Рецепти за туршия от зеле и моркови
Безброй са рецептите в българската кухня за приготвяне на туршии за зимата – сладки, солени, кисели, сладко-солени, сурови, варени или от парени зеленчуци. Колкото до продуктите, те могат да бъдат най-разнообразни, а комбинациите помежду им дори не искаме да се опитваме да предполагаме колко са :) Разбира се, вкусовите предпочитания са най-различни, което и обяснява съществуването на толкова много варианти на най-популярната салата през зимните месеци. И тъй като зеле и моркови е сред най-често срещаните зеленчукови съчетания, ви предлагаме няколко начина за приготвяне на туршия от тях.
Варена туршия от зеле и моркови с лук
За домашна варена туршия от зеле и моркови с лук са необходими:
- 3 килограма зеле
- 500 грама чушки (обикновено се използват червени камби)
- 1 килограм моркови
- 1 килограм лук
- 1,5 чаени чаши олио
- 1 чаена чаша оцет (6%)
- 1/2 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша сол
Измийте зелето, изчакайте да изсъхне и го накълцайте на тънки сламки. Измийте морковите, обелете ги и нарежете на кръгчета. Същото направете и с чушките, отстранявайки семената и дръжките им. Нарежете обеления лук на шайби.
Смесете всички зеленчуци в голям дълбок съд и се заемете с маринатата.
Към олиото прибавете оцета, солта и захарта, залейте зеленчуците с получената течност. Може да добавите черен пипер на зърна или други подправки по ваш вкус. Сложете всичко това на умерен огън и след като кипне, оставете да се вари в продължение на 10 минути. Не забравяйте да разбърквате от време на време. Когато свалите от котлона, разпределете туршията в стерилизирани бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу.
Оставете така докато се охладят напълно, след което приберете за зимата.
Туршия от зеле и моркови с чесън
За приготвяне на туршията са ви необходими:
- 1 килограм зеле
- 4 моркова
- 6 скилидки чесън
- 1/2 чаена чаша олио
- 1/2 чаена чаша вода
- 1/2 чаена чаша захар
- 1 супена лъжица сол
- 10 супени лъжици оцет
Накълцате зелето, морковите настържете едро, смесете двата зеленчука в подходящ съд и към тях прибавете пресованите чеснови скилидки. Разбъркайте всичко с ръце.
Смесете водата, олиото, захарта, солта и оцета в тенджера или купа, която поставете върху котлона. Когато течността заври, свалете от огъня и залейте с нея зеленчуците. Оставете ги да престоят 2-3 часа, след което разпределете в буркани.
Туршия от зеле и моркови с чушки
Към зелето и морковите в туршията най-често се добавят и чушки. За тази рецепта си пригответе:
- 2,5 килограма зеле
- 0,5 килограм чушки (камби)
- 0,5 килограм лук
- 0,5 килограм моркови
- 2 супени лъжици сол
- 150 грама захар
- 250 милилитра олио
- 250 милилитра оцет
Накълцайте всички зеленчуци колкото се може по-ситно. Смесете ги, към тях добавете солта и захарта, налейте олиото и оцета. Разбъркайте всичко и затворете туршията в буркани.
Туршия от зеле и моркови с гъби
Интересно е съчетанието на зеле и моркови с гъби, още повече, когато говорим за туршия. За да си направите такава зимна салата, си набавете:
- 1 килограм зеле
- 4 средно големи моркова
- 4 глави кромид лук
- 500 грама гъби (печурки или други по ваш избор)
- 2 домата
- 70 милилитра оцет
- 150 милилитра олио
- 2 супени лъжици захар
- подправки по избор и на вкус
Нарежете гъбите на произволни парчета и ги изпържете до готовност. Доматите смелете с помощта на блендер, изсипете полученото пюре при гъбите, добавете настърганите моркови и задушете сместа за кратко. След това прибавете накълцаното прясно зеле и гответе до омекване на зеленчуците. Тогава подправете на вкус, налейте оцета и след няколко минути разпределете в буркани.
Туршия от зеле и моркови без оцет
Вероятно се питате как така туршия без оцет? Защо не? Може да ви допадне... Необходими са ви:
- 1,5 килограма зеле
- 700 грама чушки
- 700 грама моркови
- 500 грама стар лук
- 1,5 чаени чаши олио
- 2 супени лъжици сол
- подправки по ваш избор и на вкус
Нарежете лука ситно, поръсете го с половината от солта. Накълцайте зелето, морковите и чушките. Смесете ги, поръсете с останалата сол и приберете съдовете със зеленчуците в хладилника за няколко часа (5-6 или повече).
След това изсипете лука при останалите зеленчуци, прибавете олиото, разбъркайте и разпределете туршията в буркани.
Може да стерилизирате бурканите за 10-15 минути, за да съхраните туршиите по-дълго време годни за консумация.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Туршиите и техните ползи за здравето на човек
- Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
- Кимчи - зеле по корейски
- Цветно зеле по корейски
- Включете туршия в менюто си, за да подобрите храносмилането
- Рецепти за туршия със зелен боб
- Зеленчуково асорти за зимата
- Джардиниера – италианска туршия
- Облекчете дискомфорта в стомаха със сок от кисели краставички
Коментари към Рецепти за туршия от зеле и моркови