Торта с мус от бял шоколад
Необходими продукти:
5 яйца (за блата)
125 грама пресято брашно + 1 чаена лъжица набухвател
30 грама какао на прах (пресято, за блата)
200 грама захар (125 грама за блата + 75 за сиропа)
200 милилитра вода (за сиропа)
кората на 1/2 лимон (за сиропа)
1 чаена лъжица лимонов сок (за сиропа)
550 грама бял шоколад (за муса)
700 грама високомаслена сметана (500 грама за муса + 200 грама за крем ганаш)
200 грама тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте хубаво яйцата със захарта, изключете миксера, прибавете пресятото брашно с какаото и разбъркайте с лопатка, загребвайки отдолу нагоре.
Прехвърлете тестото в подходяща форма с диаметър 24 сантиметра и изпечете блата до готовност (проверявайте с помощта на клечка за зъби), след това изчакайте да се охлади добре.
Направете сироп от водата, захарта, лимоновите сок и кора. Нека се охлади.
Разтопете белия шоколад на водна баня, бъркайки. Налейте 250 милилитра от сметаната, разбъркайте и свалете от огъня. Сместа не трябва да бъде гореща.
Разбийте останалата сметана. Внимателно и на малки порции прибавете към нея разтопения шоколад. Мусът е готов, приберете го в хладилника.
Разрежете блата на 3 части (може да използвате конец, като предварително сте направили разрези с ножа).
Следва сглобяването на тортата.
Поставете единия блат в разглобяема форма, сиропирайте и покрийте с половината от муса. Сложете втория блат, сироп, мус и завършете с третия сиропиран блат.
Приберете тортата в хладилника. Може да оставите до следващия ден, когато да я украсите.
Покрийте с крем ганаш, който може да си приготвите сами, като разтопите 200 грама тъмен шоколад и го смесите с 200 милилитра сметана.
Украсете по избор. Получава се страхотно с покритите от твърдо захарно тесто.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Коментари към Торта с мус от бял шоколад