Рецепти за тиквички с пармезан на фурна
Хрупкави тиквички с пармезан на фурна
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша брашно
- 2 чаени чаши галета
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- 2 тиквички, нарязани на тънки филийки
- 3 големи яйца, леко разбити
- 1 чаена лъжичка сух риган
- млечен сос за гарниране
Начин на приготвяне:
- Поръсете тиквичките със сол от двете страни и ги подредете върху няколко слоя кухненска хартия.
- Отгоре също ги покрийте с кухненска хартия и леко притиснете с длани.
- Оставете ги да престоят 20 минути, за да се отцеди водата.
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- В плитка чиния смесете галетата с пармезана и ригана. Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- В друга плитка чиния изсипете брашното и също го подправете със сол и черен пипер.
- В трета чиния разбийте яйцата, овкусете и тях.
- Оваляйте тиквичките в брашно, потопете в яйце и завършете панировката със сместа от галета, пармезан и риган.
- Подредете кръгчетата в тава (покрийте дъното й с пергаментова хартия) и печете в продължение на 20-30 минути до златист цвят и хрупкава коричка.
- Поднесете тиквичките топли, гарнирани с любимия ви млечен сос.
Печени тиквички с пармезан и домати
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 4 домата
- 3 скилидки чесън
- 100 грама пармезан
- смлян черен пипер, сух магданоз, зехтин и сол – на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквичката, след което я нарежете на тънки кръгчета.
- Подредете ги в намазнена със зехтин тава и ги подправете със смлян черен пипер и сол на вкус.
- Нарежете доматите на парчета и ги разпределете върху тиквичките.
- Настържете пармезана и чесъна, разпределете ги върху доматения слой.
- Поръсете със сухия магданоз и изпечете ястието за 35 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Мариновани печени тиквички с пармезан и сусам
Необходими продукти:
- 2 тиквички (или 1 тиквичка и 1 патладжан)
- 100 грама пармезан
- 1 супена лъжица бели сусамови семена
За маринатата:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супина лъжица соев сос
- 1 супена лъжица провансалски билки
- сок от половин лимон
- 1 скилидка чесън, нарязана ситно
- 1/3 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
- Настържете пармезана на едро ренде и смесете със сусамовите семена.
- Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 сантиметър.
- Смесете зехтина и соевия сос, добавете билките, лимоновия сок, чесъна и солта. В тази марината изсипете тиквичките, разбъркайте ги оставете за половин час.
- След това ги подредете в тава, чието дъно предварително сте покрили с хартия за печене или фолио.
- Поръсете зеленчуците със сместа от пармезан и сусам и сложете за 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
- Приготвени по този начин, тиквичките няма да бъдат хрупкави, а меки. Може да ги поднесете като основно ястие или като гарнитура.
Тиквички с пармезан и кисело мляко
Необходими продукти:
- 800 грама тиквички
- 3 яйца
- 100 милилитра кисело мляко
- 100 грама пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки кръгчета.
- Настържете едро пармезана.
- Включете фурната да загрява на 200 градуса.
- Разбийте яйцата в подходящ съд, прибавете киселото мляко и отново разбийте до еднородност на сместа.
- След това изсипете пармезана при яйцата и млякото и разбъркайте.
- Намазнете дъното на тава, в нея подредете тиквичките, подправете ги със сол и смлян черен пипер, след което залейте с комбинацията от яйца, мляко и пармезан.
- Изпечете във фурната при температура от 200 градуса. Необходими са около 30-35 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Черен ориз с праз и домати
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Запеканка от кайма със сирене и тиквички в картофена обвивка
- Запеканка от тиквички с лук и кашкавал
- Розички от тиквички с крема сирене и мента
- Запеканка от тиквички с кайма и домати
- Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
- Гриловани мариновани тиквички
Коментари към Рецепти за тиквички с пармезан на фурна