Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Френски хляб бриош

Френски хляб бриош

Френски хляб бриош - изображение

Бриош е един от най-известните френски хлябове. Той е лек и сладък, но същевременно с богат вкус, което го прави приложим както за сладки, така и за солени гарнитури.

Тестото за хляба е много нежно и с него се работи лесно. Може да запазите рецептата за някой съботен следобед, когато имате нужда да се отдадете на хляба и да релаксирате, докато месите.
И накрая идва най-трудното - да успеете да устоите на ароматния вкусен хляб, докато изстине и го нарежете.

Ето как да направите вкусния френски хляб бриош.

Необходими продукти:

  • 2 3/4 чаени чаши самонабухващо брашно
  • 1/4 чаена чаша обезмаслено сухо мляко
  • 3 супени лъжици захар на кристали
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица суха мая
  • 3 яйца + 1 жълтък (запазете белтъка)
  • 1/4 чаена чаша топла вода
  • 10 супени лъжици масло

Начин на приготвяне:

Представяме ви начин на приготвяне, в който се използва стационарен миксер, но вие може да омесите тестото на ръка или в хлебопекарна.  

Пригответе миксера, като сложите приставката за тесто. В купата сипете брашното, сухото мляко, захарта, солта и сухата мая. Разбъркайте 1-2 оборота и добавете течните съставки - яйцата и водата. Накрая прибавете маслото и оставете миксера да омеси тесто.

Готовото тесто прехвърлете в намазнена купа и го покрийте. Оставете го да втаса на стайна температура за 45 минути. След това прехвърлете тестото в хладилника и го оставете за 8 часа или за цяла нощ, но не повече от 12 часа.

Прехвърлете тестото в намазнена висока форма. Покрийте го със стреч фолио и оставете за 90 минути, докато се удвои. Намажете тестото с разбит белтък.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете бриоша 10 минути, без да отваряте фурната. След това намалете на 170 градуса и печете още 30 минути. 

Проверете с клечка дали хлябът е готов. Ако започне да образува коричка по-рано, го покрийте с фолио.

Оставете хляба да се охлади за 10 минути във формата, след което го прехвърлете върху решетка. За да запазите аромата и текстурата му, го сервирайте леко топъл. 

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruce.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитноЛайфстайлХрани и ястияНовиниИнтервютаДиети