Хляб с мащерка и сушени домати
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 1/4 чаена лъжица суха бързодействаща мая
- 1 чаена лъжица сол
- 3 стръка прясна мащерка или 1 супена лъжица сушена
- 50 грама сушени домати
- 380 милилитра студена вода
Начин на приготвяне:
Ако сушените домати, с които разполагате, са в масло, първо ги изцедете от мазнината и подсушете добре. В случай, че са прекалено твърди, накиснете ги в гореща вода за 30 минути. Нарежете ги ситно.
От пресните стръкове мащерка използвайте само листата.
Пресейте брашното в голяма купа. Към него прибавете солта, маята, доматите, мащерката и разбъркайте старателно с тел за разбиване на яйца или с вилица.
След това налейте водата и бъркайте с лъжица така, че всичкото брашно да се навлажни (около 30 секунди).
Покрийте купата с кърпа или с найлоново фолио и оставете тестото на топло място поне 12 часа (най-добре 16-18).
Когато цялата повърхност на тестото се покрие с малки мехурчета, може да оформите хляба.
Прехвърлете тестото (то ще бъде лепкаво) върху набрашнен плот и сгънете четирите страни към средата (като плик). Обърнете обратно, отново покрийте с кърпа и оставете за четвърт час.
Пригответе си две кърпи. Поръсете старателно с брашно едната от тях, върху нея сложете тестото, което преди това оформете като топка, и го покрийте с втората тъкан.
Следват два часа търпение, защото тестото трябва да втаса (на топло място).
Сложете тава с капак във фурната, която включете на 230 градуса да загрява заедно със съда.
Когато тестото втаса, сложете го в тавата, като цялата гладка част да бъде отгоре. Затворете с капак и поставете в горещата фурна за 30 минути.
Тогава махнете капака и печете хляба до златистокафяво (още 15-30 минути).
Щом бъде готов, извадете го внимателно от тавата, сложете върху решетка и изчакайте да се охлади.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vsmak.com
Коментари към Хляб с мащерка и сушени домати