Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Други сосове и подправки Сос от коприва с шамфъстъци, чесън и пармезан

Сос от коприва с шамфъстъци, чесън и пармезан

Сос от коприва с шамфъстъци, чесън и пармезан - изображение

Необходими продукти:

  • 100 грама млада прясна коприва
  • 80 грама пармезан
  • 80 грама шамфъстъци
  • сок и кора от 1/2 лайм
  • 100 милилитра зехтин
  • по щипка смлян черен пипер и сол
  • 2 скилидки чесън

 

Начин на приготвяне:

Изпечете шамфъстъците за 15-20 минути във фурната (на 180 градуса), скилидките чесън обелете и нарежете едро, пармезана настържете, изцедете сока от половината цитрус, 1/2 от кората му настържете, листата коприва отделете от стъблата и изплакнете със студена вода. (използвайте ръкавици).

След като подготвите всички нужни продукти, поставете голяма тенджера с вода върху котлона и щом течността кипне, в нея изсипете копривата за 1 минута. След това извадете листата с щипки, измийте с ледено студена вода и нарежете едро.

Сложете ги в блендер, добавете кората и сока на лайма, шамфъстъците, чесъна, пармезана, налейте зехтина и подправете с по щипка черен пипер и сол.

Разбийте съставките и сосът е готов. Може да съхранявате в хладилник в плътно затворен съд в продължение на 5 дни.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСнимкиДиетиБотаника