Ябълков пай на скара

Ябълковият пай може и да не е много популярен в България, но пък и тук имаме много рецепти, в които се използват печени ябълки, така че вкусът му не е непознат. Единственото, което трябва да преборим, е технологията за приготвяне. Днес ви представяме един лесен начин за направата на ябълков пай, при който дори няма да се наложи да включвате фурната, а може да използвате барбекюто, докато печете месо и зеленчуци за вечеря.
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши + 2 супени лъжици брашно
- щипка сол
- 1/2 чаена чаша масло + 1/4 чаена чаша (студени)
- 5 супени лъжици леденостудена вода
- 1/4 чаена чаша захар
- 1/2 чаена лъжица индийско орехче
- 1 чаена лъжица канела
- щипка карамфил
- 6 ябълки, тънко нарязани
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- ванилов сладолед и настърган чедър за сервиране
Начин на приготвяне:
Посолете 1 1/2 чаени чаши брашно и добавете половин чаша масло, прехвърлете в блендер и смелете, за да се получат трохи. Ако не разполагате с робот, втрийте с пръсти маслото в сместа.
Добавете леденостудената вода, лъжичка по лъжичка, и омесвайте, за да се оформи тесто. В момента, в който започне да се слепва тестото, спрете да добавяте от течността. С помощта на фолио го оформете на топка и увийте, охладете за 20 минути.
Разточете тестото и го сложете в подходящ съд (може да използвате огнеупорен тиган, тавичка за пай), направете и борд по стените, за да се получи характерната шарка за пай.
Включете скара (барбекю) да се загрява.
В малка купичка сложете бялата захар, 2 лъжици брашно, индийското орехче, канелата и карамфила.
Тънко нарязаните ябълки полейте с лимонов сок, към тях добавете подправената захар, разбъркайте.
Останалата 1/2 чаша брашно смесете с кафявата захар. Прибавете маслото и разбъркайте (с ръце или в робот), докато се получат трохи. Поръсете ябълките с получената смес.
Изсипете върху блата за пай и изпечете за 50-60 минути на скарата (ако тя се затваря, може да изпечете под капак).
Оставете за 10 минути да престои, преди да сервирате.
Поднесете с ванилов сладолед и поръсете с настърган чедър (няма грешка, говорим за сирене чедър).
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
МАТИСЪН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ С ДЖИНДЖИФИЛ И КУРКУМА ОРГАНИК НЕФИЛТРИРАН 500 мл
НовГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
ПИРИН ДРИЙМ КОМПЛЕКС СУПЕР ХИДРАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ 50 мл
СЕПТОНА АНТИБАКТЕРИАЛНИ МОКРИ КЪРПИ ЗЕЛЕНА ЯБЪЛКА * 60
МАКСИСТИМ XL саше * 5 НАТУРФАРМА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Овесен сладкиш с ябълки, фурми и орехи
- Печени ябълки с овесени ядки, орехи, стафиди, мед и канела
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Звездната (звездовидна) ябълка - полезни свойства
- Ябълкова пита с фурми и орехи
- Ябълков чийзкейк с орехи и канела
- Пригответе си огнен сайдер за подсилване на имунитета
Коментари към Ябълков пай на скара