Шоколадов кекс с крем от извара и глазура
Необходими продукти
За тестото:
- 3 яйца
- 200 грама брашно
- 1 чаена лъжица (без връх) бакпулвер
- щипка ванилия
- 2/3 чаена чаша с обем 240 милилитра захар
- 150 грама размекнат маргарин за печива или масло
- 1 лъжица какао
За крема:
- 160 грама извара (за предпочитане - домашна)
- 120 грама заквасена сметана (масленост 20%)
- захар на вкус (около 100-120 грама)
- щипка ванилия или ванилова захар
- 10 грама бързо разтворим желатин
- 5-6 супени лъжици преварена студена вода
За глазурата:
- 1 чаена лъжица картофено нишесте
- 2 чаени лъжици какао
- 50 грама масло
- 1-1,5 супени лъжици кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Разбийте до побеляване маслото със захарта. Последователно добавете яйцата, като разбивате след всяко. Следват какаото, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията и разбийте всичко на максимална скорост.
Подмажете кексова форма с масло, поръсете я с брашно и тогава изсипете в нея тестото.
Нека се пече в загрята до 180-200 градуса фурна около половин час, като проверявате готовността с клечка за зъби.
Извадете кекса след това, изчакайте го да се охлади в съда и тогава прехвърлете в поднос.
Крема направете, като разбиете изварата със заквасената сметана с миксер на максимална мощност. Добавете захарта, ванилията и отново разбийте.
Желатина залейте с водата, разбъркайте и оставете за 5-7 минути, след което сложете съда върху котлона. Бъркайте непрекъснато, докато течността стане еднородна и нека кипне. В този момент свалете от огъня и налейте при изварата. Разбъркайте старателно.
Нека сместа се охлади за кратко в хладилник.
Готовия блат разрежете хоризонтално на две части. Сложете едната в почистената и подсушена кексова форма, налейте крема върху тази основа (ако се сгъстил прекалено много, разбийте го още веднъж с миксера на бързи обороти)
Сложете втория блат отгоре и приберете десерта в хладилника. Ако нямате търпение, може да използвате фризера. Кремът трябва да стегне. Тогава извадете кекса и го обърнете върху плоска чиния или поднос.
Време е да направите и глазурата.
В малка тенджера смесете нарязаното на кубчета масло и кондензираното мляко. Поставете на слаб огън за 2 минути. Свалете от котлона и прибавете към сместа какаото и нишестето.
Разбъркайте, за да може маслото да се разтопи напълно.
С помощта на четка нанесете глазурата по повърхността на кекса, който може да украсите по желание.
Добър апетит!
Източник: vfridge.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Ползи от консумацията на извара
- Срещу кашлица и зачервено гърло ще ви помогне компрес с извара
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
Коментари към Шоколадов кекс с крем от извара и глазура