Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Как да премахнем нощните кърмения

Как да премахнем нощните кърмения

Как да премахнем нощните кърмения - изображение

Един от въпросите, които много често се задават от кърмещите майки (чрез публикации във Facebook, форуми, коментари по статии в блогове, при срещи с консултанти по кърмене, а и при лични разговори) е "Как и кога мога да прекратя нощните хранения?" Разбираемо, повечето родители имат нужда от почивка и непрекъснат, спокоен сън, но все пак искат да се уверят, че бебето няма да гладува.

Разбира се, няма фиксиран график кога да настъпи нощното отбиване. Всяко бебе е различно, така че всяко ще бъде готово да се откаже от кърменията през нощта по различно време. Дори специалисти в областта на кърменето и педиатри не биха могли да кажат с точност кога бебетата са физически готови да не се хранят през нощта.

Може да помислите кой е най-лесният начин да посрещате нуждите на вашето дете и дали би било по-лесно да намалите нощното кърмене на веднъж в средата на нощта, да спите с детето, за да може да кърмите по лесно, без да ви събужда или да прекратите напълно нощните хранения. Най-доброто за вас може да не е най-доброто за друга майка. Затова е необходимо да прецените добре ситуацията и да вземете сами своето решение.

Ако вече сте опитвали всичко възможно, за да се погрижите за собствените си потребностите от почивка като: Погрижете се за нуждите на детето през нощталягане по-рано, събуждане по-късно сутрин и решите, че искате да отбиете детето през нощта, знайте, че може да бъде много трудно, особено ако то не е готово да го направи само. Това ще изисква намирането на подходящи заместители на всяка нужда от кърмене. Ще трябва да опитате всякакви начини, за да му помогнете да заспи.

Ключът към пропускането на хранене през нощта е да продължите да отговаряте на нуждите на детето. Има редица прекрасните майки, които не кърмят през нощта, но стават, за да се погрижат за бебето си, независимо колко пъти може да бъде това. Нощното отбиване може да работи за някои семейства, а за други не.

Какво трябва да бъде храненето на бебето през нощта според възрастта

Макар, да няма "магическа възраст", при която всяко бебе е готово за прекратяване на нощните хранения, има някои общи насоки за нощно хранене и неговата честота, които изглежда се срещат при повечето бебета:

 • новородени до 3-месечна възраст: хранене на всеки 2-3 часа, при поискване;
 • 3-4 месеца: 2-3 хранения на нощ или на всеки 3-6 часа, при поискване;
 • 5-6 месеца: 1-2 нощни хранения;
 • 7-9 месеца: 1, може би 2, нощни хранения;
 • 10-12 месеца: 1 хранене през нощта;
 • 12 или повече месеца: обикновено няма хранене;

Разбира се, израстването, болестите и никнещите зъбите ще бъдат фактори, които трябва да се вземат под внимание. През тези периоди бебето може да се нуждае от нощно хранене, въпреки че няма да се нуждае от него при нормални обстоятелства.

Кога мога да спра кърменето през нощта?

Преди да прекратите нощните кърмения има няколко въпроса, на които трябва да си отговорите:

Достатъчно добре ли наддава детето на тегло? Ако отговорът е "не", детето може да се нуждае от тези калории през нощта. Ако не сте сигурни как да отговорите на въпроса се консултирайте с педиатър.

Колко е голямо детето? Американската академия по педиатрия препоръчва изключително кърмене в продължение на шест месеца и постепенно въвеждане на твърди храни като кърменето може да продължи до 2 годишна възраст или до тогава докато майката и бебето пожелаят. Нощното отбиване е по-лесно за деца, които се хранят от шише и обикновено настъпва след 6-месечна възраст, докато кърмените често продължават нощните хранения повече от годинка. Но ако предприемате такава стъпка е добре детето да е навършило поне 6 месеца.

Важно е да се отбележи, че нощното отбиване може да доведе до пълно отбиване.

Искате ли да продължите кърменето нощем? Някои майки, особено тези, на които се налага да работят, ценят близостта и допълнителното време, което осигуряват нощни хранения. Ако това е така, не е нужно да спирате, при условие, че получавате достатъчно почивка. Но ако страдате от недоспиване и се чувствате уморена може би е настъпило времето да се откажете от нощните кърмения.

Искате ли да кърмите през нощта

Признаци, че бебето е готово за нощно отбиване

Горе изброените указания са полезни, но как ще разберете, когато бебето е готово за нощно отбиване? Бъдете нащрек за тези знаци, те биха могли да показват, че детето е готово да изпусне хранене през нощта:

Бебето не яде толкова много през деня. Ако кърмачето не се храни толкова много, колкото обикновено, през деня, но все още се събужда, един или повече пъти през нощта, това е добър показател, да насърчите бебето да яде повече през светлата част на денонощието. Когато получава повече или всички необходими калории през деня - ще бъде готово за отбиване през нощта.

Бебето не яде много през нощта и приема нощното кърмене като време за игра. Може да забележите, че бебето се събужда през нощта и плаче за вас, въпреки че не е много гладно. То суче кратко време или пие малко кърма от шише след, което остава будно и да иска да играе. В тези случаи най-вероятно то се събужда по навик, а не от глад. Бихте могли да приемете този знак като готовност от страна на бебето за прекратяване на нощните хранения.

Бебето е започнало прием на твърди храни (в подходящото време!). След като бебето е започнало да яде твърди храни, няма да мине прекалено дълго, преди да е готов за отбиване през нощта. То може да продължи да се нуждае от едно (или евентуално две) нощни хранения, но след няколко месеца ще бъде готово и постепенно може да премахнете нощното кърмене.

Детето вече приема твърди храни

Как да спрете храненето през нощта?

Тук има един ръководен принцип. Не опитвайте рязко отбиване. Вместо това планът е да се правят бавни нарастващи промени с течение на времето.

Нощно отбиване на кърмените бебета

Някои майки решават да кърмят през нощта, за да поддържат производството на мляко. Но ако решите, че е време да спрете, вашето бебе все пак ще получава ползите от кърмата чрез кърменията през деня.

Ето и някои съвети, които ще ви бъдат от полза и някои от тях се препоръчват от Австралийската асоциация за кърмене (ABA):

Преценете дали една последователна рутина всяка вечер преди лягане ще окаже добър ефект. Някои деца предпочитат по-рано време за лягане, а други се справят по-добре с по-късното. Някои харесват къпането и пеенето, докато други предпочитат четене на книжка и люлеене.

Следвайте последователни рутини ако успокояват детето

Вижте колко лесно би могло бебето да заспи, без да кърмите. Бихте могли да опитате да не предлагате гърдата незабавно и да опитате да се разхождате с него, да се люлеете, да го галите или потупвате по гърба, за да му помогнете да заспи.

Кърмете бебето за последно вечер преди лягане – това понякога може да срещнете като "хранене на сън". Кърмите бебето точно преди да си легнете, дори ако то вече е заспало. Това обикновено се случва във времето, когато бебето е вече подготвено за лягане или когато то вече спи. Това последно кърмене ще помогне да увеличите времето за спане, преди детето да се събуди отново.

Нека гърдите са недостъпни – когато детето спи до вас, за по-голямо удобство, а е време за спиране на нощните хранения, ограничете достъпа до гърдите си. Сложете си пижама, която ще направи достигането на гърдите от детето по-трудно. Друг вариант е детето да започне да спи в собствено креватче, но близо до вас.

Включете и помощ от таткото – ако детето се събужда, за да суче по скоро за комфорт може да получи утеха при бащата. Той може да го утеши с малко вода, да полежи до детето или да го подържи. Татко дори да може да спи с бебето в друга стая. Има вероятност детето да спи по-спокойно с по-малко пробуждания, отколкото ако спи до вас.

Помощ в грижите през нощта от бащата

Увеличете дневния контакт – има вероятност детето да се събужда по-често и да търси гърдата през нощта, ако през деня не сте прекарали достатъчно време заедно. Не ограничавайте кърменията през деня и прекарвайте достатъчно време с детето.

Увеличете контактите си с детето през деня

Говорете с детето – при по-голямо дете може да опитате да му обясните, че нощта е време за сън, а не за хранене. Че вече е пораснало и не се нуждае от хранене през нощта. В началото няма да го приеме и разбере, но продължавайте да повтаряте всяка вечер с времето ще се получи. Провеждайте разговорите и ежедневно, преди да започнете нощното отбиване, за да му дадете достатъчно време да се подготвите за прехода. Помогнете му да се научи как да чака няколко минути през деня, когато иска да суче. Ако може да направи това през деня, тогава можете да опитате да прехвърлите чакането през нощта. Когато децата се събудят през нощта и могат да изчакат няколко минути, те често ще заспят сами.

Ако храненето на бебето през нощта е кратко (около пет минути), може да го премахнете напълно и да успокоявате детето като му пеете, люлеете го или го носите на ръце докато заспи. Имайте предвид, че най-вероятно ще са необходими няколко нощи, за да свикнете с новата рутина.

Ако кърменето обикновено продължава повече от пет минути, може постепенно да намалявате времето, за което детето се храни, през няколко вечери. Това ще му помогне постепенно да свикне с промяната.

Ето как:

 1. Първата вечер нека продължителността на кърмене е обичайната за детето.
 2. След, което намалявайте времето за хранене от 2 до 5 минути всяка втора нощ. Например, ако бебето обикновено се храни за 15 минути, ще кърмите в продължение на 13 минути за две нощи, след това 11 минути за следващите две нощи, след което 9 минути за следващите две нощи и т.н.
 3. Успокоявайте детето след всяко съкратено кърмене ако се налага чрез методите, които действат при него (пеене, люлеене, четене на приказки, тиха музика и т.н).
 4. След като сте достигнали продължителност на кърмене от пет минути или по-малко, спрете храненето напълно.

Ако решите, можете да опитате да намалите времето по-бързо - например с пет минути на всеки две нощи.

Постепенно премахване на нощните хранения от шише

Както при храненето от гърда, храненето от шише също може да се прекрати напълно ако детето приема 60 мл. мляко или по-малко. Също както при кърмените от гърда бебета ако е необходимо успокоявайте детето чрез пеене, люлеене и т.н.

Ако обаче бебето приема повече от 60 ml мляко всяка вечер, можете постепенно да намалите количеството, което бебето пие в продължение на 5-7 нощи.

Ето как:

 1. Намалете обема на млякото с 20-30 ml всяка втора нощ. Например, ако бебето обикновено пие 180 ml, ще дадете 150 ml за две нощи, след това 120 ml за следващите две нощи и т.н.
 2. Успокоявайте детето след всяко хранене с по-малко мляко чрез начини, които го утешават.
 3. След като стигнете до 60 ml или по-малко, напълно спрете да предлагате шишето.

Може да забележите, че бебето започва да се храни повече през деня, след като спрете нощните хранения. Тази промени в апетита ще преминат и ще се установят в рамките на седмица.

Най-важно е да бъдете търпеливи. Пълноценен сън различните бебета ще достигнат по различно време. Отбиването на бебе от кърменето през нощта ще отнеме време и много търпение. Придържайте се към дневните и нощните си рутинни процедури възможно най-много и ще започнете да виждате резултатите в крайна сметка!

Очаквайте да почувствате смесени емоции, когато прекратявате нощно хранене. Затваряте една глава от живота си заедно и това може да доведе до някои чувства на скръб. Виждайки бебето си разстроено от нощното отбиване, може да се почувствате виновни, че го карате да преживее подобно страдание. Но не забравяйте, че сте му дали всичко необходимо с кърменето и всяко нещо има своя край!

Още по темата за нощното кърмене:

"До кога да продължи нощното кърмене"

"Нощното кърмене - защо е толкова важно"

 

Източници:

http://drcraigcanapari.com
http://raisingchildren.net.au
https://www.babysleepsite.com
https://kellymom.com
http://www.wikihow.com
http://www.attachmentparenting.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлНовиниФизиологияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители