Турска закуска менемен с яйца и млечен сос със сумак
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 чаени лъжици семена от фенел
- 1 чаена лъжица семена от кимион
- 1/2 чаена лъжица синапени семена
- 1 чаена лъжица лют пипер на люспи
- 1 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 чаена лъжица настърган корен джинджифил
- 2 смачкани скилидки чесън
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 6 домата, нарязани
- 2 супени лъжици зехтин
- магданоз
за соса от кисело мляко и сумак:
- 200 грама кисело мляко
- 50 милилитра зехтин
- 1 супена лъжица сумак
- 1 чаена лъжица намачкан чесън
- лимонов сок
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на млечния сос: сложете млякото в купа и към него добавете зехтина, разбъркайте добре, прибавете останалите продукти и овкусете с лимон, сол и пипер. Оставете настрана и пригответе ястието.
В голям тиган сложете зехтина и запържете за кратко семенцата от подправки, докато отпуснат аромата си - около 4 минути.
Добавете лука, джинджифила и чесъна, пържете, докато омекнат. Прибавете червената чушка и доматите. Гответе 10 минути. Опитайте и прибавете сол и пипер на вкус.
Направете няколко кладенчета в соса и чукнете там яйцата. Задушавайте под капак за 5 минути, до готовност на яйцето.
Свалете от котлона, полейте ястието с малко зехтин и поръсете с магданоз.
Сервирайте с препечени филии и с млечния сос със сумак.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: greatbritishchefs.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Яйца в доматен сос на тиган
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Оригинални рецепти за яйца шакшука
- Пържени яйца с кайма и домати
- Яйца със спанак и кисело мляко
- Задушени яйца в легло от лук и домати
- Пълнени панирани яйца
- Бъркани яйца с домати, сирене и магданоз
- Беконови кошнички с яйце и кашкавал
- Яйца на фурна с шунка и пармезан
Коментари към Турска закуска менемен с яйца и млечен сос със сумак