Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Хумус от тиква с чесън

Хумус от тиква с чесън

Хумус от тиква с чесън - изображение

Необходими продукти:

  • 1 тиква (около 1 килограм)
  • 1 чаена чаша зехтин + 2 супени лъжици
  • 1/2 чаена чаша скилидки чесън
  • 2 люти чушки, почистени от семената
  • 1/4 чаена чаша тахан
  • 3 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Затоплете фурната на 170 градуса.

Разрежете тиквата през средата, почистете я от семената. Намажете я с 2 супени лъжици зехтин и я запечете с кората нагоре във фурна за 1 час, докато омекне.

Чесъна, лютите чушки и останалия зехтин опържете на много ниска температура на котлона за около 30-40 минути, докато омекнат. Чесъна трябва да е съвсем леко кафяв, не допускайте температурата да се увеличи и да се получи пържене.

Извадете сърцевината на тиквата и я сложете в блендер. Добавете чесъна, зехтина, чушката, тахана и лимоновия сок.

Пюрирайте до гладка консистенция за 1 минута.

Подправете на вкус със сол и черен пипер. Ако текстурата ви се струва гъста, добавете малко вода, за да достигнете желаната гъстота.

При сервиране добавете малко кисело мляко върху филийката, печено тиквено семе и кориандър.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиАнкетиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлБотаника