E218 - Метил р-хидрокси бензоат (Methyl p-hydroxybenzoate)

Характеристика
Е 218 се използва като консервант в различни хранителни продукти, лекарства, в козметиката. Хранителната добавка запазва продуктите, предотвратявайки размножаването на бактерии и гъбички; тя е химически стерилизатор, който спира узряването на виното или се употребява като дезинфектант. Веществото представлява бял кристален прах, при контакт с кожата може да предизвика лек анестезиращ ефект, има характерен мирис.
Пара-хидроксибензоената киселина се получава чрез карбоксилиране на натриев фенолат с въглероден диоксид под налягане. След това, от него се отделя салицилова киселина и обработват с метанол. Може да се получава и по естествен начин, защото метилпарабенът се образува в някои растения, например боровинка. Е 218 се изхвърля от организма с урината в чист вид.
Допустимото дневно количество от консерванта в човешкия организъм е 10 мг/кг (това е абсолютно безвредна доза).
Употреба
Хранителната добавка метилпарабен се отнася към сулфитите, които можем да класифицираме като химически стерилизиращи добавки, предпазващи продуктите от микроби, гъбички и бактериофаги. Също така, те предотвратяват гниене, ферментация и други разрушаващи процеси.
Е 218 е разрешен във всички страни, с изключение на Русия, за запазване на редица продукти (конфитюри, желета и др.). Понякога консервантът се използва в комбинация с бензоати, сорбинова киселина или калиев сорбат. Освен това, е позволено да се прибавя към различни супи, бульони (но не затворени в буркани), сладкарски изделия с високо съдържание на захар (шоколад, бонбони с пълнеж), течни биологично активни добавки и сушени месни продукти.
Консервантът намира широко приложение в козметиката (шампоани, лосиони, кремове, душ-гелове и др.).
Въздействие върху организма
Добавката Е 218 се преработва лесно от почвените бактерии. Това доказва биологична и екологична безопасност. Не съществуват научни доказателства за вредата на веществото върху човешкото здраве. Въпреки това, токсиколозите определят някои проблеми, свързани с консумацията на храни, съдържащи го. Също така, при контакт на кожата със свръхвисоки количества Е 218, са възможни алергични реакции (сърбеж или зачервяване), продуктът може да бъде причина за развитие на рак на млечната жлеза и естрогенна активност.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ БИО ЕВКАЛИПТ 500 мл ETAMINE DU LYS
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
ЛЮКСЕОЛ ШАМПОАН ЗА КОСА ПРИ ПРОГРЕСИВЕН КОСОПАД 200 мл
ПРОМОТЕЧЕН ПРЕПАРАТ ЗА ВЪЛНА И ДЕЛИКАТНИ МАТЕРИИ 1 л ETAMINE DU LYS
БЕНЕСЕНС ОРГАНИЧЕН ГЕЛ ОТ АЛОЕ ВЕРА ЗА ЛИЦЕ, КОСА И ТЯЛО 250 мл
НАТРИЕВ БЕНЗОAT 50 гр. ГАЛЕН ФАРМА
СТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- E466 Карбоксиметил целулоза, Натриева карбоксиметил целулоза
- E464 Хидрокси пропил метил целулоза
- E216 Пропил р-хидрокси бензоат
- E211 Натриев бензоат
- E461 Метил целулоза
- Терапия с хидроксикарбамид (хидроксиурея)
- E900 Диметил полисилоксан
- E212 Калиев бензоат
- E320 Бутил хидрокси анизол (ВНА)
- E321 Бутил хидрокси толуен (ВНТ)
Коментари към E218 - Метил р-хидрокси бензоат (Methyl p-hydroxybenzoate)
Baby
Здравейте! Прочетох в статия, че „Растения като боровинки, моркови, маслини, ягоди и други произвеждат парабени (главно метилпарабен) заради предполагаемата си антимикробна активност.“ Защо тогава метилпарабенът се квалифицира като опасен за шампоани и маски за коса? Трябва ли да се отбягва в козметиката? За храните с много Е-та е ясно. Шампоаните и маските все пак се отмиват? Моля за вашето мнение!
Здравейте! Попаднали в храносмилателната система малкото налични в посочените растения парабени се обезвреждат при храносмилането. При попадане върху кожата, те също се метаболизират от организма, но не толкова ефективно. Бързо се абсорбират и могат да причинят местно дразнене на кожата, а чрез лимфата могат да достигнат до различни тъкани. Съществуват проучвания, които намират връзка между рака на гърдата и използването на козметични продукти (кремове, шампоани, дезодоранти), съдържащи парабени. Все още няма категорични доказателства относно ролята на парабените в патогенезата на раковите заболявания.
Здравейте! Прочетох в статия, че „Растения като боровинки, моркови, маслини, ягоди и други произвеждат парабени (главно метилпарабен) заради предполагаемата си антимикробна активност.“ Защо тогава метилпарабенът се квалифицира като опасен за шампоани и маски за коса? Трябва ли да се отбягва в козметиката? За храните с много Е-та е ясно. Шампоаните и маските все пак се отмиват? Моля за вашето мнение!