Бюрек със спанак и рикота
Необходими продукти:
- 200 грама спанак (манголд или кейл)
- 1/3 чаена чаша зехтин
- 1 глава лук, нарязан на тънко
- 1/4 чаена лъжица бахар
- 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1/4 връзка копър, нарязан
- 1 1/4 чаена чаша натрошено сирене
- 250 грама рикота (извара)
- 13 листа кори за баница
за намазване:
- 100 грама масло
- 1 яйце
- 100 милилитра олио
- 1/3 чаена чаша кисело мляко
Начин на приготвяне:
Изпържете лука в зехтина до омекването му, като разбърквате от време на време. Прибавете спанака (или манголда) и задушавайте, докато омекне. Подправете на вкус и прибавете билките и подправките.
Прехвърлете в купа и охладете напълно. След това сложете натрошеното сирене и рикотата.
Пригответе продуктите за намазване. Разтопете маслото и охладете. Към него прибавете яйцето, млякото и олиото. Разбъркайте и намазнете голяма тава с него.
Изрежете 10 от корите, така че размерът им да е колкото на тавата. Оставете настрана.
Сложете трита неподрязани листа на дъното на тавата, като ги поставите така, че краищата им да излизат от различни страни. Изрежете излишното, като запазите около 3-4 сантиметра в повече от размера на тавата със стените й.
Поставете 4 отрязани листа в основата, като всеки намазвате с маслото.
Разпръснете половината спаначена смес върху корите, а върху тях поставете още 2 кори - всяка намазана. Сложете останалата спаначена смес отгоре и завършете с останалите кори - отново всяка намазнена. Към центъра сгърнете най-долните кори, които излизат от тавата. Печете 35-40 минути на 180 градуса, до златиста хрупкава коричка на бюрека.
delicious.com.au
Коментари към Бюрек със спанак и рикота