Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Няма нехранителна кърма

Няма нехранителна кърма

Няма нехранителна кърма - изображение

За доста млади майки кърменето е сериозен проблем, а в много от случаите е и невъзможно поради доста разпространени митове. Един от тях, който може би е с водеща роля за отказалите се да кърмят своите бебета е, че млякото им е нехранително.

Кърмещите майките често се притесняват за качеството на своето мляко. За огромно съжаление, в наши дни, все още има некомпетентни относно кърменето педиатри, които вменяват на неопитните родилки, че кърмата им не е достатъчно хранителна, за да засища бебето. Послушали съветите, майките преминават на дохранване с адаптирано мляко и по този начин рискуват млечната секреция постепенно да намалее и спре.

Но трябва да знаете, че кърмата е хранителна и уникална по състав точно за собственото Ви дете.

Научете повече в темите:

"Какво съдържа кърмата?"

"Променя ли се кърмата?"

Хранителните вещества в нея се извличат от храната, която вие приемате. Затова, тя съдържа всички необходими вещества, нужни за правилния растеж и развитие на Вашето бебе. За да сте сигурни, че детето приема всичко необходимо, направете оценка на своята собствена диета.

Оценете Вашия режим на хранене

Знайте, че не е необходимо да прекалявате с храненето. Количеството на приетата храна не е от голямо значение. Дори жените, които ядат малко, произвеждат достатъчно хранително мляко, въпреки че като количеството може малко да намалее.

Кърмата варира при всяка жена според храната, която приема (непосредствено преди кърмене и цялостния режим на хранене), отделните фракции при едно кърмене, различните часове на деня, честотата между храненията и възрастта на бебето.

Диетата на майката влияе върху концентрацията на различните компоненти в млякото. Например, една майка, която е вегетарианец има различни количества мастни киселини в млякото, от жена, която се храни с месо. Друг пример може да бъде промяната във вкуса и миризмата на кърмата, при майки, които се хранят с чесън. Преминаващите от храната на майката вещества в млякото могат да намалят риска от алергии у кърмачето.

Промени в млякото се установяват и по време на хранене на бебето. Най-известната промяна, която е установена е в съдържанието на мазнини. Когато бебето е на гърдата, концентрацията им се увеличава. В началото на кърменето в млякото може да са се съдържали около 1% мазнини, но до края да са достигнали 5% или повече.

Кърмата варира в широки граници в рамките на деня. Например, лактозата в кърмата е в по-високи количества в късния следобед, отколкото в ранните сутрешни часове. Количеството на мазнини е най-високо през нощта и най-ниско в късния следобед. Протеините пък са най-ниски сутрин и най-високи вечер. Не е установено, защо това е така, но вероятно вариращите промени са значими.

Кърмата се променя и в зависимост от възрастта на бебето. Преждевременно родените бебета имат различни нужди от тези родени в термин. Интересното в случая е, че млякото на майки, чиито бебета са родени преждевременно е по-различно от това на майките родили в очаквания срок. Недоносените бебета се нуждаят от повече протеини, натрий, бели кръвни телца, антитела и дълговерижни полиненаситени мастни киселини. Майките на тези деца съответно, имат в млякото си точно тези вещества, от които кърмачето се нуждае.

Установени са и други промени:

  • млякото предлагано само от една гърда при две поредни кърмения се различава. При второто кърмене то ще бъде с по-висока концентрация на мазнини;
  • кърмата на майки, които са имали няколко бременности също е различно от това, ако бременността е първа;
  • количеството кърма е възможно да намалее по време на менструалния цикъл, като обикновено след приключването му, се възстановява.

Очевидно е, че млякото през първите дни след раждането, което наричаме коластра, е различно от това, което бебето приема на по-късен етап.

Коластрата се различава от зрялото мляко по цвят, консистенция и вкус.

Коластра и зряло мляко

                                                     Коластра               Зряло мляко

Тя е по-гъста, лепкава и с жълтеникав цвят (поради високи нива на бета каротен). Има високо съдържание на протеини и по-ниско съдържание на въглехидрати и мазнини (тъй като новородените трудно смилат мазнините), което я прави по-малко калорийна от зрялото мляко. Коластрата съдържа високи концентрации левкоцити (защитни бели кръвни клетки), които могат да унищожат бактерии и вируси, причиняващи заболяване, витамин Е и цинк.  Новородените имат все още незряла храносмилателната система, а коластра доставя своите хранителни вещества в много концентриран вид и нисък обем. Тя има слабително действие и то този начин улеснява преминаването на първите изпражнения на бебето, наречени мекониум. Изчиства излишния билирубин (отпадъчен продукт от мъртви червените кръвни клетки), който се произвежда в големи количества при раждането и  по този начин помага за предотвратяване на жълтеница. Коластрата съдържа и голям брой антитела, наречени  имуноглобулини, които предпазват лигавиците на гърлото, белите дробове, червата. С приемането на коластра се доставят и полезни бактерии в храносмилателния тракт на бебето.

Кърмата бързо променя своя състав още през първата седмица след раждането.

Коластра, преходно мляко и зряло мляко

През този период от производство на коластра се преминава към секреция на преходно мляко. То много прилича на мляко смесено с портокалов сок. За разлика от коластрата съдържа по-ниски нива на имуноглобулини и протеин, но има повече лактоза, мазнини и калории. Между 10-я и 21-я ден от раждането кърмата преминава в така нареченото зряло мляко. То е с доста по-рядка консистенция и сиво-бял цвят. Въпреки, че изглежда като воднисто обезмаслено мляко е пълено с всички мазнини и други хранителни вещества, които са нужни за растежа на бебето.

Друго, което обърква майките и те могат да сметнат своята кърма за нехранителна е т.нар. „предно и задно мляко”. Малкото познания за тях могат да бъдат причина за безпокойство, притеснение, проблеми с кърменето и дори преждевременно отбиване на бебето.
Млякото, което бебето получава в началото на кърменето се нарича „предно мляко”. То е в големи количества и изглежда доста воднисто, поради ниското съдържание на мазнини в него. В течение на храненето, количеството на млякото намалява, съдържанието на мазнини в млякото се увеличава и то изглежда по кремообразно – означава се като „задно мляко”.

Предно и задно мляко

                                                 Предно мляко       Задно мляко

Разликите във вида на кърмата могат да накарат майките да решат, че произвеждат два различни вида мляко, което не е така. Клетките на млечни жлези всъщност произвеждат само един вид мляко, но съдържанието на мазнини в него варира в зависимост от това колко дълго млякото е останало в млечните канали.
Когато кърмата се произвежда, мазнините се отлагат по стените на клетките, докато водниста част от млякото се движи надолу по млечните канали към зърното, където се смесва с млякото останало там от последното хранене. Колкото по-дълъг е интервала между отделните хранения, толкова по-разредена става кърмата. Това "воднисто" мляко има по-високо съдържание на лактоза и по-малко на мазнини, отколкото млякото, което се съхранява в клетките по-нагоре в гърдите.
Когато бебето започне да суче, първото нещо, което получава е тази бедна на мазнини течност ("предно мляко"), която утолява жаждата му и едновременно с това задейства изтласкването на мазнините останали в клетките по-горе в гърдите. Това по-високо съдържание на мазнини ("задно мляко") се смесва с богатото на лактоза "предно мляко" и бебето получава балансирана храна с достатъчно калории, мазнини за растеж и лактоза за енергия и мозъчно развитие.

Промените, които се наблюдават във вида на кърмата, обаче, карат майките да се съмняват в нейната хранителна стойност. А всъщност те са резултат именно от разликите в състава, съответстващи на хранителните нужди на детето в съответната възраст!


Източници:

http://www.anthrodoula.blogspot.bg
http://www.parentingscience.com
http://www.sciencedaily.com
http://www.llli.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители