Супа от боб и картофи с бекон и кисели краставички

Необходими продукти:
- 50-60 грама стар боб
- 1 чаена лъжица олио
- 100 грама бекон
- 1-2 картофа
- 1/2-1 морков
- 1-2 домата или 1-2 супени лъжици доматено пюре
- 1-2 кисели краставички
- 1/2 чаена лъжица захар
- 1 литър вода (или бульон)
- 1-2 скилидки чесън
- подправки (магданоз, сол, копър и други на вкус)
Начин на приготвяне:
Залейте боба с вода за една нощ, след това я отцедете, налейте литър чиста или бульон, добавете супена лъжица олио и сварете зърната до готовност.
Бекона нарежете на тънки сламки, които изпържете и смесете с боба. По желание може да добавите 1 дафинов лист, извадете го след 10 минути.
Картофите обелете, нарежете също на сламки, краставичката ситно и сложете при останалите продукти в тенджерата.
В горещата мазнина, отделила се при изпържването на бекона, изсипете нарязаните на тънки ивици моркови, лука - на полукръгчета. Нека се задушат и към тях прибавете доматеното пюре (или нарязани домати, като може да използвате консервирани), захарта и оставете сместа се задушава за кратко. След това я изсипете в супата, подправете на вкус и изчакайте да заври. Тогава изключете котлона и останете ястието за 10 минути, преди да поднесете.
Сервирайте със заквасена сметана.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: hlebopechka.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Супа със зелен боб, моркови и картофи
- Крем супа от нахут и спанак
- Бобена супа с морски дарове и сметана
- Персийска пролетна супа Аш-рештех
- Супа с боб и ечемик
- Пикантна боб чорба с целина
- Бобена супа с ориз, зеленчукова запръжка и чесън
- Боб чорба по класическа рецепта
- Супа от нахут с чушки и кейл
- Бобена чорба с наденица
Коментари към Супа от боб и картофи с бекон и кисели краставички