Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Шоколадов щрудел с ябълки, корнфлейкс и орехи

Шоколадов щрудел с ябълки, корнфлейкс и орехи

Шоколадов щрудел с ябълки, корнфлейкс и орехи - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 250 грама брашно
  • 100 грама масло
  • 2 супени лъжици (с връх) какао на прах
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици вода (студена)
  • 1 яйце

За плънката:

  • 4 големи ябълки
  • 150 грама кафява захар
  • 3 супени лъжици орехови (или други) ядки
  • 50 грама корнфлейкс
  • 150 грама масло
  • 1 чаена лъжица канела
  • олио за намазване на формата

За поднасяне:

  • пудра захар
  • шоколадов сироп
  • сладолед


Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното с какаото и захарта, добавете размекнатото масло, яйцето и замесете тесто. Налейте водата, като е възможно да е необходимо повече или по-малко от посоченото количество (това зависи от качеството на брашното и големината на яйцето). Тестото трябва да стане еластично и меко като пластилин, да не се лепи по ръцете. Увийте го в стреч фолио и приберете в хладилника за половин час.

През това време направете плънката за щрудела.

Добре е да използвате здрави и сочни ябълки, кафявата захар може да замените с обикновена, а орехите - с други ядки по избор.

Обелете плодовете, отстранете сърцевината им със семената, нарежете останалото на тънки резени.

Разтопете маслото в тиган, в него изсипете едро смлените или нарязани орехи. Запържете ги леко и добавете ябълките, захарта и разбъркайте. Температурата на котлона трябва да е средна, разбърквайте периодично.

Накрая сложете корнфлейкса, смесете го с останалите продукти, поръсете с канела (и ванилия по желание). Необходимото време за готвене на плънката е около 10 минути, докато сладките кристалчета се разтворят и плодовите резени омекнат малко.

Тогава извадете тестото от хладилника, разточете го тънко, правейки голям лист. Върху него разпределете и заравнете вкусния пълнеж. Оставете краищата на тестото непокрити, за да ви бъде по-удобно да оформите щрудела.

Навийте стегнато руло, като внимавайте пълнежът да не изтече и основата да не се скъса. Старателно прехвърлете в намазнена тава и изпечете за около 40-45 минути при 180 градуса.

Когато готовият щрудел се охлади във формата, преместете го в плоска чиния, нарежете на парчета, поръсете с пудра захар, полейте с шоколадов сос или поднесете топка любим сладолед.


Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: rutxt.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястия