Чеснов сос
Необходими продукти:
4-5 скилидки чесън
1 яйце
0,5 литра олио
1 чаена лъжица сол
сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
Можете да промените количеството чесън, според предпочитанията ви.
Обелете чесъна, намачкайте го с преса, за да стане на каша. Прибавете сол, лимонов сок и разбъркайте. След това разбийте яйцето с миксер и когато изсветлее, започнете да наливате олиото на тънка струя, без да спирате да разбивате. Не бързайте, приготвяйте всичко бавно, за да се получи пухкава бяла маса, подобна на мус. После добавете чесъна, смесен със солта и лимоновия сок и бъркайте няколко минути.
Чесновият сос е готов.
Може да не използвате посоченото количество олио, сложете толкова, колкото сметнете за необходимо (колкото повече олио използвате, толкова по-рядък ще бъде сосът). По желание може да добавите магданоз, подправки, билки, зеленчуци.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Чеснова паста със зехтин
- Топъл чеснов сос за месо
- Чеснов сос с месен бульон
- Чеснов сос с пармезан
- Гъст чеснов сос с лимон
- Чесново пюре с пащърнак
- Чеснов сос с кефир и яйца
- Чеснов сос с горчица, копър и босилек
- Чеснов сос с пармезан и сметана (за пици)
- Чеснова паста с орехи на хлебна основа
Коментари към Чеснов сос