Хумус с пресни краставици и зелени подправки
Необходими продукти:
1 корнишон (или 1/2 краставица)
400 грама сварен нахут
1-2 стръка копър
1-2 стръка пресен кориандър/магданоз
1/2 лимон
1 стъбло целина
щипка смлян кориандър
щипка сух босилек
40 грама бял орехов сос
60 милилитра зехтин
100 милилитра вода
сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Налейте водата в съда със сварения нахут и разбийте с помощта на блендер до получаването на еднородна консистенция, наподобяваща гъста сметана.

Нарежете краставицата на малки кубчета.

Отделете 2-3 листенца кориандър/магданоз за украса, а останалото нарежете ситно заедно с копъра и целината.

Прибавете зелените и сухите подправки и разбъркайте всичко.

Налейте зехтина, нарязаната на ситно кора от 1/2 лимон, сока от 1/4 от цитруса, ореховия сос, сол и черен пипер на вкус. Отново разбъркайте старателно.

Готовия нахут прехвърлете в сосиера или друг подходящ съд, направете вдлъбнатина на повърхността му (в средата) и в нея сложете краставицата.

Украсете със заделените листенца, напръскайте с лимонов сок и поднесете хумуса охладен с резен лимон.

Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 + K2 ВЕГАН капки 50 мл
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ НАХУТ 400 г
РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН 100% СОС ОТ ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 250 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Калоферче
- Сос Бъфало
- Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне
- Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Посевна челебитка, Черен кимион
- Леблебия, Нахут, Сланутък
Коментари към Хумус с пресни краставици и зелени подправки