Какви рискове за здравето крие консумацията на сурово прясно мляко

Акценти
|
Консумацията на сурово прясно мляко може да причини гадене, диария, повръщане, а в редки случаи и някои тежки заболявания. Неслучайно преди повече от 120 години Луи Пастьор е открил процеса на пастьоризация, чрез който успешно се унищожават опасни бактерии като Salmonella,?E. coli?и?Listeria.
Ползите от млякото са безспорни. Калцият заздравява костите и зъбите, протеините поддържат тонуса на мускулите, а омега-3 мастните киселини се грижат за здравето на сърцето.
През последните години обаче се наблюдава тревожна тенденция сред някои хора, които предпочитат да пият сурово прясно мляко и да консумират сурови млечни продукти. Те вярват, че така си набавят много повече хранителни вещества и се предпазват от алергии.
Всъщност това не е вярно. Нека видим защо според диетолога Ерин Роси е по-добре да пием пастьоризирано мляко и какви са безопасните начини да му се насладим.
Какви са рисковете при консумация на сурово прясно мляко
По данни на Американските центрове за превенция и контрол на заболяванията непастьоризираното мляко крие по-голям риск от болести, причинени от храна, които могат да доведат до хоспитализация.
Има основателна причина млякото от крава, овца, коза или друго животно да се пастьоризира, преди да го сложим на трапезата. Термичната обработка унищожава следните опасни бактерии:
- Escherichia coli (E. Coli) – Някои щамове на бактерията могат да причинят силни стомашни болки, диария (понякога с кръв) и повръщане. В по-редки случаи може да настъпи хемолитично-уремичен синдром, който уврежда сериозно бъбреците.
- Salmonella – Салмонелата се свързва със симптоми като диария, повишена температура и стомашни болки. При децата, възрастните и хората с отслабена имунна система може да се стигне до хоспитализация.
- Listeria monocytogenes – Тази бактерия причинява листериоза, която е особено опасна за бременните жени, новородените и хората в напреднала възраст. Болестта крие риск от спонтанен аборт, мъртво или преждевременно раждане или животозастрашаваща инфекция при бебетата.
Диетолозите предупреждават, че суровото прясно мляко увеличава риска и от силно заразния птичи грип. Млекодайните животни могат да се заразят при контакт с диви птици. Все още няма категорични доказателства за това дали човек може да се зарази, ако пие заразено мляко, но Американската агенция за храните и лекарствата не изключва напълно тази възможност.
За кого е най-опасна консумацията на непастьоризирано прясно мляко
Консумацията на сурово прясно мляко не е толкова опасна за здравите хора. Дори и да проявят симптоми като повръщане, диария и стомашни болки, те се възстановяват сравнително бързо.
Рисковете са по-големи за възрастните, децата, бременните жени и хората с компрометирана имунна система. Техните оплаквания могат да станат хронични, а състоянието им да се влоши значително, застрашавайки живота им. Ако попадате в някоя от изброените уязвими групи и проявите симптоми след консумация на сурово мляко, веднага потърсете медицинка помощ. Това важи с особена сила за бременните.
» Ползи и вреди на прясното краве мляко » Луи Пастьор и откритията му за ферментацията и пастьоризацията |
По-полезно ли е наистина суровото прясно мляко
Според тези, които подкрепят теорията за ползите от суровото прясно мляко, то съдържа повече хранителни вещества, предпазва от развитие на алергии и астма и дори може да облекчи симптомите на лактозна непоносимост. Учените обаче подчертават, че нито едно от тези твърдения не е подкрепено с научни доказателства.
Пастьоризирано vs. непастьоризирано прясно мляко
- Пастьоризацията не унищожава полезните хранителни вещества в млякото. Диетологът Роси е категоричен, че пастьоризираните млечни продукти имат същата хранителна стойност като суровите, с тази разлика, че не пренасят бактерии.
- И обработеното, и необработеното прясно мляко съдържа протеини, които могат да отключат алергична реакция или лактозна непоносимост при хора, чувствителни км лактоза.
- Пастьоризацията не изключва необходимостта да съхраняваме прясното мляко в хладилник, особено след като е отворено.
- Пастьоризацията със сигурност намалява рисковете, свързани с консумацията на прясно мляко.
Как да разберете, че прясното мляко е пастьоризирано
Роси пояснява: „Пастьоризацията изисква нагряване на млякото до 71,7°С за 20 секунди. Така унищожаваме всички бактерии в него.“
Макар повечето млечни продукти на пазара да са пастьоризирани или обработени по начин, който унищожава бактериите, има и такива, приготвени със сурово прясно мляко:
- меки сирена (Бри, Камамбер);
- йогурт;
- пудинг;
- сладолед и замразен йогурт.
Drinking Raw Milk May Be Trendy, but No, It’s Not Safe: https://health.clevelandclinic.org/the-dangers-of-raw-milk-what-you-should-know
Често задавани въпроси
Колко време са вари прясно мляко?
Варенето на мляко с цел пастьоризация, изисква нагряване до температура 71,7°С в продължение на 20 секунди. Смята се, че след тази термична обработка, то е безопасно, тъй като бактериите в него са унищожени.
Полезно ли е да се пие сурово прясно мляко?
Специалистите предупреждават, че консумацията на сурово прясно мляко не носи никакви ползи, но крие сериозни рискове, сред които заразяване с бактерии като E. Coli, Salmonella и Listeria monocytogenes.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
НАН - 2 КОМФОРТИС ПРЕХОДНО МЛЯКО 800 г 6+ месеца
НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
ФРИЗОВОМ 0 - 12 месеца 400 г
ХИП 3 ОРГАНИЧНО ДЕТСКО МЛЯКО 600 г
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
- Мляко с какао
- Камилско мляко
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Мляко без лактоза – същност и хранителен състав
Коментари към Какви рискове за здравето крие консумацията на сурово прясно мляко