Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 6 често допускани грешки при варене на ориз

6 често допускани грешки при варене на ориз

6 често допускани грешки при варене на ориз - изображение

Оризът е една от най-предпочитаните гарнитури, приготвя се бързо и лесно. Проблем е, когато не сте запознати с най-често допусканите грешки при приготвянето на ориз и съответно срещате спънки по време на готвенето. Затова вижте 6 от тях:

1. Накисвате и изплаквате ориза

Всъщност, дали да изплакнете или накиснете ориза не е толкова голяма грешка, като тези по-долу. При накисването оризът става по-мек, а при изплакването, освен нишестето, отмивате и голяма част от хранителната му стойност. Каквото и да изберете, бъдете последователни в решението си.

2. Използвате безвкусна течност за готвенето

Безсолната и безвкусна течност е най-голямата грешка. В идеалния случай трябва да приготвите ориза в бульон, но ако това не ви е възможно задължително посолете водата. Използвайте 1 супена лъжица зехтин и 1 чаена лъжица сол на всеки литър и половина вода (мазнината ще попречи на зрънцата ориз да се слепят по-късно).

ориз

3. Не следвате рецептата

Това включва и инструкциите на опаковката!

Перфектно свареният ориз се приготвя за дадено време, в определено количество течност, която не бива да завира. Ако течността ври прекалено силно, това ще увеличи изпарението й, което от своя страна ще промени съотношението на вода и ориз, което имате. Причината, поради която уредите за приготвяне на ориз се справят толкова добре е, че производителите са измерили точно количеството течност, ориз и температурата на приготвяне. Затова намалете степента на котлона, за да къкри и спазвайте указаното съотношение.

Ако приготвяте кафяв ориз ще се нуждаете от повече вода и по-дълго време за приготвяне.

Решението е да експериментирате, за да научите най-точната температура за варене на ориза. А когато сте доволни от резултата, запомнете на коя степен на котлона сте го приготвили и също така в кой съд.

4. Варите ориза на силна температура

Както вече споменахме в точка 3, температурата на готвене на ориза трябва да е ниска и той да къкри съвсем леко. Не само водата ще се изпари по-бързо при високите градуси, но и текстурата на ориза ще се промени и те ще станат по-лепкави. Къкренето се случва на температура около 90-100 градуса, а по повърхността на течността се образуват съвсем леки мехурчета, за разлика от силното варене. В много случаи това се постига чрез увеличаване на температурата до завиране, след което се намалят градусите.

ориз

5. Варите без капак

Отварянето на тенджерата, за да проверите докъде е стигнало приготвянето на ориза или колко вода е останала в съда може да е добронамерено, но и непродуктивно. По този начин може да се изкушите да свалите капака или да разбъркате ориза, което може да е катастрофално и да развали цялата структура на ориза.

Разбъркването на ориза, докато се вари, е най-голямата грешка, която може да допуснете. Никога не махайте капака на съда, след като веднъж сте установили колко вода ви трябва никога повече няма да ви се налага да надниквате под капака. Когато изтече определеното време, изключете котлона и продължете напред с приготвянето на рецептата си.

6. Не използвайте правилните прибори за пухкав ориз

Финалната стъпка на приготвянето на ориза е да бъде разбъркан, след като изключите котлона, по този начин в него ще влезе въздух и той ще стане пухкав. Грешка е да го разбъркате с дървена лъжица, защото може да го смачкате. Затова използвайте вилица, за да разпръснете всички зрънца и да получите пухкав ориз.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоДиетиХранене при...ЛайфстайлБотаникаСнимкиЛечения