Зелени орехи

Зелените орехи са препоръчвани за консумация още от времето на Авицена. Те притежават незаменими лечебни свойства, полезни са за клетките, мозъка, сърцето, имунитета и изобщо за здравето на човека.
Ползата
Ядките на ореха съдържат фосфор, мед, кобалт, флуор, желязо, цинк и други. С тези елементи не се изчерпва списъкът от вещества, важни за организма.
Зеленият плод е отличен антиоксидант, което означава, че предпазва от образуване на ракови клетки, от преждевременно стареене и от загуба на сили.
В продукта има около 20 аминокиселини. Без такива организмът е неспособен да работи активно и да осигурява на клетките полезни вещества.
Витамините в състава също не са малко. Основно те са представени от В, РР, С, Р, като е интересно, че количеството на витамин С в ореха е по-голямо дори от това в касиса.
Консумацията на ядките подобрява зрението, мозъчната дейност, имунитета, понижава холестерола в кръвта, укрепва кръвоносните съдове, нервната система, нормализира размера на щитовидната жлеза.
Орехите са важни и за красотата: заздравяват космените фоликули, ноктите стават по-здрави и растат по-бързо, кожата се изглажда, акнето изчезва.
Вреда и противопоказания
Прекомерната консумация на зелените орехи е недопустима, тъй като това ще доведе до обратен ефект: предозиране с микро- и макроелементи, хипервитаминоза.
Продуктът в никакъв случай не може да се отнесе към диетичните, голямо е съдържанието на наситени мазнини. Прекомерният прием на зелени орехи, въпреки че в тях няма захари, може да доведе до увеличаване на телесното тегло, обриви в устната кухина, подуване на палатинните тонзили (сливици).
Хората, склонни към алергии, следва да бъдат изключително внимателни при консумация на неузрелите плодове, защото при остра алергия те биха могли да доведат до анафилактичен шок.
Страдащите от кожни проблеми (псориазис, екзема) не трябва да приемат орехи, тъй като състоянието им е възможно да се обостри.
Гастроентеролози и диетолози не препоръчват консумацията на големи количества от продукта от хора със стомашно-чревни заболявания и по-конкретно при наличие на колити и стомашни язви.
Орехите са екологично чиста храна, която не може да съдържа ГМО, добавки и други опасни съставки. Но ако по тях има мъх, плесен или са увредени, човек може да погълне токсини, които се отделят при развалените ядки.
Тъй като продуктът е с висока калоричност (около 650 ккал в 100 грама), не трябва да се прекалява с консумацията му при наднормено тегло. В случай че няма натрупани излишни килограми, хапването на 2-4 ореха дневно са напълно достатъчни за поддържане на здравето и за осигуряване на необходимата за организма доза от полезни вещества.
Хранителна стойност
Орехите не са богати на въглехидрати, но за сметка на това те превъзхождат дори морските продукти по съдържание на полиненаситени киселини. Изключително полезни са и подобряват работа на мозъка и нервната система.
Състав на ядките на орехите |
Съдържание в 100 грама |
Белтъчини |
16,2 г |
Мазнини |
|
Въглехидрати |
11,1 г |
Гликемичен индекс |
15 |
Витамини и минерали
Витамини |
В 100 грама от продукта, мг |
Дневна необходимост |
А-витамин (бета-каротин) |
0,05 |
900 мкг |
В1 (тиамин) |
0,4 |
1,5 мг |
В2 (рибофлавин) |
0,13 |
1,8 мг |
В9 (фолиева киселина) |
77 |
400 мкг |
Е (токоферол) |
23 |
15 мг |
РР или В3 (ниацин) |
1 |
20 мг |
С (аскорбинова киселина) |
3 |
90 мг |
Минерали |
В 100 грама от продукта, мг |
Дневна необходимост |
Цинк |
2,5 |
11 мг |
Флуор |
0,7 |
- |
Мед |
0,5 |
900 мкг |
Манган |
2 |
2,3 мг |
Желязо |
2,3 |
8 мкг |
Фосфор |
550 |
700 мкг |
Натрий |
3 |
1500 мкг |
Магнезий |
200 |
420 мкг |
Калций |
120 |
1000 мкг |
Калий |
665 |
4700 мкг |
Орехите са крайно необходими в период на растеж (при децата), по време на бременност и за стари хора.
От зелените плодове се варят сладка, използват се при направата на различни лекарства, характеризират се с лечебни свойства в комбинации с мед, лимонов сок, стафиди.
detki-roditeli.ru; prodgid.ru; kunpendelek.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 3,8 мл. |
Белтък | 16,2 гр. |
Мазнини | 60,8 гр. |
Въглехидрати | 11,1 гр. |
Калории | 654 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, А, Е, от група В; калций,магнезий,фосфор и други |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ЗА ЖЕНАТА 20 мл.
БЕЛ ФАЙН БОЯ ЗА КОСА № 8.1 СВЕТЪЛ ПЕПЕЛНО РУС
АРГАНИА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ СЪС SPF 30 150 мл
ЕЛЛИПС ВИТАМИНЕН СЕРУМ ЗА БЛЕСТЯЩА КОСА 1 мл * 8
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН СКРАБ ФИЛОСОФИЯ 250 г
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЗА ЗДРАВИ КОСТИ И СТАВИ 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Орехи - ползи и вреди
- Черен орех
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Против косопад втривайте отвара от орехи в корените на косата
- Листа от орех подобряват храносмилането и заздравяват косата
- Силата на орехите и спанака за отслабване
- Маслен крем с орехи и прясно мляко
- Овесена каша с банани, мед и орехи
Коментари към Зелени орехи