Хумус с чесън, сусам и кедрови ядки
Необходими продукти:
350-400 грама сух нахут
2-3 скилидки чесън
70-100 грама сусам
сока от 1 лимон
5-7 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица смлян червен пипер
шепа кедрови ядки
магданоз, целина, кориандър на вкус
сол на вкус
За поднасяне по избор:
- сухари
- хляб
- чипс
- пресни зеленчуци
- лаваш
- питки
Начин на приготвяне:
Залейте нахута с вода и го оставете да престои 10-12 часа. След това отцедете течността, изплакнете зърната, сложете ги в тенджера, налейте чиста вода и ги сварете на бавен огън до омекване (около 1-1,5 часа).
Щом това стане, нахута прехвърлете в съда на блендер, а бульона запазете. Към зърната прибавете скилидките чесън и смелете до получаването на гладка еднородна консистенция.
След това постепенно налейте отварата, като не прекратявате разбиването (използвайте около 300-500 милилитра от течността).
Ако предпочитате, може да не превръщате нахута в пюре, а оставете малки парченца, които да се усещат.
Изпечете сусамовите семена до златисто в сух тиган, нека се охладят и тогава изсипете в блендер. Сложете щипка сол и налейте зехтина. Разбийте до хомогенна смес.
Смесете кашата от нахут и тази от сусам, налейте сока от 1 лимон и подправки на вкус.
Щом смесите всичко, хумусът е готов.
Поръсете го с кедрови ядки, смлян червен пипер, нарязани магданоз, целина и/или кориандър и може да поднесете с питки, хляб, лаваш, сухари, чипс или просто с пресни зеленчуци.
Добър апетит!
Снимка: xn--b1aggcjhmeebegw1a.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Хумус от червено цвекло и нар
- Хумус с чесън и запръжка
- Хумус от тиква с лешници и таханова паста
- Хумус с пресни краставици и зелени подправки
- Хумус с препечени зеленчуци
- Хумус от боб с чесън
- Запечен патладжан с хумус
- Хумус с авокадо, артишок и спанак
- Хумус с мента и лимон
- Хумус от нахут
Коментари към Хумус с чесън, сусам и кедрови ядки