Еклери със сладолед и шоколадов сос
Необходими продукти
За пареното тесто:
- 100 грама масло
- 250 милилитра вода (1 чаена чаша)
- 160 грама брашно (1 чаена чаша)
- 5 средно големи яйца
- щипка сол
За шоколадовия сос:
- 100 грама черен шоколад
- 1 чаена чаша течна сметана с масленост не по-ниска от 33%
- 3/4 чаена чаша захар или количество на вкус
- 40 грама краве масло
- 2 чаени лъжици ванилов екстракт или ванилова захар на вкус
- 2 супени лъжици царевичен сироп по желание
За плънката:
- 300-400 грама (или количество по ваш избор) ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
- Първо направете пареното тесто.
Кипнете водата на среден огън и сложете щипка сол. След това постепенно изсипете в нея брашното, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки. Свалете съда от котлона и оставете тестото да се охлади малко.
- Включете фурната да загрява на 180-190 градуса.
С помощта на сладкарски шприц или с чаена лъжица оформете еклери от тестото, които разполагайте директно в намазнена и набрашнена тава (или покрийте дъното с намазнена пергаментова хартия). Помежду им трябва да има около 4-5 сантиметра разстояние.
Изпечете ги до златисто (около 30-40 минути), като не трябва да отваряте фурната по време на процеса.
- Докато се пекат еклерите, направете шоколадовия сос.
Начупете шоколада на парчета, които сложете в блендер и смелете до получаването на фини трохи. Може да използвате и кухненски робот.
В подходящ съд смесете сметаната със захарта и царевичния сироп, ако ще присъства във вашата рецепта (той не е задължителна съставка, неговата роля е да предотврати кристализирането на захарта и сосът да има по-гладка структура). Сместа трябва да кипне на слаб огън, след което отстранете съда от котлона.
Налейте течността при шоколадовите трохи, добавете ваниловия екстракт (или ванилова захар) и нарязаното на кубчета масло. Разбийте до хомогенност.
Разрежете изпечените еклери на половинки, напълнете със сладоледа и полейте със соса.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Гужери с кашкавал и чесново масло
- Еклери с къпинов крем
- Еклери с шоколад
- Солени еклери с плънка от гъби и топено сирене
- Еклери със сирене и зелен лук
- Профитероли с крем от кондензирано мляко и орехи
- Еклери с кондензирано мляко
- Еклерова торта Наполеон
- Седем съвета за идеално парено тесто
- Еклери с млечен крем и шоколад
Коментари към Еклери със сладолед и шоколадов сос