Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Ябълков тарт

Ябълков тарт

Ябълков тарт - изображение

Необходими продукти:

За блата:

  • 1 чаена лъжица захар
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно, плюс още за поръсване
  • 1/2 чаена чаша студено масло, нарязано на кубчета

За плънката:

  • 1/2 чаена чаша изстудено масло
  • 1 килограм ябълки, нарязани на филийки
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 2 чаени лъжици захар
  • щипка сол
  • сметана, сладолед или заквасена сметана за поднасяне

Начин на приготвяне:

За тестото смесете захарта, солта и 1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно в голяма купа. Добавете масло и разтрийте между пръстите си да се получат трохи.

Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и омесете тесто като го разточвате с точилка, за да се разтвори маслото.

Когато сместа стане достатъчно гъвкава, направете отново топка и върнете в купата. Полейте с 3 супени лъжици ледено студена вода и с вилица надупчете тестото, за да се усвои течността. Възможно е тестото да се натроши на малки парченца, но това е добре.

Прехвърлете отново тестото върху плота и премесете с помощта на шпатула, ако има нужда сложете още брашно. Омесете добре тестото и го приберете в плик и сложете в хладилник за 30 минути.

Разточете тестото и го сложете в намазнена тавичка за тарт, притеснете по стените и по дъното, а излишното тесто изрежете.

Приберете в хладилник, докато е необходими отново.

Пригответе плънката – разтопете маслото докато започне да покафенява за около 3-5 минути. Оставете настрана.

Нарязаните ябълки полейте с лимонов сок, захар, сол и разбъркайте.

Изсипете ябълките върху блага и полейте с маслото.

Печете на 200 градуса за около 1 час, оставяте сладкиша да се охлади, преди да сервирате.

Поднесете със заквасена или разбита сладкарка сметана, а защо не и с ванилов сладолед.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиДиетиБотаника