Ягодово сладко с мед (без варене)
В сезона на ягодите няма как да подминем тези малки, но сочни и вкусни плодчета.
Представяме ви една рецепта за направата на ароматно ягодово сладко, която се различава от масовите технологии, познати на повечето ни.
Интересното в случая е, че това сладко не изисква варене, нито пък налага употребата на захар. Сигурно се питате как се получава ягодовата сладост тогава? Ето какво съветва авторът на рецептата Стамен Стаменов, споделил с нас кулинарното си творение, за да достигне то до по-широка аудитория, която да се наслади на този прекрасен плодов десерт.
Необходими продукти за направата на ягодово сладко с мед:
- пресни достатъчно узрели ягоди (да се избират само здрави ненаранени плодове);
- мед.
На 1 килограм плод се слага 1 буркан мед.
Как се приготвя сладкото от ягоди без варене?
Първо подберете само здрави и добре узрели ягоди. Може да замените с други дребни плодове като череши, но тогава е необходимо да ги почистите от костилките.
Следващата стъпка е да отстраните зелените части от плодовете.
Ягодите разпределете в буркани, като запълните не повече от 80% от обема им. Когато сте готови и с това, просто залейте плодовете с натурален ароматен мед, който да ги покрие.
Ако използвате подобни месести и меки плодове, които нямат твърда ципа, каквато се среща при костилковите например, сладкото ще бъде готово много бързо. Разбира се, точното време зависи от редица фактори и може да варира от няколко дни до месец или два. Смята се, че е готово, когато цветът на съдържанието в буркана се уеднакви.
Междувременно, на всеки 1-3 дни притискайте надолу с лъжица плодовете, които са се появили на повърхността. Това се прави 1-2 пъти дневно, като не трябва сладкото да се разбърква.
Ароматът е неповторим.
Когато бъде готово, намажете си филийка пресен хляб и да ви е сладко!
И докато сме на ягодова вълна, ви предлагаме да се запознаете с...
Няколко любопитни и полезни факта за ягодите
- Ягодите имат тънко и нежно покритие, което налага измиването им непосредствено преди консумация. В противен случай вкусните плодчета не само бързо ще започнат да се развалят, но и ще изгубят част от полезните си свойства.
- Ако изядете 100 грама пресни ягоди, ще си набавите 98% от необходимото на организма дневно количество витамин С. Възползвайте се, сега е времето на ягодите.
- В Белгия има цял музей, посветен на ягодите. Между другото, твърди се, че има данни за тези плодове още от около 230 г.пр.н.е.
- Знаете ли, че ягодите могат да бъдат и бели? Белият сорт с червени точици има вкус, подобен на ананас. Светът познава над 300 вида ягоди.
- В някои страни мариноват зелени ягоди и ги консумират като своеобразна алтернатива на киселите краставички. Определено меденото предложение на Стамен Стаменов е по-добро.
- Ягодите може да се хапват не само пресни или под формата на сладко, но и да бъдат чудесно допълнение към птиче месо, морски продукти, различни сирена и дори да се изпържат в масло с черен пипер (Звучи интересно. Как мислите?).
Ако обичате да експериментирате в кулинарно отношение, ви каним да споделите с нас апетитните си идеи и вкусни приключения.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИЛКОВА СМЕС №1 200 г ЗДРАВНИЦА
ХАРМОНИКА БИО СИРОП ОТ ЯГОДА 750 мл
БИОЪРТ ФЕМИЛИ ШАМПОАН И ДУШ ГЕЛ АЛОЕ И ЯГОДА 100 мл
НовЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ GREAT PARTEA PINK 18 ВИДА * 5
НовЕМПЕР ДАМСКИ ДЕЗОДОРАНТ FASIO 200 мл
ХЕПИ ПИЛС дъвчащи таблетки * 30 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Сладко от нар с лимон
- Рецепти за домашно сладко от хинап
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Аптека "Еова", с. Ягода
- Консумирайте розово сладко поради 3 причини
- Сладко от дюли с парченца орехи
- Ягода, Градинска ягода
- Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка
- Сладко от круши (цели)
- Сладко от райски ябълки с парченца лимон
Коментари към Ягодово сладко с мед (без варене)