Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
Изсушаването е един от най-старите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, от който се възползват не само хората, но и някои животни. Това съвсем не е случайно, защото сушените плодове и зеленчуци са истинско находище на необходимите за организма витамини и микроелементи. Затова и такава обработка е един от най-полезните и екологично чисти методи за приготвяне на храна, заготовки и за запазване на продуктите.
С най-голяма популярност се ползват сушените ябълки, круши, сливи, стафиди и други плодове, от които се прави познатият ни ошав. Копър, магданоз и гъби в сушен вариант са следващите в класацията по потребление, те са идеални за ястията през зимата. Напоследък в челните редици се нареждат и бананите.
Що се отнася до зеленчуците, най-често в сушено състояние се срещат под формата на подправки.
Днес в търговската мрежа се предлагат различни уреди за сушене на плодове и зеленчуци, към който са приложени инструкции за употреба. Така всеки, закупил си такава сушилня, може с лекота да си изсуши растителните продукти. Затова няма да се спираме на този начин на обработка, а ще обърнем поглед към естествения процес, който обаче изисква повече време.
Технология за изсушаване на плодове и зеленчуци
- Преди да преминете към изсушаване на плодовете и зеленчуците, почистете ги от всякакви замърсявания, нагнили или увредени участъци, клонки, листенца и изобщо от всичко излишно по тях. Изплакнете ги обилно с вода и нарежете на малки равни части.
- Следващата стъпка е обработка със солен разтвор, който ще ги предпази от образуването на плесен. В литър вода се разтварят 20 грама сол.
- Може да си изработите рамки от дървени летви, върху които след това да опънете мрежа, като я закрепите с помощта на гвоздеи. Понякога вместо такива рамки се използват корита, но те не са подходящи за всички видове плодове и зеленчуци, осбено за по-сочните сред тях, защото те започват да се развалят поради недостатъчното количество въздух.
- Вариант е да се използва дървена повърхност, върху която да се подредят плодовете и зеленчуците, като помежду им се оставя достатъчно разстояние. Металните повърхности не са подходящи за целта, тъй като продуктите ще почернеят с течение на времето.
- За процеса на сушене се избират добре проветриви места под навес, за да се предпазят плодовете и зеленчуците от евентуален дъжд. Най-добре е изсушаването да става през топлото време от годината и на сянка.
- През нощта и при висока влажност на въздуха плодовете и зеленчуците трябва да се прибират в затворени сухи помещения.
- За пълно изсушаване са необходими около 5 дни, но точното време зависи от вида на плода, както и от големината на парчетата.
- След пълното изсушаване на продуктите те се поставят за кратко в загрята фурна. Това се прави профилактично, за да се предотврати появата на различни живи организми.
- След това се прибират в буркани или кутии, които се затварят с капаци. Така се съхраняват през цялата зима, но е необходимо веднъж или два пъти през това време да ги изсушавате профилактично в затоплена леко отворена фурна. Тя не трябва е силно нагорещена, температурата да се понася, когато поставите ръката в уреда.
Приблизителни количества сух продукт, получен при изсушаване на 1 килограм суров:
- ябълки – 130 г;
- круши – 180 г;
- сливи – 300 г;
- вишни – 250 г;
- кайсии – 150 г;
- цвекло – 120-170 г;
- моркови – 120-180 г;
- лук – 120-150 г;
- малини – 150 г;
- ягоди – 130 г;
- зеле – 70-90 г;
- копър, магданоз, целина и други – 100 г.
Как да избираме правилно сушените плодове?
Ако не изсушавате сами плодовете, а си набавяте вече готови, то трябва да знаете как да разпознавате качествените продукти. Ето няколко препоръки:
- сушените плодове имат малко по-тъмен цвят от характерния за плода; кайсиите и крушите стават кафяви;
- сушените плодове не лепят по ръцете, имат приятен естествен аромат;
- няма следи от плесен и наличие на живи организми по тях.
Сушените златисти кайсии (и други плодове), които се предлагат в търговската мрежа, са предварително обработени със серен диоксид, затова не може да бъдат определени като напълно природни и екологично чисти продукти. Да отстраним серния диоксид от сушените плодове можем, като предварително ги накиснем във вода.
Полезни свойства на сушените плодове и зеленчуци
Сушените плодове и зеленчуци запазват голяма част от витамините и останалите полезни вещества, които се съдържат в пресните. Полезни са при авитаминоза, депресии, анемии, сърдечни заболявания, освен това са отличен източник на естествени витамини през зимата. Изсушените зеленчуци и плодове се използват често при продължителни походи и експедиции в комбинация с протеинови продукти.
- Сушените зелени подправки и листни зеленчуци са отличен източник на магнезий, необходим за укрепването на нервната система.
- Стафидите повишават нивото на хемоглобина в кръвта, нормализират сърдечната дейност и действат благоприятно върху храносмилането. Те са източник на калий и калций и са отличен диуретик.
- Сушените кайсии допринасят за укрепване на зрението и за по-добра сърдечна дейност. Източник са на фосфор, калий и калций.
- Ябълките помагат при заболявания на бъбреците и щитовидната жлеза. Изсушените обелки на плода помагат при повишено вътречерепно налягане и отоци.
- Сушените сини сливи имат слабително действие.
- Смокините поддържат умствената дейност на високо ниво и обогатяват организма с витамини, които помагат в борбата с инфекциите.
>>> Как да си изсушим смокини във фурната
Вреда от консумацията на сушени плодове и зеленчуци
- Сушените плодове и зеленчуци съдържат високи концентрации от всички вещества, влизащи в състава им. Изяждайки около 100 грама сушени плодове и зеленчуци, вие си набавяте 5 пъти повече хранителни вещества, отколкото ще получите от пресните варианти.
- В изсушен вид тези растителни продукти могат да бъдат противопоказни за хора с диабет поради високото ниво на глюкоза, а тези с алергии следва да са изключително внимателни към продукта.
- Страдащите от стомашно-чревни заболявания е добре да консумират сушените растения в сварено състояние.
Сушените плодове могат да навредят на здравето, ако се прекали с консумацията им, както и ако са със съмнитени произход и състав.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!ЗОЯ СУШЕНИ СИНИ БОРОВИНКИ 125 г
БЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
ДИВА СИНЯ БОРОВИНКА ЛИОФИЛИЗИРАНИ ПЛОДОВЕ НА ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
- Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
- Осоляване на риба и месо. Технологията (риба)
- Здравословна комбинация от сушени плодове, мед и лимон
- Осоляване на риба и месо. Технологията (месо)
- Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
- Булгур със сушени плодове и орехи
- Направете си екологична коледна украса от сушени плодове
- Кекс от сушени плодове и ядки
Коментари към Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда