Рецепти за тиквички с пармезан на фурна
    Хрупкави тиквички с пармезан на фурна
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша брашно
 - 2 чаени чаши галета
 - 1/2 чаена чаша настърган пармезан
 - 2 тиквички, нарязани на тънки филийки
 - 3 големи яйца, леко разбити
 - 1 чаена лъжичка сух риган
 - млечен сос за гарниране
 
Начин на приготвяне:
- Поръсете тиквичките със сол от двете страни и ги подредете върху няколко слоя кухненска хартия.
 - Отгоре също ги покрийте с кухненска хартия и леко притиснете с длани.
 - Оставете ги да престоят 20 минути, за да се отцеди водата.
 - Загрейте фурната до 200 градуса.
 - В плитка чиния смесете галетата с пармезана и ригана. Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.
 - В друга плитка чиния изсипете брашното и също го подправете със сол и черен пипер.
 - В трета чиния разбийте яйцата, овкусете и тях.
 - Оваляйте тиквичките в брашно, потопете в яйце и завършете панировката със сместа от галета, пармезан и риган.
 - Подредете кръгчетата в тава (покрийте дъното й с пергаментова хартия) и печете в продължение на 20-30 минути до златист цвят и хрупкава коричка.
 - Поднесете тиквичките топли, гарнирани с любимия ви млечен сос.
 
Печени тиквички с пармезан и домати
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
 - 4 домата
 - 3 скилидки чесън
 - 100 грама пармезан
 - смлян черен пипер, сух магданоз, зехтин и сол – на вкус
 
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквичката, след което я нарежете на тънки кръгчета.
 - Подредете ги в намазнена със зехтин тава и ги подправете със смлян черен пипер и сол на вкус.
 - Нарежете доматите на парчета и ги разпределете върху тиквичките.
 - Настържете пармезана и чесъна, разпределете ги върху доматения слой.
 - Поръсете със сухия магданоз и изпечете ястието за 35 минути в загрята на 200 градуса фурна.
 
Мариновани печени тиквички с пармезан и сусам
Необходими продукти:
- 2 тиквички (или 1 тиквичка и 1 патладжан)
 - 100 грама пармезан
 - 1 супена лъжица бели сусамови семена
 
За маринатата:
- 1 супена лъжица зехтин
 - 1 супина лъжица соев сос
 - 1 супена лъжица провансалски билки
 - сок от половин лимон
 - 1 скилидка чесън, нарязана ситно
 - 1/3 чаена лъжица сол
 
Начин на приготвяне:
- Настържете пармезана на едро ренде и смесете със сусамовите семена.
 - Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 сантиметър.
 - Смесете зехтина и соевия сос, добавете билките, лимоновия сок, чесъна и солта. В тази марината изсипете тиквичките, разбъркайте ги оставете за половин час.
 - След това ги подредете в тава, чието дъно предварително сте покрили с хартия за печене или фолио.
 - Поръсете зеленчуците със сместа от пармезан и сусам и сложете за 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
 - Приготвени по този начин, тиквичките няма да бъдат хрупкави, а меки. Може да ги поднесете като основно ястие или като гарнитура.
 
Тиквички с пармезан и кисело мляко
Необходими продукти:
- 800 грама тиквички
 - 3 яйца
 - 100 милилитра кисело мляко
 - 100 грама пармезан
 - сол и черен пипер
 
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки кръгчета.
 - Настържете едро пармезана.
 - Включете фурната да загрява на 200 градуса.
 - Разбийте яйцата в подходящ съд, прибавете киселото мляко и отново разбийте до еднородност на сместа.
 - След това изсипете пармезана при яйцата и млякото и разбъркайте.
 - Намазнете дъното на тава, в нея подредете тиквичките, подправете ги със сол и смлян черен пипер, след което залейте с комбинацията от яйца, мляко и пармезан.
 - Изпечете във фурната при температура от 200 градуса. Необходими са около 30-35 минути.
 
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
 - Топли предястия
 - Рулца от тиквички с кайма, гъби и лук
 - Тиквички
 - Задушени тиквички в соев сос със сусам
 - Пълнени тиквички с доматен сос и сирене
 - Мусака от патладжани и тиквички с леща
 - Пълнен хляб със зеленчуци и сметанов сос с чесън
 - Пуешки кюфтенца със спагети от тиквички
 - Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
 - Огретен от тиквички с ориз
 - Руло от тиквички с плънка от кренвирши и кашкавал
 
Коментари към Рецепти за тиквички с пармезан на фурна