Шоколадов щрудел с ябълки, корнфлейкс и орехи
Необходими продукти
За тестото:
- 250 грама брашно
- 100 грама масло
- 2 супени лъжици (с връх) какао на прах
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици вода (студена)
- 1 яйце
За плънката:
- 4 големи ябълки
- 150 грама кафява захар
- 3 супени лъжици орехови (или други) ядки
- 50 грама корнфлейкс
- 150 грама масло
- 1 чаена лъжица канела
- олио за намазване на формата
За поднасяне:
- пудра захар
- шоколадов сироп
- сладолед
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното с какаото и захарта, добавете размекнатото масло, яйцето и замесете тесто. Налейте водата, като е възможно да е необходимо повече или по-малко от посоченото количество (това зависи от качеството на брашното и големината на яйцето). Тестото трябва да стане еластично и меко като пластилин, да не се лепи по ръцете. Увийте го в стреч фолио и приберете в хладилника за половин час.
През това време направете плънката за щрудела.
Добре е да използвате здрави и сочни ябълки, кафявата захар може да замените с обикновена, а орехите - с други ядки по избор.
Обелете плодовете, отстранете сърцевината им със семената, нарежете останалото на тънки резени.
Разтопете маслото в тиган, в него изсипете едро смлените или нарязани орехи. Запържете ги леко и добавете ябълките, захарта и разбъркайте. Температурата на котлона трябва да е средна, разбърквайте периодично.
Накрая сложете корнфлейкса, смесете го с останалите продукти, поръсете с канела (и ванилия по желание). Необходимото време за готвене на плънката е около 10 минути, докато сладките кристалчета се разтворят и плодовите резени омекнат малко.
Тогава извадете тестото от хладилника, разточете го тънко, правейки голям лист. Върху него разпределете и заравнете вкусния пълнеж. Оставете краищата на тестото непокрити, за да ви бъде по-удобно да оформите щрудела.
Навийте стегнато руло, като внимавайте пълнежът да не изтече и основата да не се скъса. Старателно прехвърлете в намазнена тава и изпечете за около 40-45 минути при 180 градуса.
Когато готовият щрудел се охлади във формата, преместете го в плоска чиния, нарежете на парчета, поръсете с пудра захар, полейте с шоколадов сос или поднесете топка любим сладолед.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: rutxt.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Солен щрудел от бутер тесто с бекон, спанак и кашкавал
- Ябълков щрудел от тесто с извара
- Бърз щрудел с конфитюр, ябълки и орехи
- Зеленчуков щрудел
- Щрудел със сьомга и кисело зеле
- Щрудел от точени кори с круши и канела
- Картофен щрудел от бутер тесто с кренвирши
- Щрудел с плънка от извара и стафиди
- Тиквен щрудел с орехи и канела
- Ябълков щрудел с ванилов сладолед
Коментари към Шоколадов щрудел с ябълки, корнфлейкс и орехи