Рецепти за чушки бюрек (пиперки бюрек)
Чушките бюрек са вкусно традиционно българско ястие. Приготвят се много бързо и лесно. Основната съставка са печените чушки, които се пълнят с плънка от сирене или извара и яйца, овкусяват се с подправки и билки (магданоз, копър или други). Панират се и пържат до образуване на апетитна хрупкава коричка. Гозбата може да се сервира с млечен сос или салата. Ако искате да ги приготвите, без да пържите, оваляйте печените чушки в галета и изпечете във фурна. В някои краища на страната наричат ястието пиперки бюрек. Ето няколко рецепти как да си приготвите чушки бюрек.
Пържени чушки бюрек с домати
Необходими продукти за приготвяне на чушки бюрек:
- 8 червени чушки
- 300 грама сирене
- 1 яйце
- копър или магданоз на вкус
- 1-2 домата
- 3 скилидки чесън
- олио
- сол и други подправки на вкус
за панировката:
- 1 яйце
- брашно
- галета
Начин на приготвяне на пържените чушки бюрек с домати:
Почистете чушките от опашките и семената, намажете ги с малко олио и изпечете във фурната, докато омекнат. Когато изстинат достатъчно, ги обелете. Може да използвате готови печени чушки, закупени от магазин.
Намачкайте сиренето с помощта на вилица, към него добавете нарязаните копър или магданоз, обелените и нарязани на ситно домати, намачкания чесън и белтъка от едното яйце. Подправете със сол, ако е необходимо. С получената смес напълнете печените чушки, но не прекалявайте с плънката.
Разбийте другото яйце в купа с щипка сол и други подправки по избор и на вкус.
Оваляйте напълнените чушки в брашно, след това потопете в яйцето и завършете с галета. Изпържете ги в нагорещено олио от двете страни до получаването на апетитна румена коричка.
Сервирайте като украсите с листенца магданоз, резен лимон или зеленчуци.
Мързелива рецепта за чушки бюрек
Необходими продукти за приготвянето на мързеливи чушки бюрек:
- 800 грама чушки
- 200 грама сирене
- 3 яйца
- галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне на мързеливи чушки бюрек:
Поставете чушките в тава и след това в загрята до 220-230 градуса фурна. Печете не повече от 15-20 минути. Чушките не трябва да изгарят и да не се изпичат напълно; по-добре да останат недопечени, отколкото препечени (ако са прекалено меки, ще се разкъсат). Поставете ги в торбичка и завържете.
Намачкайте сиренето с вилица, добавете 1 яйце и разбъркайте. Обелете изстиналите чушки. Ако се белят трудно, може да си позволите част от обелката да остане, тя няма да промени значително вкуса на ястието. Изрежете най-горната част на чушката и почистете от семената. Напълнете със сирене, но не много плътно. След това оваляйте в разбитото яйце, а после в галета.
Загрейте олио в тигана, сложете чушките и пържете до златисто. Обърнете и изпържете и от другата страна.
Това ястие е най-вкусно, когато се консумира топло.
Чушки бюрек с млечен сос
Необходими продукти за приготвянето на чушки бюрек:
- 8 чушки (червени или зелени)
- 500 грама сирене
- 100 грама кашкавал
- 5 яйца
- 300 грама галета
- 3-4 скилидки чесън, пресовани с щипка сол
- 1 домат
- 1 супена лъжица мащерка
- 2 чаени лъжички магданоз
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 150 грама олио или зехтин
за млечния сос:
- 500 грама кисело мляко
- 2 скилидки чесън, пресовани с щипка сол
- 2 чаени лъжички копър
- 2 чаени лъжички магданоз
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаена лъжичка бял винен оцет
- 1/2 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне на чушките бюрек с млечен сос:
За да приготвите соса, смесете чесъна с подправките, добавете киселото мляко, олиото и оцета. Разбъркайте добре и сложете в хладилник, преди да го поднесете.
Изпечете, обелете чушките и ги почистете от семената и дръжките. Настържете сиренето, кашкавала и доматите в купа. Добавете 100 милилитра вода, ако сместа е прекалено гъста. Чукнете едно яйце към сместа и овкусете с подправките, разбъркайте и напълнете изпечените чушки с получената смес.
Сложете в една купичка галетата, а в друга разбийте 4 яйца с щипка сол и щипка бакпулвер.
Сгорещете мазнина в тиган. Потопете вече напълнените чушки в купата с яйцата, след това в купата с галетата и отново в яйчената смес. Запържете в сгорещената мазнини от двете страни.
Сервирайте чушките бюрек с млечния сос.
Чушки бюрек с извара на фурна
Необходими продукти за приготвянето на чушки бюрек на фурна:
- 10 печени чушки
- 100 грама извара
- 50-100 грама сирене (по желание)
- 3 яйца
- пресен магданоз
- галета
- черен пипер и сол на вкус
- олио
Начин на приготвяне на чушки бюрек с извара:
Смесете яйцата с изварата и по желание добавете натрошено сирене. Добавете наситнения магданоз, овкусете с черен пипер, сол и други подправки по желание. Напълнете чушките с получената смес и ги оваляйте в галетата. Подредете ги в намазнена тавичка и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 15-20 минути.
Сервирайте с млечен сос по желание.
Приятен апетит!
Снимки: flickr.com; pxhere.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕВРАКСИЛ гел 100 мл
НовНАСЛАДА 50 мл
НовОСЕМЧАТКА тинктура 50 мл
НовДЕРМЕДИКС ГЕЛ ЗА УЛТРАЗВУК ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ТЯЛОТО 250 мл.
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
ФИОННА BODY FIRMING АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО С ЛЮТА ЧУШКА И ЗЕЛЕНО КАФЕ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Свалете нивото на кръвната захар със семе от червена чушка
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Салата от печени зелени чушки със сирене, рукола и меден дресинг
- Рулца от печени чушки с извара и орехи
- Пълнени люти чушки с извара в бекон
- Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Рулца от печени чушки с крема сирене и риган
- Предястие от спанак с чушки и лук
- Рулца от пържени чушки с плънка от сирене, орехи и чесън
Коментари към Рецепти за чушки бюрек (пиперки бюрек)