Коприва - състав, полезни свойства и странични ефекти
Древните египтяни са използвали копривата за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски го търкали върху себе си, за да си поддържат тялото топло.
Листата на растението могат да причинят временно усещане за парене при контакт. Върху тях има власинки, които при докосване предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване по кожата.
След като бъде обработена копривата като добавка или листата й бъдат изсушени, замразени или сготвени, тя може безопасно да се консумира. Растението е свързано с множество ползи за здравето.
Хранителна стойност на копривата
Листата и коренът на копривата осигуряват голямо разнообразие от хранителни вещества, включително:
- Витамини - А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, Н, В4;
- Минерали - калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, хлор и натрий;
- Мазнини - линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова и олеинова киселина;
- Аминокиселини - всички основни;
- Полифеноли - каемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини и други флавоноиди;
- Пигменти - бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди.
-
Микроелементи: желязо, манган, мед, селен, цинк
Нещо повече, много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в човешкото тяло. Антиоксидантите са молекули, които защитават клетките от увреждането на свободните радикали. Щетите, причинени от свободните радикали, са свързани със стареенето, рак и други заболявания.
Полезни свойства на копривата
Копривата е изключително полезно за организма растение, притежава редица лечебни свойства. Използва се като диуретично, общоукрепващо, слабително, отхрачващо, противогърчово, ранозаздравяващо средства и като източник на витамини.
В народната медицина се употребява при различни видове кървене, хемороиди, камъни в бъбреците и жлъчката, задух, болести на черния дроб и жлъчните пътища, отоци, запек, сърдечни заболявания, туберкулоза, бронхиална астма, бронхити, алергии. Външно, растението намира приложение за зарастване на открити рани, за спиране на кървене, за лечение на кожни заболявания, за заздравяване и растеж на косата.
Копривата е своеобразен естествен концентрат от витамини. Аскорбиновата киселина в нея е два пъти повече, отколкото в лимоните и касиса; съдържанието на каротин е по-високо от това в облепиха, моркова и киселеца; 20 листа от растението са достатъчни за набавянето на необходимото дневно количество витамин А за организма. Освен това, продуктът е богат на витамини К, Е и В и микроелементи: желязо, магнезий, мед, калций и др. В листата се съдържат флавоноиди, дъбилни вещества, танини, фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозиди и други. Този богат набор от биологично активни елементи обяснява широкия диапазон на общоукрепващите и лечебно-профилактичните свойства на копривата. Тя помага за възстановяване на жизненоважните органи и за нормалното функциониране на организма като цяло. В състава й влизат силиций и органични киселини, които са причината това растение да повишава съпротивителните сили на организма към множество бактерии, токсини, вредни радиационни влияния, укрепва имунитета, осигурява висока степен на защита на тялото срещу кислородна недостатъчност. Подобрявайки протичането на всички енергийни процеси, тя стимулира въглехидратния и белтъчния обмени, затова често се препоръчва при хронични заболявания, когато чувствително пада съпротивителната сила на организма.
Витамин К дава на растението силни кръвоспиращи свойства, повишава съсирването на кръвта и действа противовъзпалително. Листата съдържат хлорофил в чист вид, който оказва силно тонизиращо и стимулиращо действия: повишава тонуса на стомаха, матката, сърдечно-съдовата система, дихателната област, стимулира гранулирането и епителизацията на повредената тъкан, на което се дължи ранозаздравяващото свойство на копривата.
Растението съдържа секретин, който нормализира обмяната на веществата, активизира образуването на инсулин и по този начин намалява количеството захар в кръвта, а това е необходимо на хората, страдащи от захарен диабет.
Намира широко приложение и в козметиката: срещу пърхот, косопад; за укрепване и растеж на косата.
Как се консумира копривата?
Копривата се добавя лесно в диетата. Може да се закупи от много магазини за здравословна храна, но може и да се отгледа в домашни условия. Предлагат се сушени или замразени листа, капсули, тинктури и кремове. Кремовете от растението често се използват за облекчаване на симптомите на остеоартрит.
Изсушените листа и цветя могат да бъдат накиснати, за да се приготви билков чай, докато листата, стъблото и корените на копривата могат да се готвят и да се добавят към супи, яхнии, смутита и пържени картофи. Трябва да се избягва яденето на пресни листата, тъй като могат да причинят дразнене.
Противопоказания на копривата
Консумацията на сушена или сготвена коприва като цяло е безопасна. Има малка вероятност да причини странични ефекти при някои хора. Въпреки това, трябва да се внимава с пресните листа от растението, тъй като могат да навредят на кожата. Малките парливи власинки по листата могат да инжектират масив от химикали, като ацетилхолин, хистаминът, серотонинът, левкотриени, мравчена киселина. Тези съединения могат да причинят обриви, подуване, копривна треска и сърбеж.
В редки случаи някои хора могат да получат тежка алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща.
Тези химикали намаляват при обработката на листата, което означава, че при консумация на сушена или сготвена коприва няма риск от дразнене в устата или стомаха.
Бременните жени трябва да избягват консумирането на зеленото растение, защото това може да предизвика маточни контракции и да повиши риска от спонтанен аборт. Също така е и противопоказна за страдащи от тромбофлебит.
Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, за кръвно налягане, за диабет или диуретици и литий, задължително се консултирайте с лекар, преди да консумирате коприва. Растението може да взаимодейства с тези лекарства. Например потенциалният диуретичен ефект на копривата може да засили въздействието на диуретиците и да повиши риска от дехидратация.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 85.0 мл. |
Белтък | 3.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 5.0 гр. |
Калории | 42 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, Н, В4; желязо, манган, мед, селен, цинк, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОУ СИМПЪЛ БИЛКОВ ЧАЙ ACNE GONE 100 г
НовЕКО МЕДИКА СИРОП ОТ КОПРИВА 500 мл
ФИТО ХЕМОРОИДАЛ - Д таблетки 150 мг * 30
АЛЕРГОКСИН тинктура 100 мл
ПРОСТАКУТ капсули * 30 ФОРТЕКС
НУРС МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА КОПРИВА 20 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Червена мъртва коприва
- Използвайте коприва за предотвратяване на косопада и заздравяване на косата
- Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва
- Копривата като средство за отслабване
- Коприва
- Боядисайте косата си кестенява с естествени продукти у дома
- Супа от коприва с картофи
- Намалете пикочната киселина в ставите с чай от коприва
- Направете си здравословен чипс от коприва
- Яхния с коприва и леща
Коментари към Коприва - състав, полезни свойства и странични ефекти