Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Хумус с чесън, сусам и кедрови ядки

Хумус с чесън, сусам и кедрови ядки

Хумус с чесън, сусам и кедрови ядки - изображение

Необходими продукти:

350-400 грама сух нахут
2-3 скилидки чесън
70-100 грама сусам
сока от 1 лимон
5-7 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица смлян червен пипер
шепа кедрови ядки
магданоз, целина, кориандър на вкус
сол на вкус

За поднасяне по избор:

  • сухари
  • хляб
  • чипс
  • пресни зеленчуци
  • лаваш
  • питки


Начин на приготвяне:

Залейте нахута с вода и го оставете да престои 10-12 часа. След това отцедете течността, изплакнете зърната, сложете ги в тенджера, налейте чиста вода и ги сварете на бавен огън до омекване (около 1-1,5 часа).

Щом това стане, нахута прехвърлете в съда на блендер, а бульона запазете. Към зърната прибавете скилидките чесън и смелете до получаването на гладка еднородна консистенция.

След това постепенно налейте отварата, като не прекратявате разбиването (използвайте около 300-500 милилитра от течността).

Ако предпочитате, може да не превръщате нахута в пюре, а оставете малки парченца, които да се усещат.

Изпечете сусамовите семена до златисто в сух тиган, нека се охладят и тогава изсипете в блендер. Сложете щипка сол и налейте зехтина. Разбийте до хомогенна смес.

Смесете кашата от нахут и тази от сусам, налейте сока от 1 лимон и подправки на вкус.

Щом смесите всичко, хумусът е готов.

Поръсете го с кедрови ядки, смлян червен пипер, нарязани магданоз, целина и/или кориандър и може да поднесете с питки, хляб, лаваш, сухари, чипс или просто с пресни зеленчуци.

Добър апетит!

Снимка: xn--b1aggcjhmeebegw1a.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети