Тутманик със сусам

Необходими продукти
За тестото:
брашно - около 800 грама
25 грама жива мая
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
480 милилитра топла вода
сусам за поръсване - на вкус
За плънката:
размекнато масло - 100 грама
200 грама сирене
За намазване:
прясно мляко - 2 супени лъжици
жълтък - 1 брой
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в чаша, сложете щипка захар и 1 чаена лъжица брашно. Налейте 50 милилитра топла вода, разбъркайте старателно и оставете на топло място за 15 минути, за да набъбне маята и да увеличи обема си 2 пъти.
Изсипете брашното в подходящ съд, прибавете към него солта, захарта и водата. Когато маята е готова, сложете и нея. Замесете тесто и го оставете да втаса (трябва да увеличи двойно обема си). Когато това стане, разделете на 5 равни части, оставете за 15 - 20 минути, за да втаса още веднъж.
Разточете всяка част в кръг с диаметър около 20 - 22 см или просто разтегнете с ръце, намажете с размекнатото масло. Направете същото и с останалите части от тестото, с изключение на последната и ги подредете една върху друга. Поръсете повърхността на последния слой тесто с брашно и разточете под формата на правоъгълник с дебелина 5 - 7 см. Отново намажете с масло и поръсете с натрошеното сирене. Навийте тестото на руло, след това спираловидно в тавата, в която ще печете. Оставете на топло място, за да втаса, намажете с разбит с прясно мляко жълтък, поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята до 170 - 180 градуса фурна за около 30 минути. Когато извадите, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН ПРОТЕИН ОТ МАЯ 500 г
ПРОМОМАЯ ОТ ЧЕРВЕН ОРИЗ таблетки * 90 ХЕЛТ ЕЙД
БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИНИ таблетки * 500 SANCT BERNHARD
КОЛУЕЙ КОЛДЕКА капсули * 60
ХРАНИТЕЛНА МАЯ ЛЮСПИ 100 г БИОНИА
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЧЕРВЕНА ОРИЗОВА МАЯ + КОЕНЗИМ Q10 капсули * 120
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
- Печено сирене Халуми с билкова коричка
- Цветни рулца от тортила питки
- Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
- Как влияят млякото и сиренето на чревното здраве
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Домашно пълнозърнесто тесто за пица
- Царевичен хляб с кашкавал и зелен лук
Коментари към Тутманик със сусам