Начало Хранене Рецепти Консерви Зеленчуци Джардиниера – италианска туршия

Джардиниера – италианска туршия

Джардиниера – италианска туршия - изображение

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол (около 500 грама)
  • 3 стръка целина
  • 1 червена чушка
  • 6 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 3/4 чаена чаша бял винен оцет
  • 1 1/2 чаена чаша вода
  • 2 чаени лъжици морска сол (или друга, която не е допълнително йодирана)
  • 1 супена лъжица захар (или 2 чаени лъжици мед)
  • 1-2 скилидки чесън (обелени и леко смачкани)
  • 1 дафинов лист
  • 1 малка люта чушка по желание
  • 1/2 чаена лъжица синапено семе
  • 4-6 зърна черен пипер
  • 3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците и махнете твърдата част на карфиола. Използвайте само розичките, които нарежете на 2-3 сантиметрови парченца.

Целината нарежете на парчета, дебели около 2 сантиметра.

Чушката почистете от семената и нарежете на ивици.

Обелете и нарежете морковите на близки по размер парченца.

Лука нарежете на дебели полумесеци.

Водата смесете с оцета, солта, захарта (меда) в голяма тенджера. Сложете вътре зеленчуците и поставете на котлон. Варете за 5 минути.

Междувременно сложете в чист голям буркан лютата чушка, чесъна, дафиновия лист, синапа и зърната черен пипер.

Извадете зеленчуците с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в буркана. Полейте с горещата течност, като целта е да покриете зеленчуците, но и в същото време да оставите няколко сантиметра от ръба на буркана празни.

Полейте внимателно със зехтин, за да запечатете туршията. Приберете на тъмно и хладно място за 2 седмици, след което съхранявайте в хладилник.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитно