Тиквен кекс с джинджифил и карамелен сос
Необходими продукти:
350 грама обелена и нарязана на парчета тиква
180 грама масло със стайна температура
2 чаени лъжици ванилова есенция
20 грама пресен джинджифил, обелен и ситно настърган
250 грама кафява захар
1 супена лъжица настъргана портокалова кора
3 яйца
450 грама брашно
2 чаени лъжици настърган сух джинджифил
1 чаена лъжица смляна канела
1/2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
1/4 чаена лъжица сол
2 1/2 чаени лъжици бакпулвер
1 чаена лъжица сода
250 грама кисело мляко или обезмаслена заквасена сметана
За карамеления сос:
20 грама масло
50 грама кафява захар
1 супена лъжица ром, коняк или уиски
За украса:
ядки по избор
захаросани портокалови корички
Начин на приготвяне:
Сварете тиквата, отцедете водата и намачкайте зеленчука, за да се получи пюре.
С миксер разбийте маслото с ваниловата есенция, настъргания пресен джинджифил, захарта, портокаловата кора. Трябва да се получи кремообразна консистенция, към която прибавете яйцата едно по едно, разбивайки след всяко.
Тогава сложете и тиквеното пюре.
В отделен съд смесете всички подправки, содата и бакпулвера с брашното.
Към тиквената маса добавете половината от киселото мляко, като разбърквате на ръка с дървена лопатка. След това сложете половината от сухата смес, отново разбъркайте. Следват съответно останалите мляко и брашно.
Разпределете тестото в подмазана с олио висока кексова форма с отвор в средата. Изпечете в загрятата до 180 градуса фурна за около час (или до готовност, която проверявайте с клечка за зъби).
Щом извадите кекса от фурната, изчакайте да се охлади в съда около 15 минути и тогава извадете върху решетка, където оставете до пълното му охлаждане.
Направете карамеления сос, смесвайки в малка тенджера маслото със захарта. Поставете на бавен огън и бъркайте, докато сладките кристалчета се разтопят и съдържанието на съда стане еднородно. Варете 5 минути, за да се сгъсти малко консистенцията, свалете от котлона и налейте алкохола.
Украсете кекса с ядки, захаросани портокалови корички, полейте с карамеления сос и поднесете.
Добър апетит!
Снимки: mondaydelights.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИСПОЛ АУРА СВЕЩ В ЧАША ТРИЦВЕТНА С АРОМАТ НА ВАНИЛОВО КЕКСЧЕ snk80-202
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ЗА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА 100 мл
БИО ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА МЪЖЕ 200 г БИОНИА
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ прах 250 г MT2867
Нов ПРОМОМАКСИМАЛНА КРАСОТА ОРГАНИК ОМЕГА КОМПЛЕКС 200 мл VIRIDIAN
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА С МЛЯКО 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Пандишпанов кекс с масло
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
- Как да направите перфектното суфле
- Кекс от сушени плодове и ядки
Коментари към Тиквен кекс с джинджифил и карамелен сос