Сладкиш със сладко, мак и шоколадова глазура
Необходими продукти
За тестото:
500 грама пшенично брашно
120 грама масло
3 яйца (жълтъците за тестото, белтъците - за плънката)
180 милилитра прясно мляко
40 грама суха мая
1 грам ванилия
7 супени лъжици захар
15 милилитра водка или ликьор
1/2 чаена лъжица сол
За плънката:
100 грама сладко по ваш избор
100 грама светли стафиди
300 грама мак
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица мед
120 грама пудра захар
80 грама орехи
За глазурата:
200 грама шоколад
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко, добавете част от захарта и изчакайте да се разтвори малко. След това сложете останалите продукти и замесете гладко пясъчно тесто, което да не се залепя по ръцете. Покрийте го с кърпа и оставете за 1 час на топло място, за да втаса.
През това време направете плънката. Измийте стафидите и ги нарежете на ситно, ако са големи. Изпечете орехите и ги нарежете на парчета. Залейте мака с вода, колкото да се покрие, сложете на котлона и нека заври. Отцедете водата (тя ще е станала кафява), налейте нова и изчакайте отново да кипне. Когато това стане, затворете съда с капак и нека макът да се вари, докато водата се изпари, след което оставете за 10 минути, за да набъбне. Смелете го с помощта на блендер до побеляване (трябва да стане на топчета). Разбийте белтъците на пяна заедно с останалата захар. Смесете пудрата захар, меда, маслото и белтъците с мака. Внимателно разбъркайте. Получава се гъста, но пухкава маса. След това добавете стафидите и орехите и плънката е готова.
Разделете тестото на 3 равни части и разточете всяка от тях с формата на съда, в който ще печете. Сложете един пласт тесто на дъното му, намажете го със сладкото и разпределете част от плънката с мак. Следва вторият слой, отново сладко и плънка. Завършете подредбата с третия "блат". Него не е необходимо да го покривате с каквото и да било, просто го надупчете на няколко места с вилица.
Поставете да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на около 25 минути. Времето зависи от вашата фурна. Нека сладкишът изстине във формата и го покрийте с глазура, направена от разтопените шоколад и масло. Нарежете на парчета и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИГДЖИГС ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ НА СЛАДКИШИ BJ487
ЗОЯ БИО КАКАОВА ПАСТА ЧИПС 150 г
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Сладко от нар с лимон
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Рецепти за домашно сладко от хинап
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Ябълков сладкиш с грис
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
Коментари към Сладкиш със сладко, мак и шоколадова глазура