Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда

Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда

от 12 яну 2015г., обновено на 03 сеп 2021г.
Автор: Chef Framar
Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изсушаването е един от най-старите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, от който се възползват не само хората, но и някои животни. Това съвсем не е случайно, защото сушените плодове и зеленчуци са истинско находище на необходимите за организма витамини и микроелементи. Затова и такава обработка е един от най-полезните и екологично чисти методи за приготвяне на храна, заготовки и за запазване на продуктите.

С най-голяма популярност се ползват сушените ябълки, круши, сливи, стафиди и други плодове, от които се прави познатият ни ошав. Копър, магданоз и гъби в сушен вариант са следващите в класацията по потребление, те са идеални за ястията през зимата. Напоследък в челните редици се нареждат и бананите.

Що се отнася до зеленчуците, най-често в сушено състояние се срещат под формата на подправки.

Днес в търговската мрежа се предлагат различни уреди за сушене на плодове и зеленчуци, към който са приложени инструкции за употреба. Така всеки, закупил си такава сушилня, може с лекота да си изсуши растителните продукти. Затова няма да се спираме на този начин на обработка, а ще обърнем поглед към естествения процес, който обаче изисква повече време.

сушени домати

Технология за изсушаване на плодове и зеленчуци

  • Преди да преминете към изсушаване на плодовете и зеленчуците, почистете ги от всякакви замърсявания, нагнили или увредени участъци, клонки, листенца и изобщо от всичко излишно по тях. Изплакнете ги обилно с вода и нарежете на малки равни части.
  • Следващата стъпка е обработка със солен разтвор, който ще ги предпази от образуването на плесен. В литър вода се разтварят 20 грама сол.
  • Може да си изработите рамки от дървени летви, върху които след това да опънете мрежа, като я закрепите с помощта на гвоздеи. Понякога вместо такива рамки се използват корита, но те не са подходящи за всички видове плодове и зеленчуци, осбено за по-сочните сред тях, защото те започват да се развалят поради недостатъчното количество въздух.
  • Вариант е да се използва дървена повърхност, върху която да се подредят плодовете и зеленчуците, като помежду им се оставя достатъчно разстояние. Металните повърхности не са подходящи за целта, тъй като продуктите ще почернеят с течение на времето.
  • За процеса на сушене се избират добре проветриви места под навес, за да се предпазят плодовете и зеленчуците от евентуален дъжд. Най-добре е изсушаването да става през топлото време от годината и на сянка.
  • През нощта и при висока влажност на въздуха плодовете и зеленчуците трябва да се прибират в затворени сухи помещения.
  • За пълно изсушаване са необходими около 5 дни, но точното време зависи от вида на плода, както и от големината на парчетата.
  • След пълното изсушаване на продуктите те се поставят за кратко в загрята фурна. Това се прави профилактично, за да се предотврати появата на различни живи организми.
  • След това се прибират в буркани или кутии, които се затварят с капаци. Така се съхраняват през цялата зима, но е необходимо веднъж или два пъти през това време да ги изсушавате профилактично в затоплена леко отворена фурна. Тя не трябва е силно нагорещена, температурата да се понася, когато поставите ръката в уреда.
сушени сини сливи и кайсии

Приблизителни количества сух продукт, получен при изсушаване на 1 килограм суров:

  • ябълки – 130 г;
  • круши – 180 г;
  • сливи – 300 г;
  • вишни – 250 г;
  • кайсии – 150 г;
  • цвекло – 120-170 г;
  • моркови – 120-180 г;
  • лук – 120-150 г;
  • малини – 150 г;
  • ягоди – 130 г;
  • зеле – 70-90 г;
  • копър, магданоз, целина и други – 100 г.

Как да избираме правилно сушените плодове?

Ако не изсушавате сами плодовете, а си набавяте вече готови, то трябва да знаете как да разпознавате качествените продукти. Ето няколко препоръки:

  • сушените плодове имат малко по-тъмен цвят от характерния за плода; кайсиите и крушите стават кафяви;
  • сушените плодове не лепят по ръцете, имат приятен естествен аромат;
  • няма следи от плесен и наличие на живи организми по тях.

Сушените златисти кайсии (и други плодове), които се предлагат в търговската мрежа, са предварително обработени със серен диоксид, затова не може да бъдат определени като напълно природни и екологично чисти продукти. Да отстраним серния диоксид от сушените плодове можем, като предварително ги накиснем във вода.

сушени кайсии

Полезни свойства на сушените плодове и зеленчуци

Сушените плодове и зеленчуци запазват голяма част от витамините и останалите полезни вещества, които се съдържат в пресните. Полезни са при авитаминоза, депресии, анемии, сърдечни заболявания, освен това са отличен източник на естествени витамини през зимата. Изсушените зеленчуци и плодове се използват често при продължителни походи и експедиции в комбинация с протеинови продукти.

  • Сушените зелени подправки и листни зеленчуци са отличен източник на магнезий, необходим за укрепването на нервната система.
  • Стафидите повишават нивото на хемоглобина в кръвта, нормализират сърдечната дейност и действат благоприятно върху храносмилането. Те са източник на калий и калций и са отличен диуретик.
  • Сушените кайсии допринасят за укрепване на зрението и за по-добра сърдечна дейност. Източник са на фосфор, калий и калций.
  • Ябълките помагат при заболявания на бъбреците и щитовидната жлеза. Изсушените обелки на плода помагат при повишено вътречерепно налягане и отоци.
  • Сушените сини сливи имат слабително действие.
  • Смокините поддържат умствената дейност на високо ниво и обогатяват организма с витамини, които помагат в борбата с инфекциите.

>>> Как да си изсушим смокини във фурната

Вреда от консумацията на сушени плодове и зеленчуци

  • Сушените плодове и зеленчуци съдържат високи концентрации от всички вещества, влизащи в състава им. Изяждайки около 100 грама сушени плодове и зеленчуци, вие си набавяте 5 пъти повече хранителни вещества, отколкото ще получите от пресните варианти.
  • В изсушен вид тези растителни продукти могат да бъдат противопоказни за хора с диабет поради високото ниво на глюкоза, а тези с алергии следва да са изключително внимателни към продукта.
  • Страдащите от стомашно-чревни заболявания е добре да консумират сушените растения в сварено състояние.

Сушените плодове могат да навредят на здравето, ако се прекали с консумацията им, както и ако са със съмнитени произход и състав. 

Още по темата:
  • Как да изсушите целина в дехидратор или фурна Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
  • Кантучини със сушени плодове Кантучини със сушени плодове
  • Пияни сушени плодове с канела и карамфил Пияни сушени плодове с канела и карамфил
  • Сладкиш със сушени плодове, орехи и сметанова заливка Сладкиш със сушени плодове, орехи и сметанова заливка
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
159.00лв.

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA

Безплатна доставка за България!
СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
199.00лв.

СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA

Безплатна доставка за България!
БЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
9.70лв.

БЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
9.80лв.

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА

ЧЕРНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
12.50лв.

ЧЕРНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА

ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ ЯГОДИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
22.20лв.

ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ ЯГОДИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

Коментари към Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
    www.framar.bg 
    на 10 June 2025 в 09:07
    Коментирайте "Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
  • Как да приготвим правилно ошав: класическа рецепта и съвети
  • Как да изсушите целина в дехидратор или фурна
  • Сушените плодове могат да бъдат и вредни
  • Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
  • Кантучини със сушени плодове
  • Бонбони от сушени плодове
  • Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
  • Булгур със сушени плодове и орехи
  • Кексчета със сушени плодове без яйца и мляко
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2084 дни, 17 часа и 21 мин.

Вярно ли е, че охладените плодове дават повече сок?

преди 2100 дни, 26 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 16 часа и 9 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 1 дни, 15 часа и 34 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 3 дни, 20 часа и 58 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 3 дни, 23 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СКОТИШ ФАЙН ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ ЗА МЪЖЕ БЯЛ ТРЪН И ЧЕРЕН ПИПЕР

АУТАН ЛОСИОН СПОРТ 100 мл

КРЕМ 21 ОРИГИНАЛ 250 мл

КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ + ЦИНК каплети * 200 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПЛАНТИС МАГНЕЗИЕВ ХЛОРИД таблeтки * 100

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ОСПАМОКС таблетки 1000 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 17:16:09

АБОФАРМА Д - АБОВИТ ВИТАМИН D3 400 IU спрей 140 дози 25 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 16:59:22

АРКОРЕЛАКС таблетки * 15

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 16:58:57

ЕУФОРБИУМ КОМПОЗИТУМ назален спрей 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 16:57:59

ГРАНОФУРИН М спрей 50 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юни 2025г. в 16:57:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival