Рецепти за туршия със зелен боб
Туршията, киселите краставички и киселото зеле са малка част от традиционните български салати, които присъстват на трапезата през студените зимни месеци. Туршията представлява мариновани и ферментирали зеленчуци. Те са не само здравословни, но и повишават имунитета, предотвратяват алергии и загуба на тегло. Консумират се предимно зимата. Името туршия идва от думата "торш", която означава "кисело" на персийски и кюрдски езици.
За приготвянето на такава зимнина се използват най-различни зеленчуци, но ние ви предлагаме да си приготвите туршия от едно вкусно бобово растение – зелен фасул.
Зеленият боб е нискокалоричен зеленчук, богат на много полезни хранителни вещества. Именно затова добавянето му в туршията и като цяло в менюто ни под всякаква форма ще достави множество ползи на организма, а освен това е и много вкусен. В туршиите може да се добавят и люти чушки за пикантност, целина, моркови, цвекло, зеле, чесън и други зеленчуци. За мариноване се използват оцет, сол, захар, олио, различни билки и подправки като черен пипер, керевиз и други.
Туршия със зелен боб и карфиол – Пикалили
Необходими продукти за приготвяне на зимна салата от зелен боб с карфиол:
- 150 милилитра бял винен оцет
- 75 грама захар
- 1 и 1/2 чаени лъжички куркума
- 2 дафинови листа
- 200 грама карфиол, нарязан на малки розички
- 1 морков, нарязан на тънко или на кръгчета
- 100 грама зелен боб, нарязан
- 1-2 люти чушки, нарязани на ситно
- 4 чаени лъжички царевично брашно
- 1 супена лъжица пълнозърнеста горчица
Начин на приготвяне на туршия със зелен боб и карфиол
Оцета, захарта, куркумата, дафиновият лист и 1 чаена лъжичка морска сол сложете в касерола, сипете 100 милилитра вода и изчакайте течността да заври.
През това време бланширайте карфиола, моркова, зеления боб и лютата чушка - всеки зеленчук по отделно, докато поомекнат. Прехвърлете ги в гевгир, за да се отцедят добре.
Смесете царевичното брашно с 2 супени лъжици вода и разбъркайте.
Когато оцетната смес заври, прибавете бланшираните зеленчуци към нея. Върнете на котлона и добавете царевичното брашно, разбъркайте и варете няколко минути, докато сосът се сгъсти хубаво. Свалете от котлона и добавете горчицата. Ако не планирате да използвате в същия ден, изсипете туршията в буркан и затворете.
Стерилизирайте бурканите за 15-20 минути във вряща вода. Ако планирате да консумирате туршията в близките дни, може да я съхранявате до 3 дена в хладилник.
Туршия от зелен боб с чушки
Необходими продукти за приготвяне на маринован зелен фасул:
- 2 килограма зелен боб
- 500 грама чушки, люти или сладки, печени или сурови (по желание)
- 1/2 чаена чаша захар
- 2-3 супени лъжици сол (около 50 грама)
- 350-400 милилитра бял винен оцет
- 500 милилитра вода
- 1 връзка пресен копър
- 1 скилидка чесън, обелен
Начин на приготвяне на зимна салата от зелен боб:
Стерилизирайте няколко буркана и капачките им, поддържайте ги горещи.
Нарежете зеления боб на еднакви по дължина парчета, така че да могат да влезнат в бурканите. В голяма тенджера изсипете оцета, олиото, водата, солта и захарта, разбъркайте. Оставете да кипне сместа, след което добавете зеления фасул и варете за около 20 минути.
Напълнете бурканите със сварения зелен боб, печените или пресни чушки, чесън и копър. Полейте до горе с маринатата и затворете плътно с капачки. Поставете бурканите в голяма тенджера, покрийте с вода и стерилизирайте за 10 минути след завиране. След това охладете до стайна температура. Оставете туршията от зелен боб да ферментира за поне 2 до 3 седмици, преди да я консумирате.
Съвети за правилно приготвяне на маринован зелен фасул
- Използвайте пресен зелен боб, за предпочитане домашно отгледан. Ако не сте си отгледали в градината, закупете сортове без лико и избягвайте зелен фасул с повехнали краища.
- Задължително охладете добре заварения зелен боб, за да не настъпи млечнокисела фермантация. В противен случай на дъното на бурканите ще се отдели бяла утайка, цветът на марината ще се промени и консервираният боб няма да бъде годен за консумация.
- Тествайте бурканите за добро уплътнение, като натиснете върху центъра на всяка капачка (тя не трябва да се движи).
Полезна информация за туршията:
- Бактериите, които предизвикват ферментацията, разграждат захарите и нишестето и произвеждат хранителни вещества, които се усвояват по-лесно от стомашно-чревния тракт. Някои отделят млечна киселина, която е естествен консервант, стимулиращ растежа на добрите бактерии.
- Октомври и ноември са предпочитани месеци за приготвяне на ферментирала зимнина у дома, поради изобилието от зеленчуци.
- Ферментиралите зеленчуци се считат за естествен пробиотик, тъй като стимулира бактериите в стомашно-чревния тракт, които помагат на имунната система.
- Високото съдържание на сол е сред недостатъците на туршиите. Натрият в солта може да причини проблеми на хора с високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни и бъбречни заболявания. Ако попадате в тези рискови групи, ограничете количеството консумирана туршия или се опитайте да я приготвите с ниско съдържание на сол.
- Друг недостатък на туршиите е, че при приготвянето им се използва много оцет, чиято роля в регулирането на теглото остава противоречива, но със сигурност може да причини киселини и да изостри проблемите на хора с по-чувствителен стомах.
realfood.tesco.com; allrecipes.com
Снимки: flickr.com; freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА 20 гр. ВЕТА ФАРМА
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90
ПРОМОАЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОАЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Туршиите и техните ползи за здравето на човек
- Рецепти за туршия от зеле и моркови
- Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
- Зелен фасул (зелен боб) - състав, ползи и противопоказания
- Карфиол, Цветно зеле
- Паниран карфиол със сладко-лютив сос
- Вижте 5 ползи от консумацията на карфиол по време на бременност
- Огретен с карфиол, шунка и кашкавал
- Подлютен печен карфиол с куркума
- Запеканка с броколи, карфиол и спанак
Коментари към Рецепти за туршия със зелен боб