Сладък хляб за Великден с цели яйца

Необходими продукти:
- 2 1/2 чаена чаша брашно
- 1/4 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжица сол
- 1 пакетче суха мая
- 2/3 чаена чаша прясно мляко
- 2 супени лъжици масло
- 2 яйца
- 5 цели яйца (боядисани по желание)
- 2 супени лъжици разтопено масло
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете 1 чаена чаша брашно, захарта, солта и маята. Разбъркайте и оставете да шупне.
В малка тенджера загрейте млякото и добавете 2 супени лъжици масло (млякото трябва да се стопли, а маслото да омекне, но не и да се разтопи).
Постепенно изсипете млечно-маслената комбинация при брашното с маята, като разбърквате непрекъснато. Сложете 2-те яйца и 1/2 чаена чаша брашно. Омесете добре. Добавете останалото брашно на части по 1/2 чаена чаша и след всяка омесвайте. Когато тестото е готово и е усвоило цялото брашно, извадете върху кухненски плот и месете, докато стане гладко и еластично (около 8 минути).
Леко намаслете голяма купа и сложете тестото в нея, завъртете го, за да се омазни от всички страни. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло, за да втаса (около 1 час).
Извадете тестото върху набрашнен кухненски плот. Разделете го на две еднакви половинки и ги оформете като топки. Оставете да втасат отново за 10 минути. От всяко тесто направете дълъг фитил.
Преплетете двете рула, за да получите плитка, оформете в кръг и преплетете краищата. Сложете 5-те яйца между плитките. Оставете хлябът да втаса за 45 минути, покрит с влажна кърпа. Намажете повърхността с разтопеното масло и сложете тестото да се пече на 175 градуса фурна за 30 минути.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
- Погача за прощъпулник
Коментари към Сладък хляб за Великден с цели яйца