Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Сладък хляб за Великден с цели яйца

Сладък хляб за Великден с цели яйца

Сладък хляб за Великден с цели яйца - изображение

Необходими продукти:

  • 2 1/2 чаена чаша брашно
  • 1/4 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 пакетче суха мая
  • 2/3 чаена чаша прясно мляко
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 яйца
  • 5 цели яйца (боядисани по желание)
  • 2 супени лъжици разтопено масло

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете 1 чаена чаша брашно, захарта, солта и маята. Разбъркайте и оставете да шупне.

В малка тенджера загрейте млякото и добавете 2 супени лъжици масло (млякото трябва да се стопли, а маслото да омекне, но не и да се разтопи).

Постепенно изсипете  млечно-маслената комбинация при брашното с маята, като разбърквате непрекъснато. Сложете 2-те яйца и 1/2 чаена чаша брашно. Омесете добре. Добавете останалото брашно на части по 1/2 чаена чаша и след всяка омесвайте. Когато тестото е готово и е усвоило цялото брашно, извадете върху кухненски плот и месете, докато стане гладко и еластично (около 8 минути).

Леко намаслете голяма купа и сложете тестото в нея, завъртете го, за да се омазни от всички страни. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло, за да втаса (около 1 час).

Извадете тестото върху набрашнен кухненски плот. Разделете го на две еднакви половинки и ги оформете като топки. Оставете да втасат отново за 10 минути. От всяко тесто направете дълъг фитил.

Преплетете двете рула, за да получите плитка, оформете в кръг и преплетете краищата. Сложете 5-те яйца между плитките. Оставете хлябът да втаса за 45 минути, покрит с влажна кърпа. Намажете повърхността с разтопеното масло и  сложете тестото да се пече на 175 градуса фурна за 30 минути.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиВидеоСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХрани и ястияНовиниИнтервютаДиети