДЖАК И КОРАЛОВА ЛЕЩА 200 г

Коментари към Как да сварим правилно лещата

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да сварим правилно лещата
    www.framar.bg 
    на 06 September 2025 в 06:55
    Коментирайте "Как да сварим правилно лещата"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
  • Зимна супа от червена леща и бекон
  • Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
  • Морковена крем супа с френска леща
  • Как да отслабнем с леща (примерно меню)
  • Запеканка от просо и леща със зеленчуци
  • Бобови култури
  • Яхния от сладки картофи и червена леща
  • Как и колко да варим зърнените и бобовите храни
  • Пикантна яхния от леща и нахут
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Отменят задължителните ваксинации в американския щат ФлоридаОтменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

Отменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Огнище на eбола в Конго взе 15 жертвиОгнище на eбола в Конго взе 15 жертви

Огнище на eбола в Конго взе 15 жертви

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно ражданеРядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

от 05 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 8 дни, 15 часа и 18 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 51 дни, 17 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛУИ ДЮ ПРЕ MIDNIGHT DESERT ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ GOLDEN SAFRAN ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

АВАНОР таблетки 40 мг * 30 ТЕВА

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 1

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 2

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:26

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:04

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:22:29

ДЕФЕНДИЛ ИМУНОГЛЮКАН P4H сироп 120 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:20:49

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:18:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival