Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Оригинални рецепти за яйца шакшука

Оригинални рецепти за яйца шакшука

от 15 ное 2019г., обновено на 13 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Оригинални рецепти за яйца шакшука - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Шакшука е разпространена израелска рецепта за приготвяне на яйца в доматен сос със зеленчуци и пресни подправки. Името шакшука от арабски означава "всичко смесено или безразборна смес", което всъщност и представлява ястието. Прилича на традиционния български миш-маш. Рецептата е лесна и се готви бързо. Основната съставка са яйцата. Може да се приготви в чугунен съд, тиган, порцеланови чашки и дори в тава. Сервира се с хляб и зелена салата по желание. Подходяща е за закуска, обяд или вечеря. Ястието може да се приготви по много различни начини. В някои рецепти се добавят кайма, кисело мляко или сирена, картофи, боб, тиквички или патладжан. Използват се разнообразни подправки: кориандър, магданоз, ким, кимион, червен пипер, лют пипер и други. Ето някои оригинални рецепти за приготвяне на яйца шакшука.

Шакшука с чушки и домати - яйца по арабски

Шакшука с чушки и домати - яйца по арабски

Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
  • 1 червена чушка, нарязана на лентички
  • 1 жълта чушка, нарязана на ивици
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • 1-2 домата, нарязани на ситно
  • 1/3 чаена чаша пресен кориандър, наситнен
  • 2 супени лъжици пресен магданоз, наситнен
  • 1/2 чаена лъжичка млян черен пипер
  • 3/4 чаена лъжичка сол
  • 2 чаени лъжички оцет шери (по желание)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • зехтин за намазване на порцелановите чашки
  • 6 яйца

Начин на приготвяне на яйца шакшука:

Загрейте зехтин в тиган и запържете лука, чушките и чесъна, като разбърквате често, докато омекнат. Добавете доматите, кориандъра, магданоза, черния пипер, солта, оцета и червения пипер и гответе 10 минути, разбърквайки често. Разпределете равномерно сместа в 6 намазнени със зехтин малки порцеланови чашки.

Направете малко кладенче в средата на сместа във всяка чашка и чукнете по едно яйце, пробийте жълтъка с върха на нож, покрийте с хартиена кърпа и затоплете за 2 минути и половина в микровълнова фурна или до готовност. Сервирайте яйцата шакшука топли.

Зелена шакшука със спанак и фета сирене

Зелена шакшука със спанак и фета сирене.

Ако желаете по-различен вид яйца шакшука, опитайте да си приготвите зелена със спанак по два различни начина. Ето какво е нужно за целта.

Необходими продукти за приготвянето на спаначена шакшука:

  • 1/3 чаена чаша зехтин
  • 1 голяма глава лук, наситнена
  • 340 грама манголд, почистен и нарязан
  • 340 грама спанак, нарязан
  • 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
  • 1 малка чушка халапеньо или друга лютива, тънко нарязана
  • 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
  • по 1/4 чаена лъжица сол и черен пипер
  • 1/2 чаена чаша пилешки бульон
  • 2 супени лъжици краве масло
  • 6 големи яйца
  • 1/2 чаена чаша сирене (фета, обикновено или козе)
  • пресен магданоз, ситно нарязан
  • арабска питка за сервиране (по желание)

*Ако не обичате люто, премахнете чушката халапеньо от рецептата.

*По желание сервирайте с резени авокадо.

Начин на приготвяне на зелена шакшука:

В голям тиган налейте зехтина да се затопли и изпържете в него лука, докато омекне (около 7-8 минути). Прибавете зеленолистните на части. Когато омекнат, сложете виното, лютата чушка халапеньо, чесъна и подправете. След като течността се изпари, сипете бульона и добавете маслото. След 2-3 минути прибавете яйцата. Покрийте с капак и задушавайте 3-5 минути, в зависимост от това каква готовност на яйцата желаете.

Натрошете отгоре сиренето, отново покрийте с капак и свалете от котлона. Изчакайте 2 минути, преди да сервирате. По този начин сиренето леко ще омекне. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете с арабска питка по желание.

Яйца шакшука със спанак и доматен сос

Яйца шакшука със спанак и доматен сос.

Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука със спанак:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжици краве масло
  • 1 супена лъжица брашно
  • 3/4 чаена чаша прясно мляко
  • 1/4 чаена чаша доматен сос
  • 1/2 чаена лъжичка кимион
  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка готварска сол
  • 3 чаени чаши бейби спанак
  • 4 яйца
  • морска сол за поръсване

Начин на приготвяне на зелена шакшука с доматен сос:

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 лъжица зехтин, докато омекне и стане прозрачен. Пресовайте 2 скилидки чесън и ги запържете за минута.

Съберете зеленчуците в единия край на тигана и на празното пространство разтопете маслото. Изсипете в него брашното и разбъркайте. Добавете с непрекъснато бъркане млякото и след това сложете доматения сок и подправките.

Добавете спанака и продължете да готвите още няколко минути, докато омекне, след което разбъркайте с другите зеленчуци в тигана.

Разделете продуктите между два отделни огнеупорни съда и във всеки направете по две малки вдлъбнатини, в които чукнете яйцата - по 2 на порция.

Покрийте с алуминиево фолио и изпечете за 10 минути или до готовност. Поръсете ястието с морска сол и сервирайте с препечен хляб.

Яйца шакшука на филийка

Яйца шакшука на филийка.

Шакшуката може да се приготви и във фурна върху филийка. Получава се много вкусен сандвич, подходящ за закуска или обяд. Предимството на това ястие е точно в това, че се приготвя бързо и може да се комбинира с много различни продукти. Всеки път може да го приготвите по различен начин според вашите предпочитания.

Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука върху филийка:

  • 9 филии пълнозърнест хляб
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета
  • 2 червени чушки, почистени и нарязани на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на дребно
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • по 1 чаена лъжичка червен пипер и кимион
  • 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1 голяма консерва от нарязани домати (800 грама)
  • 9 яйца
  • 1/2 чаена чаша магданоз, наситнен

Начин на приготвяне на яйца шакшука:

Наредете филиите хляб в тава върху решетка. Запечете ги за 8 минути на 170 градуса.

Загрейте зехтина в чугунен тиган и запържете лука за 5 минути, добавете чушките и пържете, докато омекнат (около 5 минути). Сложете чесъна, подправките и доматите и оставете ястието да къкри 15 минути, докато се сгъсти.

Разпределете сместа върху филийките и ги намажете. Върху всяка направете малък кладенец в сместа и чукнете по 1 яйце. Подправете и запечете за 20 минути или до готовност. Поръсете с магданоз и сервирайте филийките с яйца шакшука топли.

Яйца шакшука в микровълнова

Яйца шакшука в микровълнова.

Ако не разполагате с много свободно време, а искате да си приготвите нещо бързо за хапване, възползвайте се от тази лесна рецепта за яйца шакшука в микровълнова.

Необходими продукти за приготвянето на яйца шакшука в микровълнова:

  • 120 милилитра доматен сос
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка лук на прах
  • 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1/2 чаена лъжичка сух риган
  • 1-2 стръка кориандър
  • 50 грама краве сирене
  • 1 щипка чили
  • 1 яйце

Начин на приготвяне на шакшука в микровълнова:

В чаша за микровълнова смесете доматения сос с подправките и разбъркайте. Чукнете яйцето в центъра на купичката, покрийте с капак за микровълнова и нагласете таймера за 5 минути при мощност 800 вата.

След готовност поръсете с нарязан пресен кориандър и гарнирайте със сирене. Поднесете и с удоволствие хапнете.

Яйца шакшука с патладжан

Яйца шакшука с патладжан.

За приготвянето на това традиционно ястие от Близкия изток може да се използва и патладжан с домати, а ако не разполагате с патладжан само с консерва домати. Използвайте достатъчно голям тиган, за да приготвите вечеря за цялото семейство.

Необходими продукти за приготвяне на шакшука с патладжан:

  • 1 голяма глава лук, наситнен
  • 1 средно голям патладжан, нарязан на кубчета
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 4 големи домата или една консерва домати, нарязани на кубчета
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 1/2 супена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжичка лют червен пипер или 1/2 прясна чушка халапеньо, наситнена
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • сока на 1/2 лимон
  • магданоз, наситнен

Начин на приготвяне на шакшука с патладжан:

Поставете патладжана в гевгир и посолете, за да се отдели течността му.

Загрейте зехтина в голям тиган и запържете лука до златисто. Добавете кравето масло и кубчетата патладжан. Запържете до покафеняване, но не мачкайте. Добавете доматите, оставете да се изпари водата им. Гответе до сгъстяване за около 15-20 минути, разбърквайки често. Добавете наситнения чесън и подправките.

Направете няколко кладенчета в сместа и чукнете яйцата в тях. Намалете температурата на среден огън, покрийте тигана с капак и гответе до готовност на яйцата (около 7-8 минути).

Полейте с лимоновия сок върху яйцата шакшука, поръсете с наситнен магданоз и сервирайте веднага с кисело мляко и препечен хляб по желание.

Приятен апетит!

Източник:

myrecipes.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Пълнени панирани яйца Пълнени панирани яйца
  • Задушени зеленчуци с яйца и кашкавал Задушени зеленчуци с яйца и кашкавал
  • Яйца по мексикански с картофи Яйца по мексикански с картофи
  • Как да приготвите перфектните бъркани яйца Как да приготвите перфектните бъркани яйца
5.0/5 2 оценки

Коментари към Оригинални рецепти за яйца шакшука

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Оригинални рецепти за яйца шакшука
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 20:09
    Коментирайте "Оригинални рецепти за яйца шакшука"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Топли предястия
  • Яйца в доматен сос на тиган
  • Пържени яйца с кайма и домати
  • Пълнени панирани яйца
  • Яйца с кашкавал, лук и домати в бекон на фурна
  • Бъркани яйца с домати, сирене и магданоз
  • Бъркани яйца с пилешко филе и чушки
  • Задушени зеленчуци с яйца и кашкавал
  • Яйца с боб и кашкавал
  • Яйца на очи с лук и червен пипер
  • Бъркани яйца със зеленчуци и куркума
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 27 дни, 22 часа и 45 мин.

Шоколадови яйца Хари Потър - как да убедя детето ми да не иска всеки ден

преди 675 дни, 13 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 8 часа и 14 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 23 часа и 14 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 23 часа и 25 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 23 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival