Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Хумус от бял боб с чесън, лимон и розмарин

Хумус от бял боб с чесън, лимон и розмарин

Хумус от бял боб с чесън, лимон и розмарин - изображение

Истинският хумус се прави от нахут, разбира се, а следващият вариант със сварен бял боб е една вкусна импровизация, с която може да разнообразите традиционната рецепта.

Необходими продукти:

  • 1-1,5 чаени чаши бял боб (може да използвате консервиран)
  • 2-3 чеснови скилидки
  • 0,5 чаена лъжица сух розмарин
  • 1-3 супени лъжици пресен сок от лимон
  • 2-3 супени лъжици таханова паста
  • 0,5 чаена лъжица захар по желание
  • сол на вкус
  • щипка червен пипер (сладък)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • глава лук по желание

 

Начин на приготвяне:

Изплакнете боба, залейте го със студена вода и оставете за 2-3 часа (може и за една нощ, ако разполагате с толкова време). След това отцедете водата, налейте нова и поставете съда върху котлона. Сварете зърната до готовност (на среден огън за около час), отцедете течността, а боба охладете.

боб

Чесъна обелете и наситнете.

чесън

Смесете в блендер боба, чесъна и разбийте до получаване на еднородна каша.

боб

Налейте една супена лъжица зехтин, подправете.

зехтин

Разбъркайте старателно и хумусът е готов.

хумус

Ако решите да използвате лук, обелете го, нарежете на кубчета.

лук

Изпържете до златисто (като разбърквате) в останалата мазнина (1 супена лъжица).

лук

Щом се охлади, добавете към бобената паста и може да поднесете хумуса като гарнитура към месо, риба или просто с пресен хляб или лаваш.

хумус

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети