Тиквен кекс с джинджифил и карамелен сос

Необходими продукти:
350 грама обелена и нарязана на парчета тиква
180 грама масло със стайна температура
2 чаени лъжици ванилова есенция
20 грама пресен джинджифил, обелен и ситно настърган
250 грама кафява захар
1 супена лъжица настъргана портокалова кора
3 яйца
450 грама брашно
2 чаени лъжици настърган сух джинджифил
1 чаена лъжица смляна канела
1/2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
1/4 чаена лъжица сол
2 1/2 чаени лъжици бакпулвер
1 чаена лъжица сода
250 грама кисело мляко или обезмаслена заквасена сметана
За карамеления сос:
20 грама масло
50 грама кафява захар
1 супена лъжица ром, коняк или уиски
За украса:
ядки по избор
захаросани портокалови корички
Начин на приготвяне:
Сварете тиквата, отцедете водата и намачкайте зеленчука, за да се получи пюре.
С миксер разбийте маслото с ваниловата есенция, настъргания пресен джинджифил, захарта, портокаловата кора. Трябва да се получи кремообразна консистенция, към която прибавете яйцата едно по едно, разбивайки след всяко.
Тогава сложете и тиквеното пюре.
В отделен съд смесете всички подправки, содата и бакпулвера с брашното.
Към тиквената маса добавете половината от киселото мляко, като разбърквате на ръка с дървена лопатка. След това сложете половината от сухата смес, отново разбъркайте. Следват съответно останалите мляко и брашно.
Разпределете тестото в подмазана с олио висока кексова форма с отвор в средата. Изпечете в загрятата до 180 градуса фурна за около час (или до готовност, която проверявайте с клечка за зъби).
Щом извадите кекса от фурната, изчакайте да се охлади в съда около 15 минути и тогава извадете върху решетка, където оставете до пълното му охлаждане.
Направете карамеления сос, смесвайки в малка тенджера маслото със захарта. Поставете на бавен огън и бъркайте, докато сладките кристалчета се разтопят и съдържанието на съда стане еднородно. Варете 5 минути, за да се сгъсти малко консистенцията, свалете от котлона и налейте алкохола.
Украсете кекса с ядки, захаросани портокалови корички, полейте с карамеления сос и поднесете.
Добър апетит!
Снимки: mondaydelights.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КЛИНЗИНГ КОМПЛЕКС сироп 250 мл
ЛОВ ПАУЪР ЗА ЖЕНИ ДОЗИ 10 г * 3
ПРОСТАТИЛ МАКС капсули * 30 ФИТОФАРМА
ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД ПРИ МАЗНА КОСА 250 мл BIOTRICOLOGIA
ПЮР НУТРИШЪН ПЛАНТ ПРОТЕИН 454 г
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Тиквен щрудел с орехи и канела
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Ягодово руло
- Тиквен сладкиш с грис и ябълки
- Сиропиран орехов сладкиш с коняк, канела и портокалова кора
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Рецепти за домашно сладко от тиква
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
Коментари към Тиквен кекс с джинджифил и карамелен сос