Оригинални рецепти за яйца шакшука
Шакшука е разпространена израелска рецепта за приготвяне на яйца в доматен сос със зеленчуци и пресни подправки. Името шакшука от арабски означава "всичко смесено или безразборна смес", което всъщност и представлява ястието. Прилича на традиционния български миш-маш. Рецептата е лесна и се готви бързо. Основната съставка са яйцата. Може да се приготви в чугунен съд, тиган, порцеланови чашки и дори в тава. Сервира се с хляб и зелена салата по желание. Подходяща е за закуска, обяд или вечеря. Ястието може да се приготви по много различни начини. В някои рецепти се добавят кайма, кисело мляко или сирена, картофи, боб, тиквички или патладжан. Използват се разнообразни подправки: кориандър, магданоз, ким, кимион, червен пипер, лют пипер и други. Ето някои оригинални рецепти за приготвяне на яйца шакшука.
Шакшука с чушки и домати - яйца по арабски
Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 голяма глава лук, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на лентички
- 1 жълта чушка, нарязана на ивици
- 3 скилидки чесън, наситнени
- 1-2 домата, нарязани на ситно
- 1/3 чаена чаша пресен кориандър, наситнен
- 2 супени лъжици пресен магданоз, наситнен
- 1/2 чаена лъжичка млян черен пипер
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 2 чаени лъжички оцет шери (по желание)
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- зехтин за намазване на порцелановите чашки
- 6 яйца
Начин на приготвяне на яйца шакшука:
Загрейте зехтин в тиган и запържете лука, чушките и чесъна, като разбърквате често, докато омекнат. Добавете доматите, кориандъра, магданоза, черния пипер, солта, оцета и червения пипер и гответе 10 минути, разбърквайки често. Разпределете равномерно сместа в 6 намазнени със зехтин малки порцеланови чашки.
Направете малко кладенче в средата на сместа във всяка чашка и чукнете по едно яйце, пробийте жълтъка с върха на нож, покрийте с хартиена кърпа и затоплете за 2 минути и половина в микровълнова фурна или до готовност. Сервирайте яйцата шакшука топли.
Зелена шакшука със спанак и фета сирене
Ако желаете по-различен вид яйца шакшука, опитайте да си приготвите зелена със спанак по два различни начина. Ето какво е нужно за целта.
Необходими продукти за приготвянето на спаначена шакшука:
- 1/3 чаена чаша зехтин
- 1 голяма глава лук, наситнена
- 340 грама манголд, почистен и нарязан
- 340 грама спанак, нарязан
- 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
- 1 малка чушка халапеньо или друга лютива, тънко нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- по 1/4 чаена лъжица сол и черен пипер
- 1/2 чаена чаша пилешки бульон
- 2 супени лъжици краве масло
- 6 големи яйца
- 1/2 чаена чаша сирене (фета, обикновено или козе)
- пресен магданоз, ситно нарязан
- арабска питка за сервиране (по желание)
*Ако не обичате люто, премахнете чушката халапеньо от рецептата.
*По желание сервирайте с резени авокадо.
Начин на приготвяне на зелена шакшука:
В голям тиган налейте зехтина да се затопли и изпържете в него лука, докато омекне (около 7-8 минути). Прибавете зеленолистните на части. Когато омекнат, сложете виното, лютата чушка халапеньо, чесъна и подправете. След като течността се изпари, сипете бульона и добавете маслото. След 2-3 минути прибавете яйцата. Покрийте с капак и задушавайте 3-5 минути, в зависимост от това каква готовност на яйцата желаете.
Натрошете отгоре сиренето, отново покрийте с капак и свалете от котлона. Изчакайте 2 минути, преди да сервирате. По този начин сиренето леко ще омекне. Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете с арабска питка по желание.
Яйца шакшука със спанак и доматен сос
Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука със спанак:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 супена лъжици краве масло
- 1 супена лъжица брашно
- 3/4 чаена чаша прясно мляко
- 1/4 чаена чаша доматен сос
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка готварска сол
- 3 чаени чаши бейби спанак
- 4 яйца
- морска сол за поръсване
Начин на приготвяне на зелена шакшука с доматен сос:
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 лъжица зехтин, докато омекне и стане прозрачен. Пресовайте 2 скилидки чесън и ги запържете за минута.
Съберете зеленчуците в единия край на тигана и на празното пространство разтопете маслото. Изсипете в него брашното и разбъркайте. Добавете с непрекъснато бъркане млякото и след това сложете доматения сок и подправките.
Добавете спанака и продължете да готвите още няколко минути, докато омекне, след което разбъркайте с другите зеленчуци в тигана.
Разделете продуктите между два отделни огнеупорни съда и във всеки направете по две малки вдлъбнатини, в които чукнете яйцата - по 2 на порция.
Покрийте с алуминиево фолио и изпечете за 10 минути или до готовност. Поръсете ястието с морска сол и сервирайте с препечен хляб.
Яйца шакшука на филийка
Шакшуката може да се приготви и във фурна върху филийка. Получава се много вкусен сандвич, подходящ за закуска или обяд. Предимството на това ястие е точно в това, че се приготвя бързо и може да се комбинира с много различни продукти. Всеки път може да го приготвите по различен начин според вашите предпочитания.
Необходими продукти за приготвяне на яйца шакшука върху филийка:
- 9 филии пълнозърнест хляб
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- 2 червени чушки, почистени и нарязани на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на дребно
- 2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- по 1 чаена лъжичка червен пипер и кимион
- 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 голяма консерва от нарязани домати (800 грама)
- 9 яйца
- 1/2 чаена чаша магданоз, наситнен
Начин на приготвяне на яйца шакшука:
Наредете филиите хляб в тава върху решетка. Запечете ги за 8 минути на 170 градуса.
Загрейте зехтина в чугунен тиган и запържете лука за 5 минути, добавете чушките и пържете, докато омекнат (около 5 минути). Сложете чесъна, подправките и доматите и оставете ястието да къкри 15 минути, докато се сгъсти.
Разпределете сместа върху филийките и ги намажете. Върху всяка направете малък кладенец в сместа и чукнете по 1 яйце. Подправете и запечете за 20 минути или до готовност. Поръсете с магданоз и сервирайте филийките с яйца шакшука топли.
Яйца шакшука в микровълнова
Ако не разполагате с много свободно време, а искате да си приготвите нещо бързо за хапване, възползвайте се от тази лесна рецепта за яйца шакшука в микровълнова.
Необходими продукти за приготвянето на яйца шакшука в микровълнова:
- 120 милилитра доматен сос
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1/2 чаена лъжичка лук на прах
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка сух риган
- 1-2 стръка кориандър
- 50 грама краве сирене
- 1 щипка чили
- 1 яйце
Начин на приготвяне на шакшука в микровълнова:
В чаша за микровълнова смесете доматения сос с подправките и разбъркайте. Чукнете яйцето в центъра на купичката, покрийте с капак за микровълнова и нагласете таймера за 5 минути при мощност 800 вата.
След готовност поръсете с нарязан пресен кориандър и гарнирайте със сирене. Поднесете и с удоволствие хапнете.
Яйца шакшука с патладжан
За приготвянето на това традиционно ястие от Близкия изток може да се използва и патладжан с домати, а ако не разполагате с патладжан само с консерва домати. Използвайте достатъчно голям тиган, за да приготвите вечеря за цялото семейство.
Необходими продукти за приготвяне на шакшука с патладжан:
- 1 голяма глава лук, наситнен
- 1 средно голям патладжан, нарязан на кубчета
- 4 супени лъжици зехтин
- 4 големи домата или една консерва домати, нарязани на кубчета
- 3 скилидки чесън, наситнени
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1/2 супена лъжица кимион
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер или 1/2 прясна чушка халапеньо, наситнена
- 1/2 чаена лъжичка захар
- сока на 1/2 лимон
- магданоз, наситнен
Начин на приготвяне на шакшука с патладжан:
Поставете патладжана в гевгир и посолете, за да се отдели течността му.
Загрейте зехтина в голям тиган и запържете лука до златисто. Добавете кравето масло и кубчетата патладжан. Запържете до покафеняване, но не мачкайте. Добавете доматите, оставете да се изпари водата им. Гответе до сгъстяване за около 15-20 минути, разбърквайки често. Добавете наситнения чесън и подправките.
Направете няколко кладенчета в сместа и чукнете яйцата в тях. Намалете температурата на среден огън, покрийте тигана с капак и гответе до готовност на яйцата (около 7-8 минути).
Полейте с лимоновия сок върху яйцата шакшука, поръсете с наситнен магданоз и сервирайте веднага с кисело мляко и препечен хляб по желание.
Приятен апетит!
myrecipes.com
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Яйца в доматен сос на тиган
- Задушени яйца в легло от лук и домати
- Пълнени панирани яйца
- Пържени яйца с кайма и домати
- Бъркани яйца с домати, сирене и магданоз
- Яйца на очи с лук и бекон
- Пържени яйца в кръгчета лук
- Бъркани яйца с прясно мляко
- Бъркани яйца с чушки и лук
- Бъркани яйца със зеленчуци и куркума
Коментари към Оригинални рецепти за яйца шакшука