Торта Опера с кафе, шоколад и бадемови блатове
Тортата Опера е класически френски десерт, идващ от далечната 1890-а година, като все още се водят спорове кой точно е измислил рецептата. Тортата е с бадемови блатове, маслен крем с кафе и шоколад.
Необходими продукти
за бадемовите блатове:
- 6 белтъка на стайна температура
- 2 супени лъжици захар
- 2 чаени чаши бланширани бадеми, смлени
- 2 1/4 чаени чаши пудра захар, пресята
- 6 цели яйца
- 1/2 чаена чаша брашно
- 3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
за масления крем с кафе:
- 2 супени лъжици инстантно кафе
- 2 супени лъжици гореща вода
- 1 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици вода
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 14 супени лъжици масло (на стайна температура)
за шоколадовия ганаш:
- 220 грама черен шоколад
- 1/2 чаена чаша прясно мляко
- 1/4 чаена чаша сметана
- 4 супени лъжици масло на стайна температура
за шоколадовата глазура:
- 140 грама черен шоколад, нарязан на ситно
- 1/2 чаена чаша масло
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрее на 210 градуса и намазнете две правоъгълни тави с размери 30 на 20 сантиметра, застелете ги с хартия за печене.
Започнете приготвянето на блата
С миксер разбийте белтъците, добавяйки лъжица по лъжица захарта, докато получите меки върхове.
В друга купа сложете смлените бадеми, пудрата захар и целите яйца, разбъркайте добре. Добавете брашното и разбъркайте.
На части прибавяйте бадемовата смес към белтъците, като бъркате с шпатула, накрая сложете разтопеното масло.
Разпределете тестото между двете тави и изпечете за 5 минути, докато съвсем леко блатовете покафенеят.
Поставете по лист пергаментова хартия върху двата блата и обърнете върху чиста повърхност. Внимателно отстранете листа хартия, върху който се е пекъл блатът, и го оставете да се охлади напълно.
Пригответе крема с кафе
Разтворете кафето в горещата вода и разбъркайте.
В касерола сложете 1 чаша захар, 3 лъжици вода и 1 лъжица екстракт от ванилия. Варете, докато кристалчетата се разтопят (не трябва да се получава карамел - ако имате термометър, измерете 125 градуса).
С миксер разбийте яйцето и жълтъка, докато се получи пухкава смес.
Добавете при непрекъснато бъркане захарния сироп на тънка струя. Когато продуктите се комбинират, сипете кафето. Продължете да бъркате и добавяйте по 1 супена лъжица от разтопеното масло, докато се усвои напълно от сместа. Трябва да получите мек пухкав крем.
Пригответе ганаша
В касерола сложете млякото и сметаната. Когато заврат, веднага свалете от котлона и прибавете шоколада. Изчакайте 2 минути, след което разбъркайте, за да се получи еднородна смес.
Накрая прибавете маслото и бъркайте, докато се комбинират.
Сглобете тортата
Разрежете блатовете през средата, за да се получат 4 еднакви по големина парчета.
Сложете едно в тава, застлана с хартия за печене.
Внимателно разпределете 3/4 от масления крем върху него и разнесете. Поставете следващия блат и обилно намажете с ганаш. Сега е ред и на третия последен блат - покрийте го с тънък слой от масления крем. Четвъртият блат остава, но може да използвате и него, ако решите.
Охладете тортата за 1 час, преди да я полеете с глазурата.
За глазурата разтопете маслото: оставете го да заври и отделете от него образувалата се пяна, за да извлечете само най-чистото от маслото. Добавете шоколада към топлото масло и разбъркайте.
Полейте тортата с получената глазура и оставете в хладилник да се стегне.
След това отрежете краищата на тортата, за да може да се изравни и да е почистена от разтеклата се глазура.
Сервирайте тортата!
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
ИСО ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА ЗА РЯЗАНЕ KRU11223
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИСО ДЕТСКА ИГРАЧКА ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН KRU22382
НовИСО ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН - МЕЧЕ - 80 ЕЛЕМЕНТА KRU22437
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко
- Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Торта Червено кадифе с крем от извара
Коментари към Торта Опера с кафе, шоколад и бадемови блатове