Пет причини да консумирате овес - супер храната, която не бива да подминавате
Овесът притежава толкова специални качества и би било трудно да се отбележат всички, но ще обърнем внимание на пет от тях, за да се уверите, че е супер храна, която не бива да подминавате. Той е богат на хранителни вещества и е главен източник на фибри, витамини и минерали, както и на антиоксиданти. Запознайте се с някои от основните му предимства, които ви представяме заедно с рецепта за приготвяне на овесено мляко в домашни условия.
Ще се чувствате сити по-дълго време
Разтворимите влакна в овеса, бета-глюкан, забавят процеса, чрез който стомахът преработва храна, а това води до дълготрайно усещане за ситост.
Нисък гликемичен товар
Овесът е храна с нисък гликемичен товар, което означава, че видът въглехидрати, съдържащи се в него, се освобождава бавно. Този постепенен процес спомага да се избегнат резки промени в нивото на кръвната захар. Нещо повече – ниският гликемичен товар подпомага поддържането на енергийните ни нива и намалява риска от развитие на диабет тип 2.
Омекотяващо и противовъзпалително действия
Омекотяващите и противовъзпалителни свойства на овеса отдавна се използват за облекчаване на сърбеж, суха или раздразнена кожа. Може да сложите продукта и в муселинова торбичка, която поставена във ваната например, действа успокояващо. Вариант е да използвате културата като основа на домашно приготвена маска за лице или в качеството на ексфолиант.
Здраво сърце
Както всички храни с високо съдържание на фибри, и овесът спомага контролирането нивата на холестерол, който при натрупване в кръвта над допустимите норми, може да доведе до инфаркт.
Суров овес
Използването на суров овес помага да се запази по-голямо количество от полезните му хранителни вещества и антиоксиданти. Овесената каша е изключително добър избор за закуска. По желание може да добавите към нея и мед.
Как да си направите овесено мляко у дома?
Необходими са ви чаша суров (безглутенов) овес и 2 чаши вода, които да смесите и оставите за една нощ. След това прецедете сместа в друг съд през муселинова кърпа и съхранявайте в хладилник (в рамките на 3 дни).
Можете да експериментирате със съотношението овес към вода, за да направите повече или по-малко кремообразна сместа. Овесеното мляко се сгъстява по време на готвене.
По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: naturalhealthmagazine.co.uk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 600 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОВЕСЕНИ ЯДКИ 1000 гр.
ОСТРОВИТ ОВЕСЕНО БРАШНО 1000 г
ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г
Нов ПРОМОУАН ПРОТЕИН ИНСТАНТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ 3 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Необходимо ли е да се накисват овесените ядки?
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Овес
- Овесени бисквити с ябълки, мед, семена и ядки
- Овесени бонбони с райски ябълки и фурми
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Див овес
Коментари към Пет причини да консумирате овес - супер храната, която не бива да подминавате