Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 6 често допускани грешки при варене на ориз

6 често допускани грешки при варене на ориз

от 11 фев 2019г., обновено на 12 фев 2019г.
6 често допускани грешки при варене на ориз - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Оризът е една от най-предпочитаните гарнитури, приготвя се бързо и лесно. Проблем е, когато не сте запознати с най-често допусканите грешки при приготвянето на ориз и съответно срещате спънки по време на готвенето. Затова вижте 6 от тях:

1. Накисвате и изплаквате ориза

Всъщност, дали да изплакнете или накиснете ориза не е толкова голяма грешка, като тези по-долу. При накисването оризът става по-мек, а при изплакването, освен нишестето, отмивате и голяма част от хранителната му стойност. Каквото и да изберете, бъдете последователни в решението си.

2. Използвате безвкусна течност за готвенето

Безсолната и безвкусна течност е най-голямата грешка. В идеалния случай трябва да приготвите ориза в бульон, но ако това не ви е възможно задължително посолете водата. Използвайте 1 супена лъжица зехтин и 1 чаена лъжица сол на всеки литър и половина вода (мазнината ще попречи на зрънцата ориз да се слепят по-късно).

ориз

3. Не следвате рецептата

Това включва и инструкциите на опаковката!

Перфектно свареният ориз се приготвя за дадено време, в определено количество течност, която не бива да завира. Ако течността ври прекалено силно, това ще увеличи изпарението й, което от своя страна ще промени съотношението на вода и ориз, което имате. Причината, поради която уредите за приготвяне на ориз се справят толкова добре е, че производителите са измерили точно количеството течност, ориз и температурата на приготвяне. Затова намалете степента на котлона, за да къкри и спазвайте указаното съотношение.

Ако приготвяте кафяв ориз ще се нуждаете от повече вода и по-дълго време за приготвяне.

Решението е да експериментирате, за да научите най-точната температура за варене на ориза. А когато сте доволни от резултата, запомнете на коя степен на котлона сте го приготвили и също така в кой съд.

4. Варите ориза на силна температура

Както вече споменахме в точка 3, температурата на готвене на ориза трябва да е ниска и той да къкри съвсем леко. Не само водата ще се изпари по-бързо при високите градуси, но и текстурата на ориза ще се промени и те ще станат по-лепкави. Къкренето се случва на температура около 90-100 градуса, а по повърхността на течността се образуват съвсем леки мехурчета, за разлика от силното варене. В много случаи това се постига чрез увеличаване на температурата до завиране, след което се намалят градусите.

ориз

5. Варите без капак

Отварянето на тенджерата, за да проверите докъде е стигнало приготвянето на ориза или колко вода е останала в съда може да е добронамерено, но и непродуктивно. По този начин може да се изкушите да свалите капака или да разбъркате ориза, което може да е катастрофално и да развали цялата структура на ориза.

Разбъркването на ориза, докато се вари, е най-голямата грешка, която може да допуснете. Никога не махайте капака на съда, след като веднъж сте установили колко вода ви трябва никога повече няма да ви се налага да надниквате под капака. Когато изтече определеното време, изключете котлона и продължете напред с приготвянето на рецептата си.

6. Не използвайте правилните прибори за пухкав ориз

Финалната стъпка на приготвянето на ориза е да бъде разбъркан, след като изключите котлона, по този начин в него ще влезе въздух и той ще стане пухкав. Грешка е да го разбъркате с дървена лъжица, защото може да го смачкате. Затова използвайте вилица, за да разпръснете всички зрънца и да получите пухкав ориз.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Ориз с гъби и чесън Ориз с гъби и чесън
  • Мусака с кайма, ориз и лозови листа Мусака с кайма, ориз и лозови листа
  • Ориз с морски дарове в сметанов сос Ориз с морски дарове в сметанов сос
  • Нахут със стафиди и ориз на фурна Нахут със стафиди и ориз на фурна
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СЕБОРАЛ БАЛСАМ ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 250 мл
7.40лв.

СЕБОРАЛ БАЛСАМ ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 250 мл

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
2.60лв.

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г

БИОХЕРБА ШАМПОАН С МАГАРЕШКО МЛЯКО И ОРИЗОВА ВОДА 250 мл
6.30лв.

БИОХЕРБА ШАМПОАН С МАГАРЕШКО МЛЯКО И ОРИЗОВА ВОДА 250 мл

КОРФ ПЮРИФАИНГ ПОЧИСТВАЩ МАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл
55.00лв.

КОРФ ПЮРИФАИНГ ПОЧИСТВАЩ МАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл

АБОФАРМА ЛИНОПРИКСОЛ ПЛЮС таблетки * 60
38.40лв.

АБОФАРМА ЛИНОПРИКСОЛ ПЛЮС таблетки * 60

МАТИСЪН БИО РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН 400 г
69.00лв.

МАТИСЪН БИО РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН 400 г

Коментари към 6 често допускани грешки при варене на ориз

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 6 често допускани грешки при варене на ориз
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 22:00
    Коментирайте "6 често допускани грешки при варене на ориз"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
  • Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
  • Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
  • Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
  • Ориз
  • Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
  • Седемдневна оризова диета
  • Ориз с гъби и чесън
  • Как да си приготвите оризово брашно?
  • Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как се прави мляко с ориз?

преди 2709 дни, 9 часа и 40 мин.

Ориз Басмати - начин на приготвяне?

преди 2881 дни, 12 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 5 часа и 44 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 12 часа и 45 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 5 часа и 2 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 4 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

от 25 юли 2024г. Прочети повече
Червен ориз Червен ориз

Червен ориз

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

от 21 апр 2023г. Прочети повече
Безглутенова диета Безглутенова диета

Безглутенова диета

от 08 дек 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАРФЮМ RUE PERGOLESE 50 мл

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЧЕРЕША И ЛАЙМ прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЯБЪЛКА прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЛИМОН прах 300 г

ИНОФАРМ СЪН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ДЕЦА SPF50 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 17:03:31

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: Ani от 17 юни 2025г. в 16:52:18

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:38:24

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:29:20

ЦЕНТРУМ A-Z таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:27:40
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival