Телешко и пилешко с гъби и зеленчуци в сметана
Необходими продукти:
- 350 грама телешко филе
- 200 грама пилешко филе
- 2-3 картофа
- 2 моркова
- шепа бели гъби
- 150 грама кисели краставички
- 1 глава лук
- 200 грама сметана (готварска или заквасена)
- 4 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжица сушени билки (риган, мащерка)
- 1 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1 дафинов лист
- няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Залейте за час гъбите със студена вода, след което я отцедете, налейте нова и сварете гъбите до готовност (добавете дафиновия лист в течността). Отлейте бульона в отделен съд и го запазете.
Охладете гъбите и ги смелете в блендер заедно с няколко стръка магданоз. Добавете сметаната и подсолете.
Сгорещете олиото в тиган и изсипете телешкото и пилешкото, предварително нарязани на хапки. Подправете с риган, черен пипер, мащерка и сол.
Нарежете на полукръгчета, картофите и морковите. Киселите краставички нарежете на малки кубчета. Прибавете всички зеленчуци при месото. Налейте половин чаена чаша от гъбения бульон и задушете за 5-7 минути.
След това добавете сметановия сос, разбъркайте и нека сместа се задушава още няколко минути.
Може да продължите по два начина: или да оставите сместа върху котлона до готовност, или да прехвърлите ястието в гърне и да поставите във фурната под капак за 20-25 минути (при 180 градуса).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: ivona.bigmir.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки гърди с фурми
- Пилешки хапки в чеснова панировка
- Пълнени камби с пилешко филе и моцарела
- Пълнени домати с пилешко филе и кашкавал
- Пържоли от пиле с гъби и марсала
- Запеканка от пълнени домати с пилешки гърди в сметанов сос
- Задушено телешко с моркови, картофи и тъмна бира
- Картофени хармоники
- Пилешки хапки с орехи, кашкавал и маслини
- Телешки кюфтета с гъби и кашкавал
Коментари към Телешко и пилешко с гъби и зеленчуци в сметана