Хляб със сушени смокини
Необходими продукти:
- 650 грама брашно
- 2 чаени лъжички смлян черен пипер
- 2 чаени лъжички сол
- 7 грама суха мая
- 2 супени лъжици зехтин
- 425-450 милилитра топла вода
- 350 грама сушени смокини, нарязани
Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното, черния пипер, солта и маята със зехтина и достатъчно топла вода, за да се образува меко тесто. Омесете върху леко набрашнена повърхност за 10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Сложете го в намазнена купа и оставете на топло място за 1 час или докато удвои размера си.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Омесете тестото отново, след като удвои размера си, като добавите сушените смокини. Придайте овална форма и поставете в тавичка, покрита с леко набрашнен лист хартия за печене. Направете разрези по горната част на тестото и поръсете с малко брашно. Оставете да втаса непокрито за 10-15 минути в топла стая, докато леко набъбне.
Изпечете хляба за 40-45 минути или до готовност, след което охладете, нарежете на филийки и сервирайте.
Да ви е вкусно!
bbcgoodfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хляб със сушени смокини