Хумус от бял боб с чесън, лимон и розмарин
Истинският хумус се прави от нахут, разбира се, а следващият вариант със сварен бял боб е една вкусна импровизация, с която може да разнообразите традиционната рецепта.
Необходими продукти:
- 1-1,5 чаени чаши бял боб (може да използвате консервиран)
- 2-3 чеснови скилидки
- 0,5 чаена лъжица сух розмарин
- 1-3 супени лъжици пресен сок от лимон
- 2-3 супени лъжици таханова паста
- 0,5 чаена лъжица захар по желание
- сол на вкус
- щипка червен пипер (сладък)
- 2 супени лъжици зехтин
- глава лук по желание
Начин на приготвяне:
Изплакнете боба, залейте го със студена вода и оставете за 2-3 часа (може и за една нощ, ако разполагате с толкова време). След това отцедете водата, налейте нова и поставете съда върху котлона. Сварете зърната до готовност (на среден огън за около час), отцедете течността, а боба охладете.
Чесъна обелете и наситнете.
Смесете в блендер боба, чесъна и разбийте до получаване на еднородна каша.
Налейте една супена лъжица зехтин, подправете.
Разбъркайте старателно и хумусът е готов.
Ако решите да използвате лук, обелете го, нарежете на кубчета.
Изпържете до златисто (като разбърквате) в останалата мазнина (1 супена лъжица).
Щом се охлади, добавете към бобената паста и може да поднесете хумуса като гарнитура към месо, риба или просто с пресен хляб или лаваш.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Хумус от червено цвекло и нар
- Хумус с чесън и запръжка
- Хумус от тиква с лешници и таханова паста
- Хумус с пресни краставици и зелени подправки
- Хумус с препечени зеленчуци
- Хумус от боб с чесън
- Запечен патладжан с хумус
- Хумус с авокадо, артишок и спанак
- Хумус с мента и лимон
- Хумус от нахут
Коментари към Хумус от бял боб с чесън, лимон и розмарин