Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети

Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети

от 08 яну 2015г., обновено на 14 апр 2022г.
Редактор: Радостина Райчева
Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Ошавът е компот от сушени плодове – хармонично съчетание на невероятен вкус и полза за организма. Напитката действа благоприятно върху сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи.

Ошав може да се приготви и от един вид сушени плодове, но обикновено се прави от комбинация на няколко плода, които се подбират според личните предпочитания на човек или според наличните продукти у дома. 

Сладък компот може да се направи от сушени круши, фурми и смокини. Приятна кисела нотка пък се получава, ако се добавят сушени вишни, шипки, дрян или други ягодоплодни. Интересен вкус може да се постигне, ако в ошава се включат парченца сушен банан, дюля и праскови.

Сушени плодове

Как се вари ошав?

Основната тънкост, която трябва да знаем, за да приготвим правилно ошав, е проста: сушените плодове е необходимо да се добавят последователно. А дали крайният продукт ще бъде сладък или кисело-сладък зависи от плодовете, които са използвани за направата му. Разбира се, подслаждането също е от значение.

Сушените ябълки и круши се варят по-дълго време от останалите плодове, необходими са им около 30 минути. Сушените сини сливи и кайсии се приготвят за 10-15 минути. Най-бързо се сваряват стафидите, те се слагат в компота 5 минути преди той да бъде готов. По същото време се добавя и захарта. Най-важното е напитката да се остави достатъчно дълго време, за да се запари.

За приятен аромат на компота може да се добави кора и сок от цитруси, листенца мента, маточина, смляна канела и/или джинджифил.

Сушени ябълки

Рецепта за класически ошав

Предпочитано е съчетанието на сушени кайсии, ябълки, круши и сини сливи – микс, който има наситен приятен аромат и прекрасен вкус.

Необходими продукти:

  • 3-4 литра вода
  • 150 грама сушени ябълки
  • 50 грама сушени круши
  • 100 грама сушени сини сливи
  • 50 грама сушени кайсии
  • 50 грама стафиди
  • сок от 1/2 лимон
  • захар на вкус

Приготвяне на ошава

Измийте добре сушените плодове. Сложете водата на котлона да заври и тогава в нея изсипете ябълките и крушите. Нека се приготвят на слаб огън в продължение на 20-25 минути, прибавете сините сливи и кайсиите, а 15-20 минути по-късно стафидите и захарта. След 5 минути напитката е готова.

Ако се е изпарила голяма част от водата и компотът е станал гъст, може да долеете малко вода. Добавете цитрусовия сок и свалете съда от котлона. Затворете с капак и оставете ошавът да се запарва, докато изстине напълно. След това приберете на студено за няколко часа.

След измиване на сушените плодове може да ги накиснете в студена преварена вода за 15-20 минути. Така ще се отмият вредните вещества от плодовете, ако те се обработвани с такива.

Вместо лимонов сок може да добавите парченца лимон в компота. Захарта може да се замени с мед, но той се добавя в края. Това е необходимо, тъй като медът не бива да се вари, защото ще изгуби полезните си свойства.

За да откриете комбинацията от сушени плодове, която ви допада най-много, ще се наложи да експериментирате. Опитвайте различни съчетания, докато постигнете желания вкус на вашия ошав. Ето още няколко предложения, които може да пробвате...

 сушени кайсии

Популярни съчетания на сушени плодове за приготвяне на ошав:

  • 200 грама ябълки, 100 грама круши, 50 грама сини сливи, 50 грама кайсии;
  • 200 грама кайсии, 100 грама дюли, 100 грама банани;
  • 200 грама сини сливи, 200 грама кайсии;
  • 1,300 килограма смокини, 100 грама шипки.

*Посочените комбинации са за 4 литра вода. Обикновено на 100-150 грама плод се слага 1 литър вода.

Едва ли ще се учудите, ако ви кажем, че добрият вкус на ошава зависи и от качеството на сушените плодове. Затова е важно да можем да изберем точно такива, ако не сме си ги приготвили сами, разбира се.

сушени смокини

Съвети при избор на сушени плодове за вкусен и полезен ошав

Не се изкушавайте от лъскавите сушени плодове с наситен и красив цвят. Гланцираната повърхност говори за това, че те са обработени с химически препарати. Затова по-добре заложете на невзрачните на вид плодове или си изсушете плодовете в домашни условия.

  • Сушените кайсии трябва да бъдат ярки и идеално равни.
  • Сушените сини сливи трябва да са черни на цвят, да бъдат достатъчно сухи и да не са лъскави.
  • Добрите стафиди имат матова набръчкана повърхност, а цветът им може да бъде черен, тъмнокафяв или тъмнооранжев и зависи от сорта на гроздето. Общото за различните сортове грозде е, че в процеса на сушене всички потъмняват, което значи, че ярките златисти стафиди се получават с помощта на химически препарати
Необичаен начин да разберете качеството на стафидите е като ги ударите в плота на масата. Ако падайки върху него се чуе леко почукване, значи плодът е добър.
  • След естествено изсушаване прасковите стават или тъмнокафяви, или тъмнооранжеви с матова набръчкана повърхност.
  • Фурмите не трябва да са блестящи, те имат напукана лепкава повърхност. По-добре е да се избират плодове с костилка, защото в тях се съдържат повече витамини.
  • Сушените смокини имат светлобежов или светлокафяв цвят. Белите налепи по плодовете не са повод за притеснение – това е глюкозата, която излиза, което означава, че смокините са сладки. Може сами да си изсушите смокини във фурната, за да сте сигурни в тяхното качество.
Източник:
  • lifehacker.ru;
  • russianfood.com
4.2/5 5 оценки

Коментари към Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети
    www.framar.bg 
    на 08 February 2023 в 09:38
    Коментирайте "Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 9 дни, 14 часа и 9 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 11 дни, 20 часа и 12 мин.

продавам PLAQUENIL 200 mg

преди 12 дни, 15 часа и 15 мин.

Търся OZARA ACTIV и TERRA OXY - добавките на професор Жеко Ганев от Стара Загора

преди 21 дни, 11 часа и 4 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Продавам Brimica Genuair 340/12

преди 27 дни, 14 часа и 29 мин.

Продавам Procarbazine hodpro 50 mg

преди 27 дни, 14 часа и 33 мин.

СИНФЛОРИКС - има ли карантина след поставянето?

преди 27 дни, 18 часа и 46 мин.

Продавам ваксина Стровак

преди 36 дни, 19 часа и 4 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах