Фондю от сирена с чесън и бяло вино

Необходими продукти:
- 300 милилитра сухо бяло вино
- 1,5 супени лъжици царевично нишесте или сгъстител за сосове
- щипка смлян червен пипер
- 300 грама сирене Грюер
- 100 милилитра вишнево бренди (Кирш)
- 600 грама бял хляб
- 1/4 чаена лъжица настъргано индийско орехче
- 3 щипки смлян черен пипер
- 300 грама швейцарско сирене Вашерин
- 1 голяма скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Разрежете скилидката чесън по дължина на няколко тънки плочки, с които натрийте вътрешната страна на дъното и стените на специалния керамичен съд. Поставете го върху котлона и сгорещете, включвайки го на температура над средната.
Настържете сирената и ги изсипете в съда.
Те постепенно ще се разтопят. Налейте виното и разбъркайте.
Хляба нарежете на квадратчета.
Към разтопените сирена прибавете нишестето или сгъстител за сосове и варете при непрекъснато бъркане.
Когато сместа стане еднородна, налейте брендито (може да използвате повече от посоченото количество). Подправете.
Разбъркайте. Щом сосът придобие консистенция като на снимката, прехвърлете съда върху горелката. На дъното трябва да се образува коричка от сирене.
Фондюто се поднася в съда, в който сте приготвили, върху горелката. Консумира се с хапки от бял хляб (с повече кора по тях), които се потапят в соса с помощта на вилици с дълги дръжки. Приборите не се облизват, а храната внимателно се отделя от тях само с устните.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: webspoon.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Млечни и сметанови сосове
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Тутманик
- Пълнени смокини със сирене, мед и орехи
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Царевица на скара с крем от масло, пушено сирене и чесън
- Хапки с прошуто, пъпеш и сирене
- Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има
- Печено сирене Халуми с билкова коричка
- Пълнени домати с крем от сирене, босилек и чесън
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
Коментари към Фондю от сирена с чесън и бяло вино