Джардиниера – италианска туршия
Необходими продукти:
- 1 малка глава карфиол (около 500 грама)
- 3 стръка целина
- 1 червена чушка
- 6 моркова
- 1 глава лук
- 1 3/4 чаена чаша бял винен оцет
- 1 1/2 чаена чаша вода
- 2 чаени лъжици морска сол (или друга, която не е допълнително йодирана)
- 1 супена лъжица захар (или 2 чаени лъжици мед)
- 1-2 скилидки чесън (обелени и леко смачкани)
- 1 дафинов лист
- 1 малка люта чушка по желание
- 1/2 чаена лъжица синапено семе
- 4-6 зърна черен пипер
- 3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците и махнете твърдата част на карфиола. Използвайте само розичките, които нарежете на 2-3 сантиметрови парченца.
Целината нарежете на парчета, дебели около 2 сантиметра.
Чушката почистете от семената и нарежете на ивици.
Обелете и нарежете морковите на близки по размер парченца.
Лука нарежете на дебели полумесеци.
Водата смесете с оцета, солта, захарта (меда) в голяма тенджера. Сложете вътре зеленчуците и поставете на котлон. Варете за 5 минути.
Междувременно сложете в чист голям буркан лютата чушка, чесъна, дафиновия лист, синапа и зърната черен пипер.
Извадете зеленчуците с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в буркана. Полейте с горещата течност, като целта е да покриете зеленчуците, но и в същото време да оставите няколко сантиметра от ръба на буркана празни.
Полейте внимателно със зехтин, за да запечатете туршията. Приберете на тъмно и хладно място за 2 седмици, след което съхранявайте в хладилник.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Туршиите и техните ползи за здравето на човек
- Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
- Рецепти за туршия от зеле и моркови
- Кимчи - зеле по корейски
- Облекчете дискомфорта в стомаха със сок от кисели краставички
- Включете туршия в менюто си, за да подобрите храносмилането
- Зеленчуково асорти за зимата
- Рецепти за туршия със зелен боб
- Цветно зеле по корейски
Коментари към Джардиниера – италианска туршия