Телешко и пилешко с гъби и зеленчуци в сметана

Необходими продукти:
- 350 грама телешко филе
- 200 грама пилешко филе
- 2-3 картофа
- 2 моркова
- шепа бели гъби
- 150 грама кисели краставички
- 1 глава лук
- 200 грама сметана (готварска или заквасена)
- 4 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжица сушени билки (риган, мащерка)
- 1 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1 дафинов лист
- няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Залейте за час гъбите със студена вода, след което я отцедете, налейте нова и сварете гъбите до готовност (добавете дафиновия лист в течността). Отлейте бульона в отделен съд и го запазете.
Охладете гъбите и ги смелете в блендер заедно с няколко стръка магданоз. Добавете сметаната и подсолете.
Сгорещете олиото в тиган и изсипете телешкото и пилешкото, предварително нарязани на хапки. Подправете с риган, черен пипер, мащерка и сол.
Нарежете на полукръгчета, картофите и морковите. Киселите краставички нарежете на малки кубчета. Прибавете всички зеленчуци при месото. Налейте половин чаена чаша от гъбения бульон и задушете за 5-7 минути.
След това добавете сметановия сос, разбъркайте и нека сместа се задушава още няколко минути.
Може да продължите по два начина: или да оставите сместа върху котлона до готовност, или да прехвърлите ястието в гърне и да поставите във фурната под капак за 20-25 минути (при 180 градуса).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: ivona.bigmir.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Лимоново пилешко филе с масло и пресни билки
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Телешко и пилешко с гъби и зеленчуци в сметана