Сладък хляб със смокини и индийско орехче
Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша мътеница
- 1/2 чаена лъжица настъргана лимонова кора
- 1/4 чаена лъжица индийско орехче
- щипка карамфил
- по 1/2 чаена чаша сушени смокини и фурми - нарязани
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 2 супени лъжици неутрално олио (като слънчогледово или от канола)
- 2 яйца
- 3/4 чаена чаша пълнозърнесто брашно
- 3/4 чаена чаша бяло брашно
- 1 1/2 чаена лъжица сода за хляб
- 1/3 чаена чаша натрошени орехи
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте в касерола мътеницата, карамфила, лимоновата кора и индийското орехче, свалете от котлона непосредствено преди да заври. В горещата течност сложете смокините и фурмите. Оставете да престоят 20 минути, докато омекнат.
Разбъркайте яйцата, захарта и олиото в купа. Излейте сместа в охладената мътеница.
Разбъркайте в голяма купа двата вида брашно, солта и содата. Направете кладенец в центъра и излейте в него течните съставки. Разбъркайте меко кексово тесто. Прехвърлете го в намазнена и покрита с хартия за печене тавичка за хляб и отгоре поръсете с орехите.
Печете на 170 градуса 40 минути, до суха клечка.
Оставете 10 минути да се охлади във формата, след което извадете върху решетка и изчакайте сладкият хляб да изстине напълно.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА - РАЛИЦА ИЛИЕВА, ИЛИАН ИЛИЕВ - ХЕРМЕС
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- 22 интересни факта за хляба
- Класическа рецепта за чабата
- Погача за прощъпулник
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
Коментари към Сладък хляб със смокини и индийско орехче