Хумус от тиква с чесън

Необходими продукти:
- 1 тиква (около 1 килограм)
- 1 чаена чаша зехтин + 2 супени лъжици
- 1/2 чаена чаша скилидки чесън
- 2 люти чушки, почистени от семената
- 1/4 чаена чаша тахан
- 3 супени лъжици лимонов сок
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната на 170 градуса.
Разрежете тиквата през средата, почистете я от семената. Намажете я с 2 супени лъжици зехтин и я запечете с кората нагоре във фурна за 1 час, докато омекне.
Чесъна, лютите чушки и останалия зехтин опържете на много ниска температура на котлона за около 30-40 минути, докато омекнат. Чесъна трябва да е съвсем леко кафяв, не допускайте температурата да се увеличи и да се получи пържене.
Извадете сърцевината на тиквата и я сложете в блендер. Добавете чесъна, зехтина, чушката, тахана и лимоновия сок.
Пюрирайте до гладка консистенция за 1 минута.
Подправете на вкус със сол и черен пипер. Ако текстурата ви се струва гъста, добавете малко вода, за да достигнете желаната гъстота.
При сервиране добавете малко кисело мляко върху филийката, печено тиквено семе и кориандър.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ФЕМИНХЕЛП таблетки * 56
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
БИОТОНА БИО СУПЕР КЪЛНОВЕ 300 г
МЕНФЛОДЕН капсули * 20 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ
МАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 500 мл
БИЛКОВА АПТЕКА БИЛКОВ ЧАЙ ПРОСТАТИТ ФИЛТЪР * 20
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Хумус с кашу, лайм и кориандър
- Тиквен сладкиш с мед и орехи
- Смути от сурова тиква с банан, ябълка, кефир и сусам
- Тиква, Кюрбисия
- Сладък пастет от тиква
- Хумус с горчица и майонеза
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Тиквените семки - здравословна бомба от магнезий и цинк
Коментари към Хумус от тиква с чесън