Яйца в пикантен доматен сос с орехи и чесън
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 домата, нарязани на малки парчета
- 1 ситно накълцана глава лук
- 2/3 чаена чаша смлени орехови ядки
- 1/2 чаена лъжица шафран
- 200 милилитра гореща вода
- 4 скилидки чесън
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 нарязана люта червена чушка, почистена от семената
- 2 супени лъжици олио
- копър, магданоз, кориандър на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Първо изпържете лука в олиото до прозрачност. Прибавете доматите и чесъна, задушете ги за около 5 минути на среден огън. След това сложете нарязаните зелени подправки, доматеното пюре, смлените орехи, лютата чушка, шафрана и солта. Налейте горещата вода. Сосът да бъде не прекалено гъст, но и да не е много течен.
Когато заври, направете малки "дупки" в него, в които чукнете яйцата. Намалете котлона, затворете съда с капак и оставате ястието на огъня до желаната готовност на яйцата. Обикновено те не трябва да стават твърдо сварени, нека белтъкът само да побелее, а жълтъкът да стегне малко. Но, ако предпочитате, оставете ястието по-дълго на котлона. Поръсете го с нарязани пресни зелени подправки и поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Яйца в доматен сос на тиган
- Оригинални рецепти за яйца шакшука
- Пържени яйца с кайма и домати
- Бъркани яйца с домати, сирене и магданоз
- Задушени яйца в легло от лук и домати
- Пълнени панирани яйца
- Яйца на очи с лук и бекон
- Бъркани яйца с прясно мляко
- Бъркани яйца с чушки и лук
- Яйца на очи с кашкавал и копър
Коментари към Яйца в пикантен доматен сос с орехи и чесън