E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)
Характеристика
Това са стабилизиращи вещества, които се използват за запазване и подобряване консистенцията на хранителните продукти. Е 471 е най-разпространената добавка от групата на стабилизаторите. Намира изключително широко приложение в производството на млечни продукти и такива, съдържащи мляко в състава си. Употребявана в качеството си на емулгатор и стабилизиращ агент, има абсолютно неутрален произход, получава се от растителни мастни киселини след специална обработка. Е 471, използвана като емулгатор, дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени, затова се добавя в млечни и мазни храни.
Употреба
Моно- и диглицеридите на мастните киселини намират най-широко приложение в направата на маргарини, сладолед, майонези и различни продукти с високо съдържание на мазнини. Често веществото се добавя в крекери, бисквити и сухари.
Въздействие върху човека
Няма определена максимално допустима дневна доза за Е 471. Добавката се приема за безвредна за човека. Предвид това, че тя се използва главно в производството на хранителни продукти с висока масленост, хора с чернодробни заболявания и нарушени функции на жлъчката, следва да избягват такива храни.
Е 471 не е токсична и не е алерген. Директният контакт с веществото не предизвиква кожни възпаления. Хората с наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата трябва да знаят, че добавката увеличава калоричността на продуктите.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХАЯ ЛАБС ОМЕГА 3 - 6 - 9 капсули 1200 мг * 100
СУОНСЪН ОМЕГА 3 С АРОМАТ НА ЛИМОН капсули * 150 SW1253
ПРОМОВИТАМАРИН перли * 90 ENERGY GROUP
ЕСКИМО - 3 ОМЕГА 3 С ВКУС НА ПОРТОКАЛ дъвчащи таблетки * 27
МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 1300 мг * 120 NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България!НУБРИЯ ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ КРИЛ капсули * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- Омега-3 мастни киселини
- Наситени мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
- E473 Захарни естери на мастни киселини
- E479(b) Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини
Коментари към E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)