Шоколадов сладкиш с ментова глазура
![Шоколадов сладкиш с ментова глазура - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/sladkish-shokolad.jpg)
Необходими продукти:
1 1/4 чаена чаша брашно
- 1/2 чаена чаша неподсладено какао
- по 1/2 чаена лъжица бакпулвер, сода за хляб и сол
- 1 чаена чаша захар
- 3/4 чаена чаша прясно мляко
- 1 яйце
- 1/4 чаена чаша олио от канола (или слънчогледово)
за глазурата:
3 белтъка
- 3/4 чаена чаша захар
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица крем тартар
- 1 капка екстракт от мента
- 1/4 чаена чаша сметана
- 1/2 чаена чаша млечен шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса и намажете с масло кръгла 18 сантиметрова тава, поръсете с брашно. Поставете лист кръгъл пергамент на дъното. Оставете настрана.
Пресейте брашното с останалите с набухвателите и солта, добавете захарта и разбъркайте, за да се смесят добре. В центъра направете кладенец и там изсипете млякото, яйцето и олиото. С миксер разбъркайте, докато съставките се комбинират. Прехвърлете тестото в приготвената тавичка и печете във фурната за 30 минути, до суха клечка. Когато сладкишът е опечен, оставете да се охлади напълно. След това извадете от формата и отлепете листа пергамент. Поставете сладкиша в плато за сервиране.
За крема разбъркайте белтъците със захарта, солта и крема тартар в стъклена купа. Поставете съда върху тенджера с гореща вода на котлона (нека купата да не докосва водата) и оставете сместа да се готви, като разбърквате понякога, в продължение на 10 минути. Прехвърлете топлата смес в купа за миксер и разбивайте за 10 минути, за да се получи кремообразна, въздушна смес. Добавете ментата и разбъркайте, за да се усвои от сместа.
Когато сте готови за сервиране, сложете крема върху тортата, не е нужно да измазвате отстрани.
Затоплете сметаната и изсипете върху шоколада, оставете за няколко минути, за да се отпусне и разбъркайте, докато се комбинират.
При сервиране, полейте всяко парче с шоколадовата глазура.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ПОСТАВКА СЪС СЛАДКИШИ BJ187
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас
- Лесен кокосов сладкиш
Коментари към Шоколадов сладкиш с ментова глазура