Топено сирене
Ползата от топеното сирене:
Това е млечен продукт, затова стойността му се определя от наличието на балансирани незаменими аминокиселини, висока концентрация на мазнини и протеин, калциеви соли, фосфор, витамини.
В сравнение с твърдите сирена, топеното сирене се усвоява 100% от организма и съдържа по-малко холестерол. Това е пълноценен хранителен продукт, източник на фосфор и калций, отговорни за състоянието на ноктите, костите и косата. Мазнините, съдържащи се в топените сирена са висококалорични носители на мастноразтворими витамини, даващи на организма витамини А, Е, D и мастни полиненаситени киселини.
Топеното сирене съдържа голямо количество казеин - висококачествен протеин, съдържащ незаменими аминокиселини; практически, въглехидрати не се съдържат в състава, само около 2% лактоза.
Топените сирена нямат аромат и обикновено имат дълъг период на годност, около 6-7 месеца.
Вредата от топеното сирене:
В сравнение с твърдите сирена, топеното сирене съдържа повече натрий, което го прави неподходяща храна за хора, страдащи от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания. Меките топени сирена съдържат ненужните химични (Е) и фосфатни хранителни добавки, голямо количество соли. Те могат да доведат до алергични реакции, най-често зачервяване на кожата. Фосфатите са опасни за хората, които имат бъбречни заболявания; също така, високото им съдържание вреди на костите, които с течение на времето могат да станат крехки.
При повишена киселинност на стомашния сок, не се препоръчва консумацията на топено сирене, защото за неговото узряване се използва лимонена киселина. То е калоричен продукт и следва да се употребява в ограничени количества. Не е препоръчително да се дава на деца, поради високото съдържание на мазнини.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 55.0 мл. |
Белтък | 24.0 гр. |
Мазнини | 13.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 226 кал. |
Витамини и минерали
калиеви соли, фосфор, калций, витамини А, Е, Д |
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Топено сирене с гъби и лук
- Таралежчета от топено сирене и бадеми
- Пастет от топено сирене с моркови и лук
- Хапки от топено сирене с копър и чесън в лаваш
- Хапки от топено сирене със зелени маслини и червен пипер
- Панирано топено сирене
- Домашно топено сирене с гъби и копър
- Банички с топено сирене
- Домашно топено сирене с парченца бекон
- Шункови рулца с плънка от топено сирене и кисели краставички
Коментари към Топено сирене