Три рецепти за пържен сладолед
„Пържен сладолед”? Звучи странно, нали? Ако този десерт не беше придобил голяма популярност, благодарение на китайските ресторанти, може би никога нямаше да ни дойде на ум да панираме сладолед.
Но екстравагантните азиатци намират начин да изпържат дори сладоледа. Всъщност технологията за това толкова противопоставящо се на физиката кулинарно предизвикателство изобщо не е трудно за приготвяне.
Има няколко прости стъпки, които да следвате, за да направите съвършения пържен сладолед.
Пригответе за своите гости и им покажете, че за вас няма невъзможни неща.
Представяме ви няколко варианта за пържен сладолед плюс един фалшив. Заинтригувахме ли ви?
Пържен сладолед с патафри панировка
Необходими продукти:
- кутия сладолед с вкус по избор
- 2 разбити яйца
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици захар
- 4 супени лъжици брашно
- 50 милилитра бира
- олио за пържене
Начин на приготвяне
С помощта на лъжица за сладолед оформете топки, завийте ги в стреч фолио и замразете.
В купа комбинирайте яйцата с бирата, брашното, солта и захарта. Разбъркайте сместа до хомогенност. Консистенцията й трябва да бъде сходна с тази на бозата, ако брашното се окаже малко, то добавете още 1-2 супени лъжици.
В тенджера налейте повече мазнина и я загрейте. Извадете сладоледа, потопете го в панировката и изпържете в силно сгорещеното олио, докато обвивката му стане златиста. Не бива да прекалявате с пърженето, за да не разтопите сладоледа.
Прехвърлете върху кухненска хартия за няколко секунди, за да се отдели излишната мазнина и сервирайте веднага.
Съвет: Пригответе декорацията на чинията, преди да започнете пърженето на сладоледа.
Пържен сладолед в кокосови стърготини
След като вече ви запознахме с най-класическия вариант на пържен сладолед, време е да пробваме и нещо по-различно – а именно кокосови стърготини.
Необходими продукти:
- сладолед
- кокосови стърготини
- галета
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Извадете сладоледа от фризера, нарежете на порции и бързо оваляйте всяка от тях първо в кокоса, след това потопете в разбитите яйца и накрая оваляйте в галетата. Подредете в чиния и върнете обратно във фризера, замразете дълбоко. След около половин час изпържете десерта във фритюрник или в дълбока тенджера, която поне до половината е пълна с мазнина. Пърженето трябва да става бързо и в силно нагорещено олио за около 20 секунди от всяка страна. По този начин сладоледът няма да успее да се разтопи, отвън ще е топъл, а отвътре ще остане студен.
Сервирайте веднага с украса по избор.
А ако желаете може да оформите топки от сладоледа, вместо да е на квадратни резени.
Ако мислите, че не може да се справите с приготвянето на пържен сладолед, но пък искате да поднесете летния десерт с хрупкава коричка, имаме вариант и за вас...
Фалшив пържен сладолед
Необходими продукти:
- 1 кутия сладолед (ванилов)
- 1 1/2 супена лъжица масло
- 1 1/4 чаена чаша корнфлейкс, натрошен на ситно
- 1/2 чаена лъжица канела
- 2 чаени лъжици захар
Начин на приготвяне
Застелете с пергаментова хартия малка тава (тя трябва да може да се побира във фризера ви). Оформете с лъжица за сладолед 4 топки, които поставете в тавата и приберете във фризер за 1 час, за да стегнат.
В тиган разтопете маслото, добавете корнфлейкса и канелата, разбъркайте и запържете за 5-7 минути, докато натрошеният корнфлейкс стане златист. Свалете от котлона и добавете захарта. Изсипете в студен съд и оставете да изстине (не го оставяйте в тигана, защото ще прегори).
Извадете сладоледените топки от фризера и ги оваляйте в корнфлейкса.
Сервирайте с украса по избор – сметана, шоколадови пръчици, плодове или някакъв сладък сос.
delish.com, eltupperdelcurro.es
Снимки: flickr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL СЪС СЛАДОЛЕД СТРАЧАТЕЛА 80 гр.
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ С ДЪРВЕНИ СЛАДОЛЕДИ / БЛИЗАЛКИ BJ059
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ - НАПРАВИ СИ СЛАДОЛЕДИ 14087
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Бактериите в насипните сладоледи - интервю с проф. д-р Теменуга Стоева
- Пълнени печени ябълки с бисквитен маскарпоне крем
- Рецепти за домашен сладолед с алкохол
- Малинов сладолед с пишмание и шамфъстък
- Ванилов сладолед с лавандула
- Сладоледи с необичайни вкусове, които може да ви се прииска да опитате - част 2
- Домашни сладоледени такос сандвичи
- Направете здравословен сладолед за децата от ягоди и банани без захар и сметана
- Плодов коктейл със сладоледено кисело мляко
- Млечни бонбони със сладолед и какао
Коментари към Три рецепти за пържен сладолед