Пет причини да консумирате овес - супер храната, която не бива да подминавате

Овесът притежава толкова специални качества и би било трудно да се отбележат всички, но ще обърнем внимание на пет от тях, за да се уверите, че е супер храна, която не бива да подминавате. Той е богат на хранителни вещества и е главен източник на фибри, витамини и минерали, както и на антиоксиданти. Запознайте се с някои от основните му предимства, които ви представяме заедно с рецепта за приготвяне на овесено мляко в домашни условия.
Ще се чувствате сити по-дълго време
Разтворимите влакна в овеса, бета-глюкан, забавят процеса, чрез който стомахът преработва храна, а това води до дълготрайно усещане за ситост.
Нисък гликемичен товар
Овесът е храна с нисък гликемичен товар, което означава, че видът въглехидрати, съдържащи се в него, се освобождава бавно. Този постепенен процес спомага да се избегнат резки промени в нивото на кръвната захар. Нещо повече – ниският гликемичен товар подпомага поддържането на енергийните ни нива и намалява риска от развитие на диабет тип 2.
Омекотяващо и противовъзпалително действия
Омекотяващите и противовъзпалителни свойства на овеса отдавна се използват за облекчаване на сърбеж, суха или раздразнена кожа. Може да сложите продукта и в муселинова торбичка, която поставена във ваната например, действа успокояващо. Вариант е да използвате културата като основа на домашно приготвена маска за лице или в качеството на ексфолиант.
Здраво сърце
Както всички храни с високо съдържание на фибри, и овесът спомага контролирането нивата на холестерол, който при натрупване в кръвта над допустимите норми, може да доведе до инфаркт.
Суров овес
Използването на суров овес помага да се запази по-голямо количество от полезните му хранителни вещества и антиоксиданти. Овесената каша е изключително добър избор за закуска. По желание може да добавите към нея и мед.
Как да си направите овесено мляко у дома?
Необходими са ви чаша суров (безглутенов) овес и 2 чаши вода, които да смесите и оставите за една нощ. След това прецедете сместа в друг съд през муселинова кърпа и съхранявайте в хладилник (в рамките на 3 дни).
Можете да експериментирате със съотношението овес към вода, за да направите повече или по-малко кремообразна сместа. Овесеното мляко се сгъстява по време на готвене.
По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: naturalhealthmagazine.co.uk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОВЕСЕНИ ЯДКИ 1000 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 600 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
ОСТРОВИТ БЕТА АЛАНИН ОВКУСЕН прах 200 г
ОСТРОВИТ ОВЕСЕНО БРАШНО 1000 г
Е ЛЕК НАТУРАЛЕН СУХ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ТЯЛО 130 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Див овес
- Разтоварващ ден с овесена каша
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Овес
- Овесена торта без брашно, яйца и масло
- Овесени бисквити с парченца шоколад
- Овесени питки с кисело мляко
Коментари към Пет причини да консумирате овес - супер храната, която не бива да подминавате