Твърдо топено сирене с козе мляко
Необходими продукти:
2 килограма извара
2 литра козе мляко (може и краве)
200 грама масло
2 яйца
1 супена лъжица сода
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете изварата в тенджера и налейте млякото. Поставете съда на котлона и затоплете, разбърквайки леко, за да не залепне изварата по дъното. Когато сместа се сгорещи достатъчно и забележите, че се отделя суроватка, значи трябва да свалите от огъня. Изварата прилича на мек пластилин. Не е необходимо да бъркате много (7 - 10 минути са достатъчни).
След това трябва да отделите суроватката с помощта на марля. Постарайте се да отцедите цялата течност и изварата да остане почти суха. Сложете я в съда, в който ще варите домашното сирене, добавете разтопеното масло, 2 яйца, содата и сол. Смесете всичко и поставете на котлона. Необходимо е непрекъснато наблюдение, затова не оставяйте сиренето само :), защото може да прегори. Варете на средна температура, бъркайки постоянно с дървена лъжица, а продължителността е около 5 - 7 минути. Изварата ще започне да се топи и разтича. Сами можете да прецените кога сиренето е готово - то трябва да бъде лепкаво и гъсто (може да си помогнете и с клечка за зъби). След това прехвърлете сместа в съд, в който ще придобие подходяща форма. Бъдете внимателни при преместването. Покрийте с фолио, за да не се образува кора.
За да получите по-твърд краен продукт, може да използвате по-малко масло.
По време на вdренето може да добавите семена кимион, сухи ароматни билки, сушени домати или чушки, или просто нарязан копър, магданоз...
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Топено сирене
- Хапки от топено сирене с рулца от раци, маслини и орехи
- Банички с топено сирене
- Домашно топено сирене от извара, масло и ароматни подправки
- Таралежчета от топено сирене и бадеми
- Пастет от топено сирене с моркови и лук
- Хапки от топено сирене с копър и чесън в лаваш
- Хапки от топено сирене със зелени маслини и червен пипер
- Панирано топено сирене
- Домашно топено сирене с гъби и копър
Коментари към Твърдо топено сирене с козе мляко